Začínající podnikatel

• (neregistrovaný)

19. 7. 2012 12:13

jsem zaměstnaný a začal jsem provozovat od dubna internetový obchod,jsem plátce DPH,vedu danovou evidenci,není mi jasné,pracuji z doma,vlastníkdomu je manželka,mohu si dát do nákladů nějakou částku za elektřinu a vytápění,mám 1 pokoj v rodinném domku jako kancelář,co si mohu dát do nákladů?
    Občas používám auto,manželka je vlastník,jak to udělat,abyh si benzín,pojistku ,dálniční známku,prostě náklady s autem spojené mohl dát do nákladů a poslední dotaz,musím platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění,když za mě platí zaměstnavatel?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2012 12:17

Katka2 (neregistrovaný)

Re: začínající podnikatel
      To není odpověď na 2 věty. Zkuste jakpodnikat.cz, tam je to celkem srozumitelné.

• 19. 7. 2012 12:58

martin m (neregistrovaný)

už jsem něco načetl,takže vím,že zdravotní nemusím platit a soc.od 60000 za rok,ale ty další věci jsm tam nenačet

• 19. 7. 2012 13:21

Katka2 (neregistrovaný)

Nemusíte platit zálohy. Po podání DP doplatíte podle skutečného výdělku (to jen abyste se pak nedivil). Obecně náklady můžete uplatnit ty, které potřebujete k dosažení příjmů. A tuto "potřebnost" musíte být schopen obhájit při kontrole. Zní to divně, ale opravdu kdo si co uhádá, to má.

• 19. 7. 2012 13:48

martin m (neregistrovaný)

mě stále trápí to,jestli mi manželka může tzv pronajmout 1 pokoj ve svém domku a já si budu moczt něco odečíst za elektřinu,a plyn a jaká částka by bala přijatelná a to auto 3,80 na ujetý km a vést si knihu jízd,nikde jsem se k tomu konkrétně ten muj případ nedověděl

• 19. 7. 2012 15:07

E. (neregistrovaný)

Dobrý den,
      tu jednu místnost, kterou vyhradíte k podnikání, musíte uvést i na katastru, protože pak se platí i jiná daň z nemovitosti /kterou si pak můžete dát do nákladů/, vpak veškeré výdaje na energie dáváte % dle plochy k poměru k celému domu /pokud byste neměl na ten pokoj vlastní odpočt.hodiny/. Pokud je dům manželky, musíte mít s ní uzavřenou nájemní smlouvu - resp. souhlas s podnikáním.

• 19. 7. 2012 17:23

E. (neregistrovaný)

Doplňuji k autu - pokud máte s manželkou SJM - pak jste rovněž vlastník vozu a můžete si uplatňovat náklady kromě siln. daně, kterou platit musíte, ale bude na provozovatele vozidla, tj. na manželku, což si do nákladů nedáte /resp. se domluvte se svojí správkyní daně/.
      Pokud máte rozdělené SJM, pak vlastníkem vozu nejste a tudíž se bude jednat o používání vozu cizího a uplatnění zákl. náhrady není možné. Můžete uzavřít s manželkou náj. smlouvu a pak uplatníte do nákladů nájemné a náklady na spotřebbu PHM v prokázané výši, pokud byste auto užíval bezplatně na základě vypůjčky, pak si uplatníte jako náklad pouze náhradu výdajů za PHM.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).