Re: software za 70 tis. - kam s ním?
Podobný příklad jsem řešila.
Jelikož následná licence sama o sobě by neměla být funkčně plnohodnotná (nebude snad opět stát 70tis.).
Tak software za 70tis. bych zařadila a odepisovala a
následnou licenci bych pořídila jako technické zhodnocení.
Můžete si sami délku účetních odpisů při zařazení do majetku prodloužit nebo zkrátit dle vašeho uvážení. Daňové odpisy jsou dány zákonem.
Neviděl bych licenci na rok jako technické zhodnocení.
Představte si software jako dvě položky: základ + licenci na určenou dobu.
Technickým zhodnocením se navyšuje hodnota samotného SW, čili toho základu. Roční licence nesplňuje podmínku dlouhodobosti §32a (1)c ZoDP. Roční licenci bych časově rozlišoval přesně na měsíce, na které je použita.
Upřesňuji: Pozor na předmět fakturace (rozšíření funkčnosti softwaru=je technické zhodnocení) samotné licence k software taky účtuji přímo do nákladu na 518, a souhlasím s doporučením si ji rozložit po měsících do celého roku či období platnosti licence.
díky za doplnění. Opravdu důležité je pročíst si smlouvu, oč konkrétně jde. když si ten §32a znovu pročítám, jsem na pochybách a myslím, že i přidání roční licence k hodnotě software je obhájitelné řešení.
výsledovka by měla v podstatě stejné řešení jako v případě časového rozlišení (poslední věta 6.odstavce §32a). přiřadit roční licenci k hodnotě majetku v rozvaze se mi ale vůbec nelíbí. to znamená, že každoročně, dokud budu software používat, jeho hodnota bude růst minimálně o výši roční licence. to mi jako poctivý a věrný obraz skutečné hodnoty majetku nepřijde. zajímal by mne názor ostatních.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 7. 2012 9:18
DObrý den. Jak účtovat následující software - jedná se o serverový software za 70 tisíc. Kupuje se na něj licence, ale platí jen rok a další rok se musí koupit licence na další rok. Lze ho dát rovnou do spotřeby nebo ho dát do odpisů na tři roky, další rok po nákupu nové licence, to udělat jako "zhodnocení" a dál odepisovat? Nebo odepisovat novou licenci znovu tři roky? Nevím, jak si s tím poradit...... PROSÍM NĚKOHO O RADU! Děkuji moc.