Odměna z DPP vyšší než 5.000.- CZK

• (neregistrovaný)

31. 7. 2012 22:07

Dobrý den,

z odměny do 5.000.- CZK brutto včetně se odvádí srážková daň, poté zaměstnanec nemusí podávat žádné přiznání ani nic podobného.

Co ale musí udělat zaměstnanec i zaměstnavatel za administrativní náležitosti pokud bude odměna třeba 9.000.- CZK brutto? Vím, že se odvádí zálohová daň, ale musí zaměstnanec po konci roku podávat nějaké přiznání? Musí společnost podávat ještě něco jiného než je formulář "Přiznání daně z příjmů vybírané srážkou podle zvláštní sazby"?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 7. 2012 22:11

v.e.n.d.y.

Re: Odměna z DPP vyšší než 5.000.- CZK
      Z výdělku nad 5 000,- se sráží zálohová daň (musíte být registrování k této dani na FÚ jako zaměstnavatel), začátkem příštího roku vyplňujete tiskopis Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti. Zaměstnanec může u Vás požádat o roční zúčtování daně, nebo mu vystavíte potvrzení a on si podá daňové přiznání, většinou se mu veškerá zaplacená daň vrátí, což je pro něj výhodné.....a může uplatnit děti, manželku, úroky z hypotéky a podobně...Může u Vás také podpsast růžové Prohlášení poplatníka, pak daníte i částky do 5 000,- touto zálohovou daní.

• 31. 7. 2012 22:17

VH2 (neregistrovaný)

Děkuji za info. Majitel společnosti jsem já, zaměstnanec taktéž.
      Takže odměny do 5.000.- CZK společnost uvádí ve formuláři "Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně" a odměny nad 5.000.- CZK ve formuláři "Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti včetně všech příloh" ano?

To roční zúčtování daně je prosím co?
      Děkuji.

• 31. 7. 2012 22:24

v.e.n.d.y.

Srážková daň je konečná a nikdo už Vám z ní nic nevrátí, u zálohové je to jinak a je výhodnější. Ale to je na Vás. Roční zúčtování daní dělá zaměstnavatel svým zaměstnancům, pokud nemají jiné vedlejší příjmy, více zde, v §38ch http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast4.aspx
      Doporučovala bych nějakou zkušenou účetní, alespoň na pár hodin externě, jsem z Litoměřicka...

• 1. 8. 2012 8:13

Líba (neregistrovaný)

Jenom malá poznámka. Pokud chce zaměstnanec udělat RZD, musí mít u zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka. Pravděpodobně by pro něj bylo výhodné podepsat dodatečně, jestli neměl podepsáno jinde.

• 1. 8. 2012 11:44

VH2 (neregistrovaný)

Jsem zaměstnán na HPP ve státním sektoru - zde podepsáno prohlášení.

Dále jsem OSVČ vedlejší.

Dále jsem majitel společnosti zaměstnán na DPP.

Mám tedy nárok po konci roku z DPP nárokovat vrácení zálohových daní nebo ne? A i když bych neměl, tak musím to přiznání zálohových daní jako příjemce výplaty z DPP podávat?

• 1. 8. 2012 12:00

xJ (neregistrovaný)

Protože máte prohlášení podepsané u zaměstnavatele (HPP), nemůžete ho už jinde podepsat. DPP vám tedy bude daněna do výše odměny 5000,- /měsíc srážkovou daní, ta je konečná a už se nikam neuvádí a nebo nad 5000,-/měsíc zálohovou daní. Při zálohové dani vám zaměstnavatel na DPP vystaví na vaši žádost po skončení roku potvrzení o zdanitelných příjmech a tento příjem bude součástí daňového přiznání, které jako OSVČ máte povinnost podávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).