Re: rozhodné období - mateřská
ano,ovšem nemoc bude ve vyloučených dobách.
Na druhou stranu - dovolenou určuje zaměstnavatel, může se stát, že ona si nechá ukončit nemocenskou a zaměstnavatel bude chtít, aby chodila do práce, že jí žádnou dovolenou nedá. Píšete, že je od března na nemocenské - s mateřskou jí nárok na roční výměru pravděpodobně vznikne, ale ví, že ji bude mít pokrácenou o dobu nemoci ?
předpokládám, že je na neschopence proto, že by jí práce ohrožovala na zdraví a zdraví jejího nenarozeného dítěte, takže lékař rozhodl správně, že jí neschopenku vystavil, takže i o tom, zda může nastoupit zpět do práce nebo ne, rozhoduje lékař
nebo mi chcete říci, že šla k lékaři, řekla, že CHCE neschopenku a lékař ji neschopenku vystavil?
je pravda, že dnes už vyrovnávací přísp. v těhod. a mat. se moc nenosí a i ženy, které pracují např. v kanceláři a na VPTM nemají nárok také nejsou moc v těhotenství vidět v zaměstnání
dřív byla výjimka, když žena těhotenství promarodila - alespoň já (i moje kamarádky) jsem pracovala do odchodu na MD
je ale také pravda, že dřív si nikdo na lékaře nestěžoval...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
20. 7. 2012 7:24
Dobrý den,
prosím mzdovky o pomoc. Známá nastupuje na začátku října na mateřskou. Od půlky března je na neschopence. Zbývá jí nějaká dovolená a rozhoduje se, jestli jí bude vybírat bezprostředně po skončení ppm nebo jestli si má nechat ukončit neschopenku o počet dní dovolené a vybrat si jí teď. A po ppm jen zbývající dny (cca 3). Otázka je, z čeho se bude počítat ppm. Jestli z 12 měsíců před tím, než šla na neschopenku nebo jestli by se tam případná dovolená těsně před mateřskou nějakým způsobem promítla.
Děkuji