Odměny člwnů výboru SVJ - DZP, SP, ZP

• (neregistrovaný)

2. 8. 2012 1:03

Dobrý den. Jsem celkem nový ve výboru SVJ a potřeboval bych informace k odměnám členů SVJ. Zda tyto odměny podléhají sociálnímu a zdravotnímu pojištění a jakým způsobem se zdaňují. Můj názor: zdaňují se srážkovou daní 15 % u zdroje, tj. správcovské firmy, která daň pak odvede FÚ a zdr. i soc. pojištění se z této odměny neplatí, neboť se nejedná o pravněprávní vztah. Pokud si to myslím dobře, nechápu věci návazné. Za prvé: náš předseda, který peníze inkasuje a přerozděluje, si ponechává větší část s oddůvodněním, že celou částku musí jakožto živnostník přiznávat v daňovém přiznání (to jako že se to musí zdanit po druhé? to mi jako vystudovanému ekonomovi, byť dělám něco jiného, nějak nesedí). Za druhé: v přehledu hospodaření jsem našel mezi výdaji položku označenou „veřejné zdravotní pojištění“ a to nevím, co to je.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2012 8:12

iva. (neregistrovaný)

Re: odměny člwnů výboru SVJ - DZP, SP, Z
      Neuvádíte, o jak velkou výši odměny se jedná. Pokud je odměna vyšší jak 2.500 Kč měsíčně, pak podléhá odvodu sociálního i zdravotního pojištění bez ohledu na to, že se nejedná o pracovněprávní vztah - viz zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a zákon o pojistném na sociální zabezpečení.
      Pokud se týká zdanění, neni nutno srážet jen srážkovou daň - můžete mít podepsáno Prohlášení poplatníka, bude srážena zálohová daň (po započtení slevy na poplatníka může být daň nulová) a tato zálohová daň - i příjmy - se následně (nemusí jít jen o OSVČ - živnostníka) započte do celkové daňové povinnosti.
      Specifikujte prosím výši odměny a pojem "ponechává si větší část". Co přesně si pod tím máme představit?

• 2. 8. 2012 8:55

staarmann (neregistrovaný)

>>Dobrý den. Jsem celkem nový ve výboru SVJ a
      >>potřeboval
      >>bych informace k odměnám členů SVJ. Zda tyto odměny
      >>podléhají sociálnímu a zdravotnímu pojištění a jakým
      >>způsobem se zdaňují. Můj názor: zdaňují se srážkovou
      >>daní
      >>15 % u zdroje, tj. správcovské firmy, která daň pak
      >>odvede FÚ a zdr. i soc. pojištění se z této odměny
      >>neplatí, neboť se nejedná o pravněprávní vztah. Pokud
      >>si to
      >>myslím dobře, nechápu věci návazné. Za prvé: náš
      >>předseda, který peníze inkasuje a přerozděluje, si
      >>ponechává větší část s oddůvodněním, že celou částku
      >>musí
      >>jakožto živnostník přiznávat v daňovém přiznání (to
      >>jako
      >>že se to musí zdanit po druhé? to mi jako
      >>vystudovanému
      >>ekonomovi, byť dělám něco jiného, nějak nesedí). Za
      >>druhé: v přehledu hospodaření jsem našel mezi výdaji
      >>položku označenou „veřejné zdravotní pojištění“ a to
      >>nevím, co to je.
      >Neuvádíte, o jak velkou výši odměny se jedná. Pokud je
      >odměna vyšší jak 2.500 Kč měsíčně, pak podléhá odvodu
      >sociálního i zdravotního pojištění bez ohledu na to,
      >že se nejedná o pracovněprávní vztah - viz zákon o
      >pojistném na všeobecné zdravotní pojištění a zákon o
      >pojistném na sociální zabezpečení.
      >Pokud se týká zdanění, neni nutno srážet jen srážkovou
      >daň - můžete mít podepsáno Prohlášení poplatníka, bude
      >srážena zálohová daň (po započtení slevy na poplatníka
      >může být daň nulová) a tato zálohová daň - i příjmy -
      >se následně (nemusí jít jen o OSVČ - živnostníka)
      >započte do celkové daňové povinnosti.
      >Specifikujte prosím výši odměny a pojem "ponechává si
      >větší část". Co přesně si pod tím máme představit?

Dobrý den. Ve výdajích je v přehledu hospodaření položka "odměna výbor" 6 900 Kč za každé čtvrtletí, jsme ve výboru 3, já a kolega dostáváme 500 Kč za měsíc, to je 3000 Kč čtvrtletně pro oba, zbývá mi 3 900 Kč. Na co těch 300 Kč měsíčně může padnout?

• 2. 8. 2012 10:00

Oprava těch 800 Kč (my dostáváme 500 Kč on 1 300 Kč)

• 2. 8. 2012 13:34

iva. (neregistrovaný)

Odměny jsou Vám vypláceny/zúčtovány čtvrtletně nebo měsíčně?
      Měsíčně by to bylo 500 + 500 + 1300 = 2.300
      Za 3 měsíce = 1 čtvtletí by to bylo 6.900 Kč.
      Kde se nabralo 800 Kč, které hledáte?

• 2. 8. 2012 15:56

Vyplácení je měsíčně, jen přehled hospodaření obsahuje čtvrtletní součet, tj. těch 6 900 Kč. A těch 800 Kč, to jste sama napsala, já a kolega máme po 500 Kč, předseda o 800 Kč víc. A je to zdůvodňováno tím, že to musí dávat do daňového přiznání. Proto se pídím po tom, jak je to vlastně s těmi daněmi. Platí se srážková či zálohová? A sociální a zdravotní pojištění? Je to měsíčně méně než 2 500 Kč, podle toho, co jste psala, tak zdr. a soc. pojištění ne. A ty daně?

• 2. 8. 2012 20:34

iva. (neregistrovaný)

Promiňte, ale otázka "Na co těch 300 Kč měsíčně může padnout?
      Oprava těch 800 Kč ..." padla původně od Vás, já ji jen zopakovala.
      Takže Vy se pídíte po tom, proč má předseda 1.300 a Vy s kolegou jen 500? Třeba proto, že prezident má taky víc než ministr :-) Tuhle otázku Vám tady nikdo nezodpoví, to musíte pátrat v dokladech, které odměnu stanovují. Někdo výši odměny navrhl a někdo ji odsouhlasil. Zaměřte pátrání tímto směrem.
      Jinak - Vy máte podepsané Prohlášení poplatníka daně z příjmů pro příjmy z výboru? Jak je daněno Vám? Kolik dostanete čistého z těch 500 Kč? Pokud dostanete 425 Kč, pak nemáte podepsané Prohlášení poplatníka a daní se Vám srážkovou daní, která je konečná a nikdy ji už od státu nedostanete zpět.
      Jak je daněno předsedovi byste se ani neměl dozvědět, protože čistá mzda je osobní věcí každého člověka a závisí na podepsaném či nepodepsaném Prohlášení a uplatňených slevách. Vy se můžete zajímat jen o výši hrubé odměny a tu znáte - 1.300. A proč zrovna 1.300 a ne třeba jenom 1.000 musíte pátrat ve výboru.

• 2. 8. 2012 21:54

Děkuji za dobře míněné rady. Tak, jak to říkáte, by to asi být mělo. Ale je to jinak. Všechny peníze dostává předseda a těch 500 Kč nám pak dává. Takže ani nevím, jak je to ve skutečnosti s daněmi a s pojištěními. Zjišťuji si, jak to má být. Takže ještě jednou... je to pod 2 500 Kč měsíčně, tedy sociální a zdravotní pojištění se z toho neodvádí, dobře to říkám? Mohla by jste mi prosím poslat odkaz na příslušný zákon a paragraf? A ty daně? Mělo by to být buď srážkovou daní 15 %, a do daňového přiznání se to nedává, nebo by měl mít u správcovské firmy podepsané prohlášení, pak by to byla zálohová daň 15 % a příjem by se dával do daňového přiznání. Dobře to říkám? Děkuji moc

• 2. 8. 2012 22:17

iva. (neregistrovaný)

Sociální pojištění - vyhláška č. 286/2011 Sb. - Měsíční příjem zaměstnanců zakládající účast na nemocenském a tím i na důchodovém pojištění se stanoví jako 1/10 průměrné mzdy zaokrouhlená na 500 Kč dolů, tj. 25 137/10 po zaokrouhlení 2500 Kč.
      Zdravotního pojištění se týká stejná vyhláška - tedy všeobecný vyměřovací základ platí i pro ZP, hranice příjmu je stejná - 2.500 Kč.
      Zdanění při nepodepsaném Prohlášení a hranici příjmu 5.000 Kč - daň srážková, 15%, nevstupuje do celoročních příjmů.
      Při podepsaném Prohlášení je daň zálohová, 15%, se základní slevou na poplatníka je daň v případě příjmu do 13.800 Kč nulová.
      Bude-li muset poplatník, který má příjmy daněné zálohovou daní, podat daňové přiznání, řeší zákon o daních z příjmů - § 38g.
      Pokud je předseda např. OSVČ, pak může mít u "výboru" - tedy správcovské firmy podepsané Prohlášení, bude mu daněno zálohově (při příimu 1.300 = daň 0) a po skončení roku dostane Potvrzení o zdanitelných příjmech a ty příjmy uvede do svého daňového přiznání. Prohlášení může mít podepsané jen u jednoho zaměstnavatele - nemůže je podepsat u více zaměstnavatelů současně.

• 2. 8. 2012 22:42

Děkuji moc, přehledné a užitečné. Takže ani z celých 2300 Kč nic neplatí, pokud má podepsané prohlášení. Pokud nemá, sráží mu 15 % srážkovou daní a to do daňového přiznání nedává. Srážková daň by byla ze 2 300 Kč = 345 Kč, je tak? Teď už budu zjišťovat jinde. Ještě jednou děkuji;-)

• 3. 8. 2012 7:13

iva. (neregistrovaný)

>Děkuji moc, přehledné a užitečné. Takže ani z celých
      >2300 Kč nic neplatí, pokud má podepsané prohlášení.
      >Pokud nemá, sráží mu 15 % srážkovou daní a to do daňového
      >přiznání nedává.
      >Srážková daň by byla ze 2 300 Kč = 345 Kč, je tak?
      Ano.
      Ale pořád přemýšlím, kde se zase vzalo 2.300? :-) Měsíčně má 1.300, ne?
      >Teď už budu zjišťovat jinde. Ještě
      >jednou děkuji;-)
      Rádo se stalo. Hodně štěstí.

• 3. 8. 2012 10:18

2 300 Kč je částka schválená vlastníky pro výbor jako celek a předseda rozhoduje, kdo kolik dostane - teď jsem to našel v zápisech:-)

• 3. 8. 2012 10:25

iva. (neregistrovaný)

Aha, jako že celkové měsíční odměny pro všechny členy jsou 2.300.
      Srážková daň by byla 345 Kč - 75 + 75 + 195.

• 3. 8. 2012 10:43

pet.1 (neregistrovaný)

Odměna statutár.orgánu je daněna vždy zálohovou daní.

• 3. 8. 2012 13:31

pet.1 (neregistrovaný)

zákon o dani z příjmu viz. §6 ods. 1 - c (odměna stat.orgánu)
      §6 ods. 4 - srážková daň pouze příjmy dle §6 ods. 1 a+d (c zde není uvedeno)

• 3. 8. 2012 13:40

pet.1 (neregistrovaný)

ještě doplním:
      - soc. pojiš. menší než-li 2500,- nic
      - zd.pojištění i když je menší než-li 2500 srazíte 9% SVJ a 4,5% člen
      - daň = hrubá mzda + zdr. daň (9%) = základ pro daň z příjmu a z toho 15% (vždy zálohová, můžete podepsat prohlášení, pokud nemáte již podepsané jinde).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).