Re: přeplacená mzda
Účetní by Vám mzdu měla přepočítat a na té původní vysvětlit , kde vznikla chyba. Navíc by měla opravit zápočtový list,
Re: přeplacená mzda
Povinnost vrátit je odvislá od tzv. dobé víry, důkazní břemeno v tom smyslu, že tazatelka v dobré víře peníze nepřijala, je na zaměstnavateli. Zaměstnanec se nemusí se mzdovou účetní vůbec v tomto směru bavit, pokud nevrátí, je na zaměstnavateli, zda se jich bude domáhat soudní cestou, popř. zda peníze bude požadovat na MÚ z titulu obecné odpovědnosti za škodu (určitě má pojistku na blbost).. Je známa řada soudních sporů - zaměstnanec měl slíbenu mimořádnou odměnu, a že dostal více, než měl (dokonce o nulu)? Chyba zaměstnavatele, v dobré víře byl. Něco jiného je, když paní čerpala RD po skončení MD a zaměstnavatel jí vyplácel mzdu, jako by pracovala. Ta dobrou víru neustála.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
22. 7. 2012 14:15
K 31.5.2012 jsem ukončila pro nadbytečnost PP. Peníze jsem dostala 8.6.2012 na účet. Asi po 14 dnech volalla mzdová účetní, že mě přeplatila a ať peníze vrátím. Neměla jsem výplatní pásku a vzhledem k tomu, že jsem dostala odstupné a měla jsem nevybranou dovolenou jsem vůbec netušila, že mám více peněz.
Jsem povinna tuto částku vrátit? Když ano, můžu ji splácet nebo ji musím vrátit najednou? Jedná se o 10 tis. a jsem vedena na pracovním úřadě.
Děkuji za pomoc.