Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 7. 2012 18:27
Dobrý den,
mám v podnájmu jeden pokoj v bytě, ve kterém bydlí další lidé.
Ve smlouvě o podnájmu mám stanovenou pevnou částku podnájemného, ve kterém jsou zahrnuty i zálohy za služby a energie spojené s užíváním bytu, tj. vytápění, vodné a stočné, odvoz odpadu, spotřebu el. energie ve společných prostorách domu a elektřina. Dále je ve smlouvě stanoveno, že překročí-li celkové nedoplatky za rok a byt výše 2000,- Kč, bude každý z podnájemců doplácet podíl přesahující částky... Nyní přišlel majitel bytu (nájemce) s tím, že musíme uhradit nedoplatek nějakých 5000,- Kč. Takový nedoplatek mi (a nejen mi) příjde až moc vysoký, majitel asi platí ty nejnižší zálohy.
Částka podnájemného je ve smlouvě jednotná a není stanoveno, kolik z této částky zaplatí nájemce zálohy za energie. Někde jsem se dočetla, že není-li ve smlouvě rozdělené nájemné na bytovou složku a složku placených služeb, je smlouva neplatná. Je to pravda? Je-li smlouva neplatná, co můžeme dělat? Musíme majitelovi nedoplatek zaplatit nebo se můžeme nějak bránit?