Re: důchod X odstupné
Odchod do starobního důchodu není důvodem k ukončení prac. poměru. Záleží na tom, z jakých důvodů se bude prac. poměr ukončovat. Pokud by se jednalo o organizační důvody, pak by nárok na odstupné byl. Poskytla jste málo informací, byla by to pouze spekulace.
To, že budete brát důchod ještě neznamená, že musíte skončit a není to důvod k výpovědi. Pořád jste jako každý jiný zaměstnanec. Takže buď podepíšete dohodu bez odstupného (to byste byla hloupá), nebo dohodu z důvodu např. nadbytečnosti s odstupným, nebo dostanete výpověď s odstupným.
>>Dobrý den, 15.8.2012 nastupuji do starobního důchodu,
>>firma již pro mě nemá práci, takže končím. Bude to
>>ukončení dohodou? Mám nárok na odstupné?
>To, že budete brát důchod ještě neznamená, že musíte
>skončit a není to důvod k výpovědi. Pořád jste jako
>každý jiný zaměstnanec. Takže buď podepíšete dohodu bez
>odstupného (to byste byla hloupá),
nemusí být hloupá, ale může být slušná, pokud tam pracovala dlouhou dobu a zaměsnavatel se choval slušně
> nebo dohodu z důvodu
>např. nadbytečnosti s odstupným, nebo dostanete
>výpověď s odstupným.
Já jsem neměla na mysli, že by se měla něčeho vzdávat, na co má nárok, jen mi přišlo taky divné, označit ji za hloupou, pokud by odstupné nevyžadovala.
Ono předpokládám, že se to taky za chvíli změní, stejně tak jako bylo dřív, že k pobírání důchodu mohla být pouze smlouva na dobu určitou právě proto, aby zaměstnavatel nemusel vyplácet odstupné - formu kompenzace za ztrátu příjmu. Stejně tak jako doteď úleva na dani pro důchodce, od příštího roku zrušena, stejně tak jako to bývalo kdysi.
Takže se to pořád motá dokola a kdo se trefí do dobré doby, tak na tom vydělá, kdo se netrefí tak nemá nic. Zajímavé, že tohle nikomu jako diskriminace nepřipadá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
3. 8. 2012 8:39
Dobrý den, 15.8.2012 nastupuji do starobního důchodu, firma již pro mě nemá práci, takže končím. Bude to ukončení dohodou? Mám nárok na odstupné?