Re: dluhy partnera
Protože to tak oba chceme. Dva účty jsou ještě větší zátěž, stálé dohady o tom, kdo co bude platit. Není to jako společné žití. Já mu naprosto věřím, jen ve mě hlodá to malé "co kdyby". Proto zjišťuji, co všechno by na mě číhalo za nebezpečí. Nejde jen o ten společný účet, ale i o dluhy, které by si on někde udělal bokem, ač si to nemyslím.
>>
>>a proč společný účet, mějte si každý svůj;a copřinese
>>budoucnost? Musíte sama zvážit, zda Vás bude nějak
>>ohrožovat nebo zda je to solidní partner.
>
>
>Protože to tak oba chceme.
když to tak chcete, tak se neptejte.Tady není veštecká kancelář.
Dva účty jsou ještě větší
>zátěž, stálé dohady o tom, kdo co bude platit. Není to
>jako společné žití. Já mu naprosto věřím, jen ve mě
>hlodá to malé "co kdyby". Proto zjišťuji, co všechno by
>na mě číhalo za nebezpečí. Nejde jen o ten společný
>účet, ale i o dluhy, které by si on někde udělal bokem,
>ač si to nemyslím.
Děkuji za odpověď. Já vím, že nejste věštecká kancelář, také se neptám na mou a partnerovu budoucnost, ale na rizika. Takže pokud tedy budeme mít společný účet, znamená to, že i když si on vezme úvěr, který bude na něho a budeme mít společný účet, nikdo nebude zkoumat, jaká část peněz je na účtu mých a prostě exekuce půjde po penězích na tomto účtě. A to je pořád o bankovním účtu. Ale můžou i na mě např. strháváním peněz přímo z mé výplaty? Pokud s ním nebudu sezdaná? Pokud s ním budu bydlet, tedy i na věci, které jsme si společně pořídili? Byla jsem zatím jen vdaná, tak vím, jak to chodí v manželství, ale v partnerství ? ...
Přesněji by Vám poradil pán s nickem ... (3 tečky). Já to vidím takto: Nebudou se Vás týkat jeho dluhy před vaším sňatkem. Ale když budete mít společný účet (i na jeho jméno), tak exekutor po něm určitě půjde. Jak se pak dokazuje, které peníze jsou čí, to nevím, určitě je to komplikace. Naopak exekutor by neměl obstavit účet, který bude jen na Vaše jméno, ale když zjistí, že tam jdou i jeho peníze, může požadovat jejich vydání. Vám, jako manželce, jeho dluhy srážet z Vaší mzdy nemůže, a to ani kdyby je udělal až za trvání vašeho manželství.
Pokud ale přijde exekutor zabavovat nějaké věci domů, tak pak byste musela dokázat, co patří pouze Vám a požádat o vyškrtnutí, a to i když nebudete sezdaní.
Každopádně pokud bych si ho vzala, tak jedině zúžit společné jmění manželů a mít svůj účet.
Kupování věcí s dlužníkem společně nebo společný účet nedoporučuji.
Přestože exekutor neobstaví váš bankúčet přímo, není pro něj obtížné zjistit tok dlužníkových peněz na váš bankúčet a poté vám exepříkazem přikázat vyplatit tuto exekuci a teprve poté peníze použít pro sebe (příp. prokázat, že jste dlužníkovi jeho peníze již vrátila, potom by se exekuce vztahovala na dlužníkovy budoucí peníze na vašem bankúčtu).
Stejné problémy budete mít při placení věcí (předpokládám kartou k bankúčtu). Exekutor v prostorách, kde se domnívá, že má dlužník své věci, sebere vše, co najde (do výše dluhu). Prokazovat vlastnictví nebo vlastnický podíl na věci bude složité jak u exekutora, tak po zamítnutí návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu následně v řízení na základě vylučovací žaloby u soudu.
Kvůli partnerovým dluhům nemůže být obstaena vaše mzda.
Žádná změna u bankúčtu i mzdy (dle judikatury pohledávka z titulu mzdy nebo z účtu nespadá do SJM, pouze peníze již vybrané), exekuci podlehne výlučný dlužníkův majetek a majetek v SJM. V případě, že bude sepsán váš výlučný majetek/majetek třetích osob, je třeba se bránit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 7. 2012 15:16
Dobrý den, jsem s přítelem teprve pár měsíců. On ještě není rozvedený, ale časem se mu to snad podaří. Vím, že mají se ženou hypotéku (ona jen ručí) a také nějaký úvěr, která má on na sebe. Bankovní účet mají jeden společný. Protože mám syna, tak se trochu bojím a musím být v dnešní době dost opatrná. Pokud začnu s přítelem žít ve společné domácnosti (nejspíše v podnájmu nebo v bytě v mém či družstevním vlastnictví - psaný na mě), budeme mít společný účet (až ho tedy nebude mít s ním jeho žena) a on bude mít nějaký nesplacený dluh, může se splácení nějak přenést i na mě nebo přijít na mě a můj majetek exekutor? Může po mě někdo chtít úhradu dluhů, když budeme spolu ve společné domácnosti? Budou považovány jeho dluhy za naše společné?
Zřejmě by bylo rozumné přistoupit na společný účet až bude rozveden a mít vyrovnaný majetek se svou ženou. To je asi základ. Ale i do budoucna. Kdyby si nadělal někde najaké dluhy, zda se mě a mého sina může dotknout.
Mockrát děkuju za odpověď.
Michaela C.