OSVČ - nemocenské

• (neregistrovaný)

1. 8. 2012 20:00

Dobrý den,
    chci vás poprosit o nějaké názory na nemocenské pojištění OSVČ.
    Vůbec nevím kolik by tak dostával od OSSZ nemocenského, kdyby si platil třeba 600,- měsíčně. Vím že se vyplácí až po 21. dnech, ale nevím kolik by to pak třeba dělalo za měsíc.
    Před rokem jsme měli u nás finanční poradkyni, snažila se nám vnutit pojistku, kde by tuším platil taky 600,- a dostal by asi 15 000,- za měsíc. Už si to přesně ty částky nepamatuju. Platit 7200,- ročně se mi moc nechce, manžel vůbec nemarodí, ale kdyby se něco vážného stalo, tak je bez příjmu. Říkala jsem si že když jsme každý rok nemarodění ušetřili 7200,-, tak kdyby náhodou dlouhodobě marodil, tak se bude žít jakoby z těch peněz co za ty roky ušetřil :-).
    Jaké máte vy zkušenosti s pojištěním, co se nejlíp vyplatí?
    Děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 8. 2012 20:18

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: OSVČ - nemocenské
      OSVČ si nemůže platit nemocenského pojištění, kolik chce. Nebo vlastně může, ale musí k tomu adekvátně platit důchodové. To by se Vám mohlo dosti nevyplatit. Nemocenské je 2,3% z vym.základu. Pokud si chcete platit 600,- na nemocenské, museli byste platit 7.618,- na důchodové (29,2%). Samozřejmě nevím, jaký náte vyměřovací základ - možná Vám to takto vychází.

• 1. 8. 2012 23:34

LuckaPr (neregistrovaný)

Joooo to byly super časy kdy jsem si pletila nemocenské 1.004,- Kč a důchodové minimální a brala mateřskou 30tisic:))) dnes už to tak nejde::(((
      To si raději plaťte to životní pojištění co Vám nabízala daňová. Přeji dobrý večer Lucka

• 2. 8. 2012 10:34

Vladík (neregistrovaný)

No právě, ty vaše super časy musel zaplatit někdo jiný.... takže se nedivte, že už to neplatí.

• 2. 8. 2012 10:46

Líba (neregistrovaný)

Nemám to za zlé těm, kteří dokážou využít mezery v zákonech ve svůj prospěch. Spíš mi vadí, že naši zákonodárci tvoří zákony metodou pokusů a omylů. Tohle je třeba příklad toho, že nevěděli, že PPM je ze stejné hromádky jako neschopenka na chřipku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).