Cestovní náhrady auto manzelky

• (neregistrovaný)

2. 8. 2012 12:04

Dobrý den,
    mám podobný případ jako u příspěvku Dalibora z 3.7.2012,(manželka OSVČ, auto v OM a uplatńuje paušální výdaje na dopravu ve výši 80% - 4000,Kč dle §24/2/zt ZDP - je možné tedy vozidlo zčásti používat pro soukr.účely).
    Případ se liší ale tím, že jsem zaměstnanec a chtěl bych uplatnit cestovní náhrady na totéž vozidlo u svého zaměstnavatele.

Předpokládám, že u zaměstnavatele se uplatní výdaj dle zák. práce §157 odst.3 a 4 (tedy 3,80 zákl. náhrada + náhrada za PHM)
    Jsou v tomto případě daňově uznatelné výdaje pro oba - manzelku i mého zaměstnavatele v pořádku, tak jak jsem ho popsal?
    A ještě jeden dotaz-silniční daň platí manželka. Jak prokáži zaměstnavateli, že je dań placená? Je asi blbost aby ji hradil podruhé např. denní sazbou 25,-Kč
    Děkuji za odpovědi.
    HonzaS

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2012 15:23

annonym (neregistrovaný)

Re: Cestovní náhrady auto manzelky
      1) Ano, máte nárok na CN (náhrada za PHM + základní náhrada 3,80) a u zaměstnavatele se bude jednat o daňový náklad (samozřejmě při splnění zákonem stanovených podmínek při poskytování CN zaměstnanci).
      2) SD zaměstnavatel již nebude hradit. Mělo by stačit vaše čestné prohlášení, že manželka používá auto pro podnikání a SD hradí ona.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).