Re: Srážky ze mzdy
Měsíční srážku budete počítat každý měsíc podle toho, jak vyjde čistá mzda. Exekutorovi nebo soudu napište, že u vás zaměstnanec nastoupil. Přečtěte si zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, § 276 - 302 a NV 595/2006 Sb. Něco je v zákoníku práce. Zjistěte si, jestli je ženatý a kolik má dětí (včetně těch, na které platí alimenty).
Pokud se jedná o srážky na základě soudního rozhodnutí, exekuce, budete postupovat, jak popsala p. Líba. Pokud se jedná o srážky, které chce provádět zaměstnanec, např. různé spoření, alimenty bez soudního rozhodnutí, pak nejste povinna tyto srážky provádět. V tomto případě bych doporučila zaměstnaci dát si u peněžního ústavu trvalý příkaz.
Která exekuce bude hrazena dříve zjistíte podle data jejich doručení plátci mzdy. I pozdější exekuce, pokud je přednostní, může být hrazena zároveň s první. Bez studia zmíněných právních předpisů se neobejdete. Se samotným výpočtem by vám mohl pomoci program v Excelu:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=885360
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
26. 7. 2012 7:54
Dobrý den,
nastoupil k nám nový zaměstnanec a na svém zápočtovém listě má srážky ze mzdy. Je tu uvedené jméno+adresa,č.j.,variabilní symbol,číslo účtu.
Není tu uvedená měsíční srážka.Zaměstnanec je u nás zaměstnaný od 1.7.2012.Když budu dělat mzdy za červenec,tak už by měl zaměstnanec dostat míň na výplatu o srážku,ne?Mám chtít po zaměstnanci nějaké vyjádření nebo něco,kde se dovím víc o těchto srážkách?Zaměstnanec mi řekl, že prý se mi ozvou sami a pošlou nějaký dopis.Srážky ze mzdy jsem ještě nikdy neřešila,poradí mi někdo co a jak?Případně nějaké odkazy na zákony,kde se něco o tomto tématu dozvím?Děkuji