Pronájem výloh

• 31. 7. 2012 7:22

Prosím o kontrolu správnosti.
    Pronajímáme výkladní skříň dle smlouvy o pronájmu. Jsme plátci. Měsíčně dostanu do ruk výdajový pokladní doklad - pro nás příjmový na 500,- - původně se účtovalo jako příjem do pokladny 211/602. Nemám z tohoto příjmu odvádět DPH? Myslím, že šikovnějšíi by bylo vystavovat přímo faktury.
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2012 12:33

vvv (neregistrovaný)

Re: pronájem výloh
      Celkem nevím, proč by měl být pronájem výloh osvobozený od DPH, pokud jste plátci DPH. Stačí jakýkoliv daňový doklad i obyčejný příjmový, nemusí to být hned faktura. Podmínky jsou v zákoně o DPH, jak o tom, co je osvobozeno, tak jak má doklad vypadat.

• 1. 8. 2012 12:29

lenka8053

Já přebírám účetnictví a narazila jsem na tento příjmový pokladní doklad. Jsme plátci a já bych automaticky odvedla DPH - je to náš příjem. I když poskytovatel je neplátce. V pokladně bylo pouze zaúčtováno 211/602 - určitě to bylo vedené špatně.
      Děkuji za odpověď

• 1. 8. 2012 16:10

Helen (neregistrovaný)

Pokud se pronajímatel a nájemce dohodnou, nemusí být nájem s DPH. Vy jako plátce DPH můžete pronajímat plátci DPH s 0%DPH, neplátci musíte pronajímat s 0% DPH. Potom si ani nesmíte nárokovat u činností, kter é se týkají tohoto osvobozeného pronájmu, DPH na vstupu.
      Jako plátce-pronajímatel nemovitosti bych plátcům pronajímala
      vždycky s DPH, právě abych nemusela krátit DPH na
      vstupu.
      Pronájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je
      od DPH osvobozen.

• 14. 8. 2012 11:15

xxxx (neregistrovaný)

děkuji paní helen za odpověď,ikdyž to nebyl můj dotaz, ještě může mi napsat, ke kterým paragfům se to vztahuje?děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).