Re: Základní kapitál - pouze účetně
Základní kapitál je zaúčtován na účtu 411 a proti tomu existují aktiva, buď na bankovním účtu, v pokladně, v zásobách, majetku, pohledávkách. Pokud máte naúčtováno něco v pokladně a přitom to enní pravda, máte chybu v účetnictví, protože jste neúčtovali o všech skutečnostech. Jak si mohl jednatel společnosti vybrat vše z pokladny? měli jste účtovat pohledávku za společníkem (355/211) a pak to s ním řešit. FÚ by to samozřejmě napadl...
Děkuji za odpověď.
Společnost byla založena společností, která se na zakládání společností zaměřuje. Za odkoupení společnosti jsme zaplatili 24.500.- CZK. Společnost byla předána tak, že v pokladně je jakoby 200.000.- CZK základní kapitál - pouze ale účetně. To je běžný proces při prodeji již založených nových společností.
V účetní deníku nám účetní tuto záležitost zaúčtovala takto: http://uloz.to/xfyxEpX/vystrizek-png
Myslím,že je to správně, jen byste měli mít v té pokladně 175 500,-, nechápu stále, proč si je pan jednatel vybral.....A snad ještě...koupě podniku je věcí jeho majitelů a samotné společnosti se netýká, to znamená, že když koupím společnost za 24 500,-, musím je dát ze své kapsy, je to moje investice a ne té společnosti...
200.000.- CZK si vybral, protože společnost prodává jako ready-made bez základního kapitálu. Kapitál tam figuruje jen do doby založení společnosti soudem. Pak si sumu vybere a společnost prodá - mně.
24.500.- CZK jsem dal ze své kapsy a v účetnictví (viz fotografie účetních řádků společnosti) by tato částka měla být zaúčtována jako náklad.
Je tedy velký problém, že v pokladně není fyzicky 175.500.- CZK?
Co s tím?
Jinak je to běžný způsob. Společnosti ready-made se prodávají bez předání základního kapitálu.
alen1, pájo pomůžete?
>>>>>>tomu
>>>>>>existují aktiva, buď na bankovním účtu, v pokladně, v
>>>>>>zásobách, majetku, pohledávkách. Pokud máte
>>>>>>naúčtováno
>>>>>>něco v pokladně a přitom to enní pravda, máte chybu v
>>>>>>účetnictví, protože jste neúčtovali o všech
>>>>>>skutečnostech. Jak si mohl jednatel společnosti
>>>>>>vybrat
>>>>>>vše z
>>>>>>pokladny? měli jste účtovat pohledávku za společníkem
>>>>>>(355/211) a pak to s ním řešit. FÚ by to samozřejmě
>>>>>>napadl...
>>>>>
>>>>>Děkuji za odpověď.
>>>>>Společnost byla založena společností, která se na
>>>>>zakládání společností zaměřuje. Za odkoupení
>>>>>společnosti
>>>>>jsme zaplatili 24.500.- CZK. Společnost byla předána
>>>>>tak, že v pokladně je jakoby 200.000.- CZK základní
>>>>>kapitál - pouze ale účetně. To je běžný proces při
>>>>>prodeji
>>>>>již založených nových společností.
>>>>>
>>>>>V účetní deníku nám účetní tuto záležitost zaúčtovala
>>>>>takto: http://uloz.to/xfyxEpX/vystrizek-png
>>>>..odmítám si cokoliv stahovat....
>>>
>>>Chápu, tak zde bez stahování:
>>>http://i50.tinypic.com/29e4qz4.jpg
>>Myslím,že je to správně, jen byste měli mít v té
>>pokladně 175 500,-, nechápu stále, proč si je pan
>>jednatel
>>vybral.....A snad ještě...koupě podniku je věcí jeho
>>majitelů a samotné společnosti se netýká, to znamená,
>>že když koupím společnost za 24 500,-, musím je dát
>>ze
>>své kapsy, je to moje investice a ne té
>>společnosti...
>
>200.000.- CZK si vybral, protože společnost prodává
>jako ready-made bez základního kapitálu. Kapitál tam
>figuruje jen do doby založení společnosti soudem. Pak si
>sumu vybere a společnost prodá - mně.
>
>24.500.- CZK jsem dal ze své kapsy a v účetnictví (viz
>fotografie účetních řádků společnosti) by tato částka
>měla být zaúčtována jako náklad.
>
>Je tedy velký problém, že v pokladně není fyzicky
>175.500.- CZK?
>Co s tím?
>
>Jinak je to běžný způsob. Společnosti ready-made se
>prodávají bez předání základního kapitálu.
Společníci musí (!) vložit základní kapitál, buď peněžně nebo nepeněžně. Zakladatel ready-made tedy něco vložil v hodnotě 200000 Kč, předpokládám, že to byly peníze na účet. Protože prodává za 24500 je jasné, že v tom základní kapitál není. Je to úhrada kupní ceny mezi původním společníkem a novým společníkem. Ten původní peníze z účtu vybral a měl tedy zaúčtovat pohledávku za společníkem. Předaná rozvaha ; aktiva=pohledávka, pasiva=základní kapitál. Nový společník nákupem společnosti přebírá závazek vůči společnosti a musí ho něčím vyrovnat. Nákup ready-made mě ušetří administravu kolem zakládání společnost, ale "neušetří" mě povinnosti vložit ZK.
OT: Před 2 roky jsme zakládali s.r.o. a také jsme uvažovali o ready-made. Po zvážení jsme to nakonec zvládli vlastními silami a vyšlo to levněji a všechny náklady spojené se založením jsme zaúčtovali do nákladů s.r.o. (zřizovací náklady nedosáhly výše kdy je nutné účtovat do majetku). V dubnu jsme podepsali společenskou smlouvu a v červnu jsme byli zapsaní a nebylo zas tak náročné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 7. 2012 22:03
Dobrý den,
společnost byla prodána jako ready-made, základní kapitál existuje pouze účetně v hotovostní pokladně společnosti - ve skutečnosti byl základní kapitál vybrán jednatelem společnosti, který naši společnost zakládal.
Může základní kapitál zůstat v hotovostní pokladně tímto fiktivním způsobem nebo je potřeba s tím něco udělat? Může při kontrole finanční úřad požadovat předložit pokladnu a dokázat že základní kapitál existuje?
Děkuji.