Re: Půjčka s.r.o.-prosím pí alen1 či p.p
Vracení půjčky nemůže být daňovým nákladem.
Původně společníci "vložili" finanční prostředky do firmy, došlo k zvýšení disponibilních finančních prostředků firmy (banka,event. pokladna).Nyní se vrací půjčka - dochází ze stejného důvodu ke snížení disponibilních prostředků firmy (snížení na bank. účtě, pokladně).
>>Prosím Vás o radu.
>>Společníci poskytli své s.r.o. finanční prostředky
>>formou bezúročné půjčky. Společnost by nyní část
>>peněz
>>chtěla společníkům vrátit. Půjčka je evidována na
>>účtě
>>365. Lze půjčku nějakým způsobem dostat do daň.
>>nákladů
>>s.r.o.? Domnívám se, že ne, že je po celo dobu trvání
>>vedena pouze na rozv.účtě, ale společníci mě
>>přesvědčují o opaku. Současně mi není jasné, pokud
>>půjčka nejde
>>do N firmy, z čeho se tedy vlastně vrací? Vždyť
>>finanční prostředky jsou ve firmě tvořeny hlavně ze
>>zisku...Pokud bych nyní půjčku vrátila, tak vlastně
>>"čerpám"
>>budoucí zisk a mohla bych se dostat do problémů v
>>příštím roce, kdy sice účetní zisk po zdanění firma
>>bude
>>mít, ale nebude jej moci reálně vyplatit. Asi se ptám
>>dost laicky a omlouvám se za velké mezery ve
>>znalostech,
>>ale nutně bych si to potřebovala ujasnit. Moc děkuji
já si nedovolím k problému ani ceknout, protože vůbec nevím, vo co go.
>>
>>
>Vracení půjčky nemůže být daňovým nákladem.
>Původně společníci "vložili" finanční prostředky do
>firmy, došlo k zvýšení disponibilních finančních
>prostředků firmy (banka,event. pokladna).Nyní se vrací půjčka
>- dochází ze stejného důvodu ke snížení disponibilních
>prostředků firmy (snížení na bank. účtě, pokladně).
Půjčka Vám HV nesmí ovlivnit. Vedete ji na rozvahových účtech. Přiajtá půjčka 221/365 a vrácení půjčky 365/221. Jde jenom o to, mít dostatech finančních prostředků. Náklady by mohly ovlivnit pouze sjednané úroky, které jsou nákladem, ale zároveň by podléhaly zdanění u jejich příjemce, tzn. u poskytovatel půjčky. Půjčka neovlivní ani zisk. Pokud byste chtěla zaplatit půjčku z nerozděleného zisku, tak vám zůstane zůstatek na účtu 365, protože byste musela účtovat čerpání zisku 428/221. Jakmile budete účtovat MD 428, tak po vás Fú bude chtít odvedenou dań 15% z čerpání zisku. A toto není čerpání zisku, ale vrácení půjčky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 8. 2012 9:58
Prosím Vás o radu.
Společníci poskytli své s.r.o. finanční prostředky formou bezúročné půjčky. Společnost by nyní část peněz chtěla společníkům vrátit. Půjčka je evidována na účtě 365. Lze půjčku nějakým způsobem dostat do daň. nákladů s.r.o.? Domnívám se, že ne, že je po celo dobu trvání vedena pouze na rozv.účtě, ale společníci mě přesvědčují o opaku. Současně mi není jasné, pokud půjčka nejde do N firmy, z čeho se tedy vlastně vrací? Vždyť finanční prostředky jsou ve firmě tvořeny hlavně ze zisku...Pokud bych nyní půjčku vrátila, tak vlastně "čerpám" budoucí zisk a mohla bych se dostat do problémů v příštím roce, kdy sice účetní zisk po zdanění firma bude mít, ale nebude jej moci reálně vyplatit. Asi se ptám dost laicky a omlouvám se za velké mezery ve znalostech, ale nutně bych si to potřebovala ujasnit. Moc děkuji