Re: OSVČ - důchod a sociální pojištění
Pokud vyděláte nad rozhodnou částku (cca 60 tis/12měsíců), platit sociální musíte.
Od 2010 si zaměstnaní důchodci můžou nechat přepočítat důchod (započítají se jim výdělky po stanovení důchodu). Předpokládám, že analagicky to bude i pro OSVČ.
Já vás opravím, mohou si nechat přepočítat důchod,ale výdělky na přepočet nemají vliv. POuze se jim započítají roky, tudíž důchod trošku stoupne, ale určitě ne o nějakou závratnu částku.
Taky jsem někde četla, že je to směšná částka . Ale spíš horší to budete mít jako starobní důchodce se zdaňováním od příštího roku.
V návrhu je zrušit slevu na dani na poplatníka 24840,- Kč. Takže každý výdělek zdanit natvrdo 15%. (pokud se to všechno nezmění).
Jestliže budete přihlášený k (dobrovolnému) nemocenskému pojištění OSVČ, tak budete muset zaplatit pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu i kdybyste neměl žádné příjmy.
Po přiznání důchodu zajděte na PSSZ a požádejte je o přepočítání záloh. Od měsíce následujícího po přiznání důchodu možná budete platit zálohy i nadále, ale jen ve výši platné pro OSVČ vedlejší. Záleží na výši daňového základu, který jste vykázal v přehledu za rok 2011. Pokud jste loni podnikal celý rok a na ř. 26 přehledu jste vykázal částku nižší než 59.374,- Kč (to byla v roce 2011rozhodná částka, o které píšete výše), tak můžete přestat platit zálohy. Pokud jste vykázal částku vyšší, ale přitom nižší než 148.440,- Kč, tak po přiznání důchodu můžete platit nižší zálohy.
Děkuji, ale bohudík jsem si za předešlý rok vydělal tolik, že platím přes 8 000 zálohy měsíčně, takže z pohledu placení pro mne bohužel. Kdyby alespoň ten odpočet za odpracované měsíce. Budu, tedy chci, pracovat jak dlouho to půjde, takže snad těch "měsíců" bude dost a odpočtu tedy snad také.
Díky a krásný a úspěšný den a s pozdravem
Zdeněk H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
24. 7. 2012 11:37
Vážení přátelé,
zdravím vás a mám tento dotaz. Musím, jako OSVČ, i po nástupu do starobního důchodu platit celou stanovenou částku ČSSZ (tedy myslím bez částky na nemocenskou), když mé platby již nebudou mít vliv na stanovený dochod? Platí tedy, že:
"Jestliže výše daňového základu ze samostatné výdělečné činnosti za kalendářní rok dosáhne rozhodné částky, je OSVČ povinna platit pojistné z této výdělečné činnosti bez ohledu na skutečnost, že je zároveň poživatelem starobního důchodu."
Děkuji vám a přeji krásný a úspěšný den. S pozdravem
Zdeněk H.