Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
20. 7. 2012 14:57
Dobrý den,
začala jsem známému vést daňovou evidenci a prosím zkušené o radu, zda jsem nastavila evidenci dobře.
Má hospodu včetně kuchyně.
Můj program mi nabízí formu rezervovaných operací, které si můžete pojmenovat, jak chcete, takže jsem rozlišila následovně:
1) Tržba - kuchyně
2) Tržby - výčep
K tomu mám přiměřeně rozlišeny náklady 1) materiál kuchyň, 2) zboží výčep, 3) cigarety. I z důvodu rozlišnosti marže a celkové evidence.
Nejsem si jista, jak účtovat kávu? Zatím mám v nákupu 2) zboží výčep, i když káva není prodejem zboží, ale měla by být ve službách (sušenky, cukr účtujeme do provozních režií).
Bohužel podnikatel není schopne tržby rozlišit zvlášť na kávu, ani si netroufám to po něm chtít, vím, co by mi řekl .-))
Myslím, že je ale hlavní, že je vše v daňových příjmech a rozlišeno na kuchyň a výčep ...
Dále přijatými stravenkami za obědy dále platí v obchodech, takže nijak neeviduji.
Sklad - no comment, chtěla jsem, že bych mu vedla kontrolu korunou, ale není schopen mi dodat nápojové a jídelní lístky a už vůbec ne psát prodejní cenu na doklady, takže na něj v tomto směru holt kašlu ...
Prosím máte někdo vůbec dobré zkušenosti, že by jste bez nervů vedli DE pro hostinství? .-))