Re: DPH a finanční leasing
Děkuji za informaci. Kontaktovala jsem tedy firmu, aby mi náležitost doplnili a zaslali, tak snad to bude ok. Jen se chci zeptat. Kdyby byl s doplněním třeba nějaký problém a firma to odmítla, jak se postupuje? Minule jsem totiž také někam volala a žádala je, aby na naše faktury uváděli DIČ a sekretářka mi řekla, že faktury již vytiskly a že přijdou příští týden, abych si to tam dopsala tužkou. Byla jsem trošku rozzuřená.. protože jsem volala předem s dostatečným předstihem a stejně jsem byla odmítnutá s tím, že by tam DIČ doplnili ještě předtím než nám Fa přišla, tak nevím, jestli si u ní můžu nárokovat odpočet :( ?
Jejich DIČ tam musí být jimi uvedené, aby jste si mohli nárokovat DPH. Ost. náležitosti se dají dokazovat i jiným způsobem (ale je to pracnější, než když oni vám to napíší hned správně). Vaše DIČ, název a adresa na zjednodušeném DD být nemusí. Když se nedá domluvit telefonicky, dát jim to písemně, že jste se stali plátci DPH a aby na doklady uváděli vaše DIČ. Když tak můžete fakturu vrátit a uhradit až oni vám doklad vystaví se všemi náležitostmi. Ale většinou je snaha vyjít vstříc, jen to někde trochu trvá než si to zadají do systému. Trpělivost a hezký den.
Moment..tak jsem to asi špatně pochopila - já myslela, že abych si mohla nárokovat odpočet daně, že tam musí být uvedeno i to naše DIČ né jen jejich - to tam je, ale jaksi tam nedoplnili to naše i přes žádost. U toho finančního leasingu jsou splátky po 700,- kč v celkové hodnotě kupovaného přes 40 000,- dle splátkového kalendáře, kde jsou všechny údaje.
V tom druhém případě, kam mi odmítli naše DIČ doplnit je částka přes 20 000,-, jejich náležitosti jsou tam uvedeny, je tam naše adresa sídla podnikání i IČ, ale toho našeho chybějícího DIČ jsem si všimla jen náhodou při hledání jedné jejich faktury.
Pokud to není zákonem dané to naše DIČ na dokladech (ale to mi přijde divné), tak na to klidně nebudu spěchat, ale myslela jsem, že je to jednou z náležitostí samotného dokladu.
Jakým jiným způsobem lze prokazovat náležitosti dokladu než tím dokladem? :o)
Na daňovém dokladu musíte mít náležitosti dle § 28 odst. 2) zák. o DPH, tam patří i vaše DIČ a týká se to i splátkového kalendáře od leasingové společnosti. Pak jsou ještě zjednodušené daňové doklady
§ 28 odst.4), ty je možné vystavit na částku do 10tis. Kč. - jsou to zjednodušeně tzv. účtenky, stvrzenky, pokladní doklady z obchodů,... a tam vaše DIČ být nemusí. Daňové doklady musí mít všechny náležitosti, které vyžaduje zákon o DPH. Když je nemají, FÚ vám je s největší pravděpodobností při kontrole neuznají. Než posléze složitě dokládat, že nárok na odpočet DPH byl, je jednodušší mít vše v pořádku uvedeno na dokladu ihned při nárokování DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
19. 7. 2012 14:41
Vedu daňovou evidenci a máme kávovar na finanční leasing. V průběhu placení se z nás stali plátci dph, je nutné požádat firmu, aby nám poslala nový splátkový kalendář, kde bude uvedeno i DIČ nebo jde jen o formalitu?
Nárok na odpočet jsem uplatnila v prvním měsíci, kdy jsme se stali plátci - je to 100,- Kč, ale ráda bych věděla, jestli je to v pořádku.
Jen mě to trklo do očí, protože poslední dobou doklady dost kontroluji, jestli mají náležitosti, aby nebyly problémy. K pravidelným platbám se však dostanu jen jednou za čas.
Děkuji předem za radu