Re: OT: nový nástup-zaplacená dovolená
Tak jsem to teda nikdy neřešila. Pokud zaměstnanec požádá o neplacené volno, vyhovíme mu s tím, že se sepíše, že ZP zaplatí za zaměstnance i zaměstnavatele. Je to rozhodně jednoduchší, než propusti,t dělat odhlášky, potom nový nástup, zase přihlášky.
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
No tak u nás má docela smůlu, pokud o tom neiformuje při sepisování pracovní smlouvy , tak mu vyhověno není a zaplacená dovolená mu buď propadne nebo ji věnuje někomu jinému.
Považujeme za elementární slušnost, aby zaměstnanec nastupující do nového zaměstnání předem zaměstnavatele požádal o možnost předčasného čerpání dovolené. Jinak pokud vám na něm záleží, dovolenou klidně můžete dát, protože i kdyby ten nárok nevznikl, tak přečerpanou dovolenou strhnete ze mzdy. Problém v tom až tak nevidím, záleží na zaměstnavateli.
Řešila bych to nepl.volnem, s tím, že uhradí ZP i za zaměstnavatele. Přijde mi s tím míň starostí a práce než odhlášky a přihlášky, popř. dovolená a pak zpětné stržení.
Děkuji za reakce. Snažila jsem se vedení přesvědčit, že poskytnutí neplaceného volna je běžné řešení, bohužel. Šlo o mladého kluka po vyučení, který jede s rodiči na dovolenou(v době nástupu možná ani o žádné dovolené nevěděl). Chudák maminka na mě koukala jak zjara, když jsem jí řekla, že musíme ukončit PP. Naštěstí jsem jí vysvětlila, že se na ZP hlásit nemusí a klidně po dovolené může opět nastoupit. Sepsali jsme novou smlouvu, poslala jsem odhlášky, připravím přihlášky...
jj, jsme ráda, že mám vás, normální lidi :-)
Je to zbytečně složité řešení, ale alespoň jednu výhodu má pro zaměstnance - vyjde ho to levněji. Ušetří na ZP, které by musel platit při neplaceném volnu. Jinak s Vámi souhlasím, já bych to taky takhle neřešila. U nás by asi dostal dovolenou a pokud by skončil dřív, tak bychom mu strhli to co čerpal navíc. Zatím jsme řešili jen 1-2 dny a to bylo vždycky v pohodě, ale asi by prošel i např. týden.
No nevím, ale mně to nepřijde nijak mimo otázku. U nás se to taky řeší , pokud je možnost z provozních důvodů , dovolenou, která se případně strhne. A když létě nastupuje někdo nový, tak většinou sám se hned ptá, jestli dostane dovolenou, když ji má třeba už zaplacenou. Co je na tom mimo ?
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>Tak jsem to teda nikdy neřešila. Pokud zaměstnanec
>>>>>>požádá o neplacené volno, vyhovíme mu s tím, že se
>>>>>>sepíše, že ZP zaplatí za zaměstnance i
>>>>>>zaměstnavatele.
>>>>>>Je to
>>>>>>rozhodně jednoduchší, než propusti,t dělat odhlášky,
>>>>>>potom nový nástup, zase přihlášky.
>>>>>>Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě.
>>>>>
>>>>>No tak u nás má docela smůlu, pokud o tom neiformuje
>>>>>při sepisování pracovní smlouvy , tak mu vyhověno
>>>>>není
>>>>>a zaplacená dovolená mu buď propadne nebo ji věnuje
>>>>>někomu jinému.
>>>>>Považujeme za elementární slušnost, aby zaměstnanec
>>>>>nastupující do nového zaměstnání předem
>>>>>zaměstnavatele
>>>>>požádal o možnost předčasného čerpání dovolené. Jinak
>>>>>pokud vám na něm záleží, dovolenou klidně můžete dát,
>>>>>protože i kdyby ten nárok nevznikl, tak přečerpanou
>>>>>dovolenou strhnete ze mzdy. Problém v tom až tak
>>>>>nevidím,
>>>>>záleží na zaměstnavateli.
>>>>Rozohnila jste se pěkně, ale jaksi mimo otázku.
>>>
>>>No nevím, ale mně to nepřijde nijak mimo otázku. U
>>>nás
>>>se to taky řeší , pokud je možnost z provozních
>>>důvodů
>>>, dovolenou, která se případně strhne. A když létě
>>>nastupuje někdo nový, tak většinou sám se hned ptá,
>>>jestli dostane dovolenou, když ji má třeba už
>>>zaplacenou.
>No tak to fakt záleží na úhlu pohledu. Myslím, že na
>druhé straně málokdo z nás by při změně zaměstnání hned
>vyrukoval s tím, že potřebuje dovolenou, když na ni
>ještě není nárok. Ale to je věc každého.
Z pohledu zaměstnance se jedná o stejnou situaci, jako když žádá o dovolenou v lednu a z loňského roku mu žádný nárok nezůstal. Jde jenom o to, že u tohoto zaměstnance je naděje, že v případě, že skončí, bude z čeho brát.
Ale ono jde také o to, jestli je opravdu vhodné, když nastoupíte do nového zaměstnání, takřka žádnou práci ještě neodvedete a hned žádáte dovolenou. Já bych teda takovou odvahu asi neměla. Žádá-li zaměstnanec v lednu, tak většinou už nějaký ten pátek ve firmě pracuje.
Já nepolemizuji o tom, že je to zákonné, ale kdybyste přijala nového zaměstnance, myslím, že taky byste raději přivítala, kdyby se chtěl co nejdříve zapracovat , než že místo práce myslí především na svou dovolenou. Ale samozřejmě to je věc každého.
A to jako má být pro nového zaměstnavatele argument ? Zřejmě když přijímal nového zaměstnance tak proto, že ho potřebuje, kdyby ho nepotřeboval mohl by ho přijmout třeba později ne ? Ale záleží na domluvě obou a na jejich potřebě a prioritách. Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Když si zaplatím půl roku dopředu dovolenou a míním měnit místo, tak bohužel musím počítat i s tím, že nový zaměstnavatel nemusí jakékoliv volno povolit. Proto opravdu já považuji za nejlepší řešení toho dohodnout ještě před uzavřením pracovní smlouvy, aby nebyly později problémy na obou stranách. Některému zaměstnavateli to vadit nebude a volno poskytne, jinému ano a neposkytne žádné, ani dovolenou ani neplacené volno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
19. 7. 2012 13:41
Dobrý den, prosím vás, jakým způsobem u vás řešíte žádost o neplacené volno nově nastoupivšího zaměstnance, který ještě nemá nárok na dovolenou (ani zatím není jistota, že nárok na týdenní dovolenou vznikne) ? Požádal o neplacené volno. Vedení rozhodlo ho na tu dobu propustit a pak ho zase přijmout. Taky jste to takto někdy řešili ?