Re: Odměna z DPP vyšší než 5.000.- CZK
Z výdělku nad 5 000,- se sráží zálohová daň (musíte být registrování k této dani na FÚ jako zaměstnavatel), začátkem příštího roku vyplňujete tiskopis Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti. Zaměstnanec může u Vás požádat o roční zúčtování daně, nebo mu vystavíte potvrzení a on si podá daňové přiznání, většinou se mu veškerá zaplacená daň vrátí, což je pro něj výhodné.....a může uplatnit děti, manželku, úroky z hypotéky a podobně...Může u Vás také podpsast růžové Prohlášení poplatníka, pak daníte i částky do 5 000,- touto zálohovou daní.
Děkuji za info. Majitel společnosti jsem já, zaměstnanec taktéž.
Takže odměny do 5.000.- CZK společnost uvádí ve formuláři "Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně" a odměny nad 5.000.- CZK ve formuláři "Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti včetně všech příloh" ano?
To roční zúčtování daně je prosím co?
Děkuji.
Srážková daň je konečná a nikdo už Vám z ní nic nevrátí, u zálohové je to jinak a je výhodnější. Ale to je na Vás. Roční zúčtování daní dělá zaměstnavatel svým zaměstnancům, pokud nemají jiné vedlejší příjmy, více zde, v §38ch http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast4.aspx
Doporučovala bych nějakou zkušenou účetní, alespoň na pár hodin externě, jsem z Litoměřicka...
Jsem zaměstnán na HPP ve státním sektoru - zde podepsáno prohlášení.
Dále jsem OSVČ vedlejší.
Dále jsem majitel společnosti zaměstnán na DPP.
Mám tedy nárok po konci roku z DPP nárokovat vrácení zálohových daní nebo ne? A i když bych neměl, tak musím to přiznání zálohových daní jako příjemce výplaty z DPP podávat?
Protože máte prohlášení podepsané u zaměstnavatele (HPP), nemůžete ho už jinde podepsat. DPP vám tedy bude daněna do výše odměny 5000,- /měsíc srážkovou daní, ta je konečná a už se nikam neuvádí a nebo nad 5000,-/měsíc zálohovou daní. Při zálohové dani vám zaměstnavatel na DPP vystaví na vaši žádost po skončení roku potvrzení o zdanitelných příjmech a tento příjem bude součástí daňového přiznání, které jako OSVČ máte povinnost podávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 7. 2012 22:07
Dobrý den,
z odměny do 5.000.- CZK brutto včetně se odvádí srážková daň, poté zaměstnanec nemusí podávat žádné přiznání ani nic podobného.
Co ale musí udělat zaměstnanec i zaměstnavatel za administrativní náležitosti pokud bude odměna třeba 9.000.- CZK brutto? Vím, že se odvádí zálohová daň, ale musí zaměstnanec po konci roku podávat nějaké přiznání? Musí společnost podávat ještě něco jiného než je formulář "Přiznání daně z příjmů vybírané srážkou podle zvláštní sazby"?
Děkuji.