Re: přeřazení na jinou prac. pozici a mz
Tím, že jste začala pracovat a pracujete na jiný druh práce, než máte v pracovní smlouvě, jste podle mě s přeřazením souhlasila. To je jedna věc.
Co se týká výše mzdy, pak viz Zákoník práce:
§ 110
(1) Za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat nebo odměna z dohody.
(2) Stejnou prací nebo prací stejné hodnoty se rozumí práce stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, která se koná ve stejných nebo srovnatelných pracovních podmínkách, při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce.
(3) Složitost, odpovědnost a namáhavost práce se posuzuje podle vzdělání a praktických znalostí a dovedností potřebných pro výkon této práce, podle složitosti předmětu práce a pracovní činnosti, podle organizační a řídící náročnosti, podle míry odpovědnosti za škody, zdraví a bezpečnost, podle fyzické, smyslové a duševní zátěže a působení negativních vlivů práce.
(4) Pracovní podmínky se posuzují podle obtížnosti pracovních režimů vyplývajících z rozvržení pracovní doby, například do směn, dnů pracovního klidu, na práci v noci nebo práci přesčas, podle škodlivosti nebo obtížnosti dané působením jiných negativních vlivů pracovního prostředí a podle rizikovosti pracovního prostředí.
(5) Pracovní výkonnost se posuzuje podle intenzity a kvality prováděných prací, pracovních schopností a pracovní způsobilosti a výsledky práce se posuzují podle množství a kvality.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 7. 2012 16:49
dobrý den,
13.5.12 jsem nastoupila po RD do zaměstnání, za-tel pro mě neměl práci a nechtěl mi dát odstupné, přeřadil mě na jinou práci, z asistentky do skladu. S postupem jsem nesouhlasila, nahlásila jsem svůj problém inspekci práce. Paradoxně, jako asistentka jsem měla před nástupem na MD 12tis hrubého a skladnice mají 15 tis hrubého. Mám právní nárok na mzdu skladnice? Stále pracuji ve skladu, dosáhla jsem svého, dostala jsem výpověď s dvouměsíční výp. lhůtou počínaje od 1.7.12 do 31.8.12. I po tuto dobu budu pracovat ve skladu za 12 tis. hrubého. Je to zákonné? Jak přeřazení i ve výpovědní lhůtě, tak ponechaná nižší mzda asistentky?
Děkuji