Re: Pracovní doba
Pracovní doba se posuzuje k týdnu coby 7 dnům po sobě jdoucím, tzn. že zaměstnavatel by měl definovat, jaké období je u něho týdnem - nemusí se jednat o období pondělí až neděle. Z definice práce přesčas vyplývá, že se jedná mj. o práci nad stanovenou týdenní pracovní dobu, tedy navíc (týdně). "Fond pracovní doby" nemá vypovídací hodnotu, resp. max. by se mohlo hovořit o týdenním fondu PD a pak jím rozumíme stanovenou týdenní pracovní dobu. Co jsem uvedla, platí ve vztahu k PD rozvržené rovnoměrně, u které není uplatňováno pružné rozvržení PD, při kterém by vyrovnávací období bylo stanoveno delší, než týden.
Re: Pracovní doba
7 dnů po sobě jdoucích je dáno pondělí až neděle. Z toho co jste mi napsala soudím, že postupuji spravně a neberu ohled na nejaký "Fond pracovní doby". Není tedy správné dopočítávat mzdu do 176hodin. Týdenní fond máme těch 40 hodin. Nejedná se o pružné rozvržení PD. Bylo mi sděleno, že když zaměstnanec neodpracuje fond pracovní doby (176) že se chybějící hodiny berou jako překážka na straně zam-tele a jsem povinna zaměstnanci zaplatit chybějící hodiny do fondu hodinovým průměrným výdělkem podle §208. Toto tedy není správné.
Prosím ještě o ujištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
19. 7. 2012 9:40
Pracovní doba zaměstnance je vždy 40hod.týdně - rovnoměrně rozvržená. Rozvržení na např. Po-Pa lichý týden, Po-So sudý týden. Ve firmě je vypracováván rozvrh pracovních směn vždy na měsíc s patřičným předstihem. Měsíčně platím zaměstnanci to co skutečně odpracuje např. v červenci odpracuje 172 hodin přesně dle rozvrhu směn. Když by odpracoval 173 hod. platím 1 hod jako přesčas. Je to tak správně? Nechtěla bych zaměstnance šidit.
Nesedí to s fondem pracovní doby dle plán.kalendáře kde je fond 176hod. Sedím tady a hledám a našla jsem toto: Pracovní doba je zákoníkem práce zásadně určována poměrem hodin k týdnu. Takzvaný měsíční či roční fond pracovní doby, který používají plánovací kalendáře, nemá na posuzování problematiky pracovní doby dle zákoníku práce žádný vliv a slouží jen plánování.
Prosím s sdělení jestli postupuji správně.