Re: Mateřská x rodičovská
>Dobrý den,
>
>prosím mám dotaz ohledně čerpání mateřské a rodičovské
>dovolené. Jsem OSVČ a neplatím si nemocenské
>pojištění. Plánuji rodinu a proto již dopředu počítám.. Budoucí
>otec dítěte je zaměstnaný a nemocenské si platí.
>
>Mám dvě otázky:
>
>1. pokud bych nečerpala PPM, na kterou já osobně nemám
>nárok, nastoupím hned po porodu rodičovskou dovolenou
>a čerpám až do výše 220 tis. Kč - čili přijdu o 28
>týdnů PPM v plné výši? Nebo je tu jiný režim?
Pokud si neplatíte nemocenské pojištění, nemáte nárok na PPM, protože nesplňujete základní podmínku, tj. 270 pojištěných dnů v posledních dvou letech, z toho 180 dnů jako OSVČ. Po porodu si požádáte o rodičovský příspěvek. Jak ho budete čerpat je omezeno DVZ manžela.
>
>2. pokud bych čerpala PPM z nemocenského pojištění
>otce dítěte, bude on moci vykonávat současně svoje
>zaměstnání? V minulosti pokud žena čerpala PPM, nemohla
>zároveň vykonávat svoje zaměstnání, ze kterého jí nárok na
>PPM vznikl, proto mám tuto otázku.
Nic se nezměnilo, PPM je dávka nemocenského pojištění. Otec může převzít dítě do péče po šestinedělí, pokud splňuje podmínku 270 dnů, ale nebude smět pracovat v tom poměru, z jehož pojištění by mu byla PPM vyplácena.
>
>Předem velmi děkuji všem za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 7. 2012 1:19
Dobrý den,
prosím mám dotaz ohledně čerpání mateřské a rodičovské dovolené. Jsem OSVČ a neplatím si nemocenské pojištění. Plánuji rodinu a proto již dopředu počítám.. Budoucí otec dítěte je zaměstnaný a nemocenské si platí.
Mám dvě otázky:
1. pokud bych nečerpala PPM, na kterou já osobně nemám nárok, nastoupím hned po porodu rodičovskou dovolenou a čerpám až do výše 220 tis. Kč - čili přijdu o 28 týdnů PPM v plné výši? Nebo je tu jiný režim?
2. pokud bych čerpala PPM z nemocenského pojištění otce dítěte, bude on moci vykonávat současně svoje zaměstnání? V minulosti pokud žena čerpala PPM, nemohla zároveň vykonávat svoje zaměstnání, ze kterého jí nárok na PPM vznikl, proto mám tuto otázku.
Předem velmi děkuji všem za radu.