Nárok na rodičovský .....

• (neregistrovaný)

26. 7. 2012 21:56

dobrý večer,
    prosím o dvojí pomoc :)
    Momentálně jsem na ÚP ale zároven jsem ve 37tt.od lékaře jsem již dostala potvrzení pro sociální úřed na nástup na mateřskou dov.
    Mám potvzení již donést na sociální úřad nebo mám počkat po porodu?Na ÚP mám dostavot až 10.9 což si myslím,že je pozdě když mám termín porodu 14.8.....
    A druhý dotázek
    můžu si určit jak dlouho budu na rodič.dovolené? Když jsem vedená na ÚP?
    moc děkuji za rady markét

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 7. 2012 22:00

div (neregistrovaný)

Re: nárok na rodičovský .....
      Celkem si pletete pojmy - nemáte-li zaměstnavatele nemůžete mít ani mateřskou dovolenou ani rodičovskou dovolenou, protože to jsou názvy volna u zaměstnavatele.

• 26. 7. 2012 22:45

iva. (neregistrovaný)

Re: nárok na rodičovský .....
      Pokud jste na ÚP, rozhodně nebudete na rodičovské dovolené - to je jen název volna u zaměstnavatele k péči o dítě.
      Nárok na "mateřskou dovolenou", tedy placenou peněžitou pomoc v mateřství, budete mít v případě, že spadáte do ochranné lhůty 180 dnů od skončení zaměstnání a že splňujete podmínku 270 dnů pojištění. Bližší info zde: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/penezita-pomoc-v-materstvi.htm
      Pokud nesplňujete podmínku pro nárok na PPM, nebude Vám dávka přiznána a můžete si na ÚP - tentokrát ovšem na odboru státní sociální podpory - požádat o rodičovský příspěvek, který budete dostávat ode dne porodu. Nemůžete si však v tomto případě vybrat délku jeho pobírání, ale dostanete čtyřletou variantu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).