Re: Cestovní náhrady auto manzelky
1) Ano, máte nárok na CN (náhrada za PHM + základní náhrada 3,80) a u zaměstnavatele se bude jednat o daňový náklad (samozřejmě při splnění zákonem stanovených podmínek při poskytování CN zaměstnanci).
2) SD zaměstnavatel již nebude hradit. Mělo by stačit vaše čestné prohlášení, že manželka používá auto pro podnikání a SD hradí ona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 8. 2012 12:04
Dobrý den,
mám podobný případ jako u příspěvku Dalibora z 3.7.2012,(manželka OSVČ, auto v OM a uplatńuje paušální výdaje na dopravu ve výši 80% - 4000,Kč dle §24/2/zt ZDP - je možné tedy vozidlo zčásti používat pro soukr.účely).
Případ se liší ale tím, že jsem zaměstnanec a chtěl bych uplatnit cestovní náhrady na totéž vozidlo u svého zaměstnavatele.
Předpokládám, že u zaměstnavatele se uplatní výdaj dle zák. práce §157 odst.3 a 4 (tedy 3,80 zákl. náhrada + náhrada za PHM)
Jsou v tomto případě daňově uznatelné výdaje pro oba - manzelku i mého zaměstnavatele v pořádku, tak jak jsem ho popsal?
A ještě jeden dotaz-silniční daň platí manželka. Jak prokáži zaměstnavateli, že je dań placená? Je asi blbost aby ji hradil podruhé např. denní sazbou 25,-Kč
Děkuji za odpovědi.
HonzaS