Re: Cestovní náhrady auto manzelky
1) Ano, máte nárok na CN (náhrada za PHM + základní náhrada 3,80) a u zaměstnavatele se bude jednat o daňový náklad (samozřejmě při splnění zákonem stanovených podmínek při poskytování CN zaměstnanci).
2) SD zaměstnavatel již nebude hradit. Mělo by stačit vaše čestné prohlášení, že manželka používá auto pro podnikání a SD hradí ona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
2. 8. 2012 12:04
Dobrý den,
mám podobný případ jako u příspěvku Dalibora z 3.7.2012,(manželka OSVČ, auto v OM a uplatńuje paušální výdaje na dopravu ve výši 80% - 4000,Kč dle §24/2/zt ZDP - je možné tedy vozidlo zčásti používat pro soukr.účely).
Případ se liší ale tím, že jsem zaměstnanec a chtěl bych uplatnit cestovní náhrady na totéž vozidlo u svého zaměstnavatele.
Předpokládám, že u zaměstnavatele se uplatní výdaj dle zák. práce §157 odst.3 a 4 (tedy 3,80 zákl. náhrada + náhrada za PHM)
Jsou v tomto případě daňově uznatelné výdaje pro oba - manzelku i mého zaměstnavatele v pořádku, tak jak jsem ho popsal?
A ještě jeden dotaz-silniční daň platí manželka. Jak prokáži zaměstnavateli, že je dań placená? Je asi blbost aby ji hradil podruhé např. denní sazbou 25,-Kč
Děkuji za odpovědi.
HonzaS