Re: Nástup na VŠ a zdravotní poj.
Ne, nevěděla jsem, že už byl u zápisu, myslela jsem, že má jen rozhodnutí o přijetí. Pokud je po část měsíce pojištěncem státu, nemusí ZP platit. Některé školy studenty ZP hlásí samy, ale povinnost nemají. Doporučuji si to ověřit a případně, ať si sám své ZP nahlásí změnu.
Podle mých zkušeností ne. Ostatně-nic jiného nezbývá, než to poslat teď. Z potvrzení musí být jasné, že se zápis konal už v červenci. A na podzim pak pošlete potvrzení o studiu na semestr (nebo na rok, podle toho, jak to škola vystavuje). A jestliže teď v květnu nebo červnu maturoval a pokračovat bude na VŠ, tak je studentem stále, i kdyby byl zápis až v srpnu.
Aha, no tak v tom případě je studentem od července a ty měsíce předtím byl buď pojištěný ze zaměstnání (duben až červen) nebo byl na ÚP nebo si platil ZP sám. Rodič taky může uplatnit zvýhodnění na dítě od července. A on sám až bude žádat posledního zaměstnavatele o zúčtování daní (pokud mu nějaké byly sraženy) nebo bude podávat přiznání, tak uplatní studentskou slevu za 5 měsíců (srpen až prosinec). Červenec ne, pro tuto slevu je jiné pravidlo než pro daňové zvýhodnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 8. 2012 9:18
Dobrý den! Syn byl přijat na VŠ. Duben až červen pracoval. Nevíte prosím, od kdy se stává studentem? Jde mi o platbu zdravotního pojistného za měsíce 07+08/12?