Re: Kniha jízd
>Dobrý den, na začátku roku jsem zvolila u firemního
>auta paušální výdaj 5000,-, potom se firma stala plátcem
>dph, proto chci kvůli dph vést podrobnější evidenci.
>Předpokládám tedy, že je nutné vést knihu jízd kvůli
>uplatnění odpočtu dph z benzínu, myčky apod. Stačí, když
>v evidenci bude datum, účel jízdy, počáteční údaj na
>tachometru, počet ujetých km, konečný údaj tachometru,
>výchozí místo a cílové místo + údaje o autě?
>
Ano kniha jízd je nutná, rozsah tak jak píšete.
>Auto je zařazeno do obchodního majetku a využíváno jen
>pro firmu - je možné si dávat do nákladů všechny
>výdaje spojené s ním jako nákup nových kol, opravy či
>pojištění? U toho pojištění si nejsem moc jistá, jelikož
>smlouva je napsaná na majitele - kde je uvedeno jeho
>trvalé bydliště, které již neexistuje. Zatím jsem
>pojištění nedávala do výdajů, nebyla jsem si jistá tou
>adresou, jestli není nutné mít smlouvu napsanou na adresu
>sídla společnosti?
>
Ano, všechny náklady spojené s provozem a údržbou auta jsou daňově uznatelné.
S pojištěním si nejsem jistá, my máme TP přímo na firmu.
>A ještě poslední detail, ale dost důležitý, našla jsem
>v technickém průkaze, že auto má spotřebu 5 - 6
>L/100km - z jakého údaje mám konkrétně vycházet a počítat?
>Jednou jsem na finančním úřadě viděla nějakou sazbu za
>kolik je prodáván 1l benzínu, ale moc jsem to
>nepochopila - k čemu to slouží?
Tyto údaje se používají při přepočtu u soukromých jízd firemním autem. Na FÚ měli vypsané sazby dané zákonem.
>
>Omlouvám se za neznalost, ale knihu jízd jsem nikdy
>nevedla, tak nechci dělat chyby hned z počátku. Díky
>předem za správné rady :o)
Re: Kniha jízd
Ono je to pár tisíc měsíčně, takže to není zase tak závratné, ale bylo by dobré to vědět .. každý daňově uznatelný náklad je dobré využít:o) Píši o firmě, jsem tak zvyklá, ale firma je fyzická osoba v tomto případě. Ale při procházení dokladů jsem pojištění zatím zařadila do osobních nákladů. Všimla jsem si, že v nové smlouvě platné od května je uvedena adresa majitele, kde již 3 roky nebydlí.. nechápu, jak se to mohlo stát.. požádala jsem o nápravu, ale zatím se z časových důvodů nic neděje. Jde o to, že sídlo společnosti je v tomto případě spíše formální záležitostí, kam chodí korespondence, pak existuje adresa provozovny a trvalé bydliště fyzické osoby, které ale k podnikání nevyužívá. A teď babo raď. Na fakturách používáme sídlo společnosti, kam chodí korespondence, ale toto je pro mě zapeklitý případ, protože přece jen - auto je psané na konkrétní osobu - tedy provozovatele podniku, avšak osobní adresa podnikatele není používána na fakturách apod....
Re: Kniha jízd - prosím o další názory
Přesto děkuji. Ale myslím, že nelze zapsat auto jen na adresu, kde se přebírá pošta :( , místo provozovny je v pronájmu, takže to také nelze a trvalé bydliště podnikatele se pro účely podnikání v tomto případě nevyužívá - vzhledem k tomu sídlu s korespondenční adresou ..... Je to byrokracie
Re: Kniha jízd - prosím o další názory
Proč se bráníte zapsat trvalé bydliště do technického průkazu?
Pořád to je jedna osoba (OSVČ=občan), podle trvalého bydliště ho lze "identifikovat". U OSVČ jede hodně evidencí podle trvalého bydliště, i když je odlišné od sídla podnikání.
Auto je zařazeno do majetku, na jeho jméno je zapsáno v techničáku, nevidím tu problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
21. 7. 2012 15:21
Dobrý den, na začátku roku jsem zvolila u firemního auta paušální výdaj 5000,-, potom se firma stala plátcem dph, proto chci kvůli dph vést podrobnější evidenci. Předpokládám tedy, že je nutné vést knihu jízd kvůli uplatnění odpočtu dph z benzínu, myčky apod. Stačí, když v evidenci bude datum, účel jízdy, počáteční údaj na tachometru, počet ujetých km, konečný údaj tachometru, výchozí místo a cílové místo + údaje o autě?
Auto je zařazeno do obchodního majetku a využíváno jen pro firmu - je možné si dávat do nákladů všechny výdaje spojené s ním jako nákup nových kol, opravy či pojištění? U toho pojištění si nejsem moc jistá, jelikož smlouva je napsaná na majitele - kde je uvedeno jeho trvalé bydliště, které již neexistuje. Zatím jsem pojištění nedávala do výdajů, nebyla jsem si jistá tou adresou, jestli není nutné mít smlouvu napsanou na adresu sídla společnosti?
A ještě poslední detail, ale dost důležitý, našla jsem v technickém průkaze, že auto má spotřebu 5 - 6 L/100km - z jakého údaje mám konkrétně vycházet a počítat?
Jednou jsem na finančním úřadě viděla nějakou sazbu za kolik je prodáván 1l benzínu, ale moc jsem to nepochopila - k čemu to slouží?
Omlouvám se za neznalost, ale knihu jízd jsem nikdy nevedla, tak nechci dělat chyby hned z počátku. Díky předem za správné rady :o)