Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
24. 7. 2012 10:28
>Dobrý den, prosím Vás, chápu správně ze zákona o dani
>z příjmu, že má zaměstnanec invalidní ve II. stupni
>nárok na slevu na dani ve výši 2520 Kč ročně a když se
>tomuto zaměstnanci přizná starobní důchod a on i nadále
>zůstává zaměstnán v naší organizaci a tím pádem mu
>nárok na invalidní důchod končí, tak má stejně i nadále
>nárok na těch 2520 Kč? Pochopila jsem to správně? A pak
>jsem tady vyčetla, že prý mi musí doložit potvrzení od
>finančního úřadu o zániku nároku na invalidní důchod
>z důvodu nároku na starobní důchod. Nemá to být
>potvrzení od ČSSZ? Nemají to tu špatně napsané? Poradíte mi
>někdo? Děkuji.
2520 Kč/ ročně nebo 210 Kč/měsíčně pokud poplatník pobírá invalidní důchod 1 nebo druhého stupně.
Nárok na slevu uplatňuje u plátce daně předložením dokladu o výplatě důchodu a každoročně do 15.2 předložením potvrzení o výplatě důchodu. Potvrzení z Fú se předkládá při souběhu starobního a invalidního důchodu.
Při souběhu se vždy určoval a ponechával ten vyšší. V případě, že starobní důchod činí více než invalidní , ponechává se poplatníkovi pouze starobní. Pokud je vyšší invalidní, ponechává se invalidní.
Nárok na invalidní důchod zaniká dnem , kdy jeho poživatel dosáhne 65 let. Tímto dnem vzniká nárok na starobní důchod. Výše starobního důchodu je stejná jako dosavadní výše invalidního důchodu. Pokud někomu zanikne invalidní důchod , tak si přece nemůže uplatnit slevu - když už není invalida.
Reaguji na včerejší dotat a následnou odpověď.
Slyšela jste už o tom, že by se sleva na invaliditu mohla uplatnit pouze do 65 let? Nikde jsem k tomu nic nenašla, myslím, že to není pravda. Jaký na to máte názor?