Přeřazení na jinou prac. pozici a mzda

• (neregistrovaný)

31. 7. 2012 16:49

dobrý den,
    13.5.12 jsem nastoupila po RD do zaměstnání, za-tel pro mě neměl práci a nechtěl mi dát odstupné, přeřadil mě na jinou práci, z asistentky do skladu. S postupem jsem nesouhlasila, nahlásila jsem svůj problém inspekci práce. Paradoxně, jako asistentka jsem měla před nástupem na MD 12tis hrubého a skladnice mají 15 tis hrubého. Mám právní nárok na mzdu skladnice? Stále pracuji ve skladu, dosáhla jsem svého, dostala jsem výpověď s dvouměsíční výp. lhůtou počínaje od 1.7.12 do 31.8.12. I po tuto dobu budu pracovat ve skladu za 12 tis. hrubého. Je to zákonné? Jak přeřazení i ve výpovědní lhůtě, tak ponechaná nižší mzda asistentky?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2012 17:06

Kara (neregistrovaný)

Re: přeřazení na jinou prac. pozici a mz
      Tím, že jste začala pracovat a pracujete na jiný druh práce, než máte v pracovní smlouvě, jste podle mě s přeřazením souhlasila. To je jedna věc.
      Co se týká výše mzdy, pak viz Zákoník práce:
      § 110
      (1) Za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat nebo odměna z dohody.
      (2) Stejnou prací nebo prací stejné hodnoty se rozumí práce stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, která se koná ve stejných nebo srovnatelných pracovních podmínkách, při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce.
      (3) Složitost, odpovědnost a namáhavost práce se posuzuje podle vzdělání a praktických znalostí a dovedností potřebných pro výkon této práce, podle složitosti předmětu práce a pracovní činnosti, podle organizační a řídící náročnosti, podle míry odpovědnosti za škody, zdraví a bezpečnost, podle fyzické, smyslové a duševní zátěže a působení negativních vlivů práce.
      (4) Pracovní podmínky se posuzují podle obtížnosti pracovních režimů vyplývajících z rozvržení pracovní doby, například do směn, dnů pracovního klidu, na práci v noci nebo práci přesčas, podle škodlivosti nebo obtížnosti dané působením jiných negativních vlivů pracovního prostředí a podle rizikovosti pracovního prostředí.
      (5) Pracovní výkonnost se posuzuje podle intenzity a kvality prováděných prací, pracovních schopností a pracovní způsobilosti a výsledky práce se posuzují podle množství a kvality.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).