Okamžité zrušení pr.poměru

• (neregistrovaný)

20. 7. 2012 6:40

Zaměsntananci jsme nevypláceli mzdu a on okamžitě zrušil pracovní poměr pro nevyplácení mzdy. Dle nového ZP mu přísluší odstupné. Zajímá mě za jaké období. V ZP je věta, doba která by odpovídala výpovědní. Mám se řídít tedy § 67? Pokud u nás nebyl déle jak 1 rok odpovídá odstupné jednomu měsící? Někdo mi tvrdí, že mu přísluší odstupné za dva měsíce. Tak nevím. děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 7. 2012 7:02

iva. (neregistrovaný)

Re: okamžité zrušení pr.poměru
      Musíte se řídit především § 56 odst. 2 ZP.
      Přísluší mu odstupné za 2 měsíce, pokud ovšem nemáte v pracovní smlouvě sjednánu výpovědní dobu.
      § 67 ZP co do výše odstupného byste se řídila pouze v případě, že byste zaměstnanci dali výpověď Vy - jako zaměstnavatel.

• 20. 7. 2012 7:03

iva. (neregistrovaný)

Doplňuji druhou větu: Přísluší mu odstupné za 2 měsíce, pokud ovšem nemáte v pracovní smlouvě sjednánu DELŠÍ výpovědní dobu.

• 20. 7. 2012 8:10

xy5

Kde vidíte v § 56 odst. 2 Zp, že se vyplácí odstupné? Vždyť je tam psáno, že se platí náhrada (a to je rozdíl: sp, zp). Viz:
      § 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
      (1) Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,

a)
      b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).

(2) Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.

• 20. 7. 2012 9:13

VH

Nový zákoník práce nabyl účinnosti 1.1.2007, náhrada mzdy náleží podle novely účinné od 1.1.2012. Delší než dvouměsíční výpovědní doba nemusí být nutně sjednána v pracovní smlouvě - kde jste to sebrala?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).