Re: zaměstnání malého rozsahu
Zda je nebo nejde o ZMR se neposuzuje podle toho, kolik si skutečně vydělá, ale podle toho, zda je ze smlouvy zřejmé, kolik si má vydělat (pokud je zřejmé, že si má vydělat 2500, pak nejde o ZMR, pokud to zřejmé není, jde o ZMR).
Jde o DPČ nebo pracovní poměr?
Jedná se o pracovní poměr uzavřen pracovní smlouvou. Je zde stanoveno jen počet hodin denně tj. 2 hod a že pracovní dny jsou pondělí až pátek. Ve mzdovém výměru je sjednáno 60,- Kč. Mám tedy počítat i svátky do tohoto sjednaného příjmu. Jestli je tam budu počítat, za červenec se tedy nebude jednat o zaměstnání malého rozsahu, jestli je tam nebudu počítat jen jako pracovní dny bude za červenec tedy dohodnutý příjem 20 dní x 2 hod x 60Kč = 2400,- a to už se bude jednat o zaměstnání malého rozsahu! Jak to je tedy? Poraďte prosím, celkem v této problematice tápu :(
Moc děkuji ....
Znova opakuji, že ZMR se neurčuje podle výdělku, ale podle znění smlouvy. Když tu smlouvu neposoudíte jako ZMR, tak se SP odvádí z jakéhokoli výdělku. Když ji posoudíte jako ZMR, tak se SP odvádí jen pokud dosáhne 2500 a více. ZP z pracovního poměru srážíte vždy (pokud by to byla DPČ, tak ZP srážíte jen pokud dosáhne 2500 a více, bez ohledu na to, zda jde o ZMR nebo ne).
U pracovního poměru musíte platit náhradu za svátky, pokud jsou v jeho pracovních dnech, náhrada za svátky se neplatí u DPČ.
Já bych asi tuto smlouvu neposoudila jako ZMR.
Což znamená, že bych srážela SP z každého výdělku, i když by 2500 nedosáhl - a tento člověk by byl tedy stále pojištěný. Přihlásit na OSSZ.
O ZP jsem již psala, u pracovního poměru se srážet musí vždy. Teď jen jde o to, z jakého základu. Je paní důchodkyně nebo pobírá rodičák nebo studentka do 26 let nebo je z nějakého jiného důvodu pojištěná státem? Nebo má jinde jiný výdělek, ze kterého se jí sráží ZP? Nebo je OSVČ a platí si zálohy na ZP?
Jedná se o pracovní poměr uzavřen pracovní smlouvou.
Je zde stanoveno jen počet hodin denně tj. 2 hod a že
pracovní dny jsou pondělí až pátek. Ve mzdovém výměru
je sjednáno 60,- Kč. Mám tedy počítat i svátky do
tohoto sjednaného příjmu. Jestli je tam budu počítat,
za
červenec se tedy nebude jednat o zaměstnání malého
rozsahu, jestli je tam nebudu počítat jen jako
pracovní dny
bude za červenec tedy dohodnutý příjem 20 dní x 2 hod
x 60Kč = 2400,- a to už se bude jednat o zaměstnání
malého rozsahu! Jak to je tedy? Poraďte prosím, celkem
v
této problematice tápu :(
Moc děkuji ....
Znova opakuji, že ZMR se neurčuje podle výdělku, ale
podle znění smlouvy. Když tu smlouvu neposoudíte jako
ZMR, tak se SP odvádí z jakéhokoli výdělku. Když ji
posoudíte jako ZMR, tak se SP odvádí jen pokud dosáhne
2500 a více. ZP z pracovního poměru srážíte vždy (pokud
by to byla DPČ, tak ZP srážíte jen pokud dosáhne 2500
a více, bez ohledu na to, zda jde o ZMR nebo ne).
U pracovního poměru musíte platit náhradu za svátky,
pokud jsou v jeho pracovních dnech, náhrada za svátky
se neplatí u DPČ.
Já bych asi tuto smlouvu neposoudila jako ZMR.
Což znamená, že bych srážela SP z každého výdělku, i
když by 2500 nedosáhl - a tento člověk by byl tedy
stále pojištěný. Přihlásit na OSSZ.
O ZP jsem již psala, u pracovního poměru se srážet
musí vždy. Teď jen jde o to, z jakého základu. Je paní
důchodkyně nebo pobírá rodičák nebo studentka do 26 let
nebo je z nějakého jiného důvodu pojištěná státem?
Nebo má jinde jiný výdělek, ze kterého se jí sráží ZP?
Nebo je OSVČ a platí si zálohy na ZP?
Tato je u nás zaměstnaná 2x. První pracovní poměr je uzavřen na osm hodin (dělnice), druhý pracovní poměr je uzavřen právě na 2 hodiny denně (uklízečka).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 8. 2012 10:25
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně zaměstnání malého rozsahu. Je u nás zaměstnaná paní na úklid. Je s ní uzavřena pracovní smlouva, ve které je stanoveno že pracovní doba činní 2 hodiny denně pondělí až pátek, hodinová mzda je 60 ,-. V měsíci červenci byly dva svátky + čerpala 5 dnů dovolenou, ale nevím, jestli se i náhrada za svátek a dovolenou počítá do sjednaného příjmu nebo ne.
Jestliže ano hrubá mzda činí 2 640 ,- Kč a tím by se NEJEDNALO o zaměstnání malého rozsahu.
Jestliže se náhrady do sjednaného příjmu nepočítají činí hrubá mzda 1 800,- a to už se JEDNÁ o zam. malého rozsahu.
Jak je to s oznamovací povinností na OSSZ?
Poraďte mi prosím, jak mám postupovat.
Předem velice děkuji, Věra