Re: daň. zvýhodnění při ukončení VŠ
V případě řádného ukončení VŚ (tj. úspěšnými státnicemi) je studentkou ještě v měsíci, ve kterém složila státnice a pak ještě v následujícím měsíci, pokud v tomto následujícím měsíci nepobírala podporu nebo nebyla po celý tento měsíc zaměstnaná s výdělkem, ze kterého se neodvádělo pojištění.
Takže pokud složí státnice v srpnu, budete posuzovat ještě září.
Tak jsem teď volala ještě přímo té studentce (táta nevěděl nakonec jak to tedy má) a ona mi sdělila, že státnice udělala 6/2011 jen termín obhajoby diplom. práce si posunula - na 8/2012 - pro fakultu je to prý stále řádný termín, kdy nyní v srpnu obhájí dipl. práci a tím to má ukončené. Od srpna 2011 ale nastoupila již jako učitelka. Škola je prý na 4 roky s možností prodloužení o tento 1 bezplatný rok. Mohu i takto uplatňovat daň. zvýhodnění?
Otázka je, jestli to víte od otce, že bude dělat státnice až v podzimním termínu. Jestli tak jenom usuzujete z toho potvrzení, tak otec vám třeba nedopatřením nenahlásil, že má dcera po státnicích a on už možná ani nemá na daňové zvýhodnění nárok.
Tak mi volala ještě zpět ta holčina, že si to počítala podle toho studijního řádu a že tam mají že jsou 24 dní ještě studenty - to že je do 27.8.2012 a ona že má obhajobu té dipl. práce 28.8.2012, takže to již možná řádný termín není... tak teď jsem se do toho pěkně zamotala :(
Děkuji za uklidnění - zde nevadí, že již tedy rok pracuje, že?
Otec k nám nastoupil v dubnu 2012 a donesl potvrzení, takže jsem to brala jako klasiku až teď zjištuji další informace. Zatím máme samé "malé" děti, takže tuto problematiku musím nyní nastudovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 8. 2012 12:42
Dobrý den,
řeším do kdy dát daňové zvýhodnění na studentku 5. ročníku magisterství Jihočeské univerzity Č.Budějovice. Na potvrzení má studium do 31.8.2012. Zatím jsem se nesetkala s ukončením VŠ v srpnu, tak bych se pro jistotu chtěla zeptat, zda má otec právo na daňové zvýhodnění do 8/2012. (Státnice bude mít zřejmě v srpnu, promoci pravděpodobně v září.).Děkuji za odpověď