Re: Nárok na dovolenou
Musíte dotaz upřesnit. Píšete, že pracovní poměr skončil. Z toho by vyplývalo, že nemáte zaměstnavatele. Pak píšete, že jste byla na MD a RD, takže asi zaměstnavatele máte. Pak píšete o čtyřleté variantě, což není možné, protože RD je maximálně do 3 let věku dítěte, potom jedině neplacené volno.
Pokud váš pracovní poměr trvá, tak musíte odpracovat 60 dnů, aby vám vznikl nárok na roční dovolenou, ta pak bude krácená podle zameškaných dnů. Jestli nastupujete k novému zaměstnavateli, budete mít nárok po odpracování 60 dnů na 3/12 roční dovolené, jestli odpracujete méně, tak na 1/12 za každých 21 dnů.
Dobrý den,pracovní poměr mi skončil týden po nástupu na MD (byl na dobu určitou). Tím pádem jsem u druhého dítěte byla jako nezaměstnaná, i když se narodila ještě při trvání první RD,nemohla jsem zvolit jinou variantu než 4. V říjnu nastupuji na novou pracovní smlouvu ke stejnému zaměstnavateli.
Tak že zaměstnavatele nemáte, nečerpáte tedy rodičovskou dovolenou, ale pobíráte pouze rodičovský příspěvek. Na dovolenou tudíž budete mít nárok až u nového zaměstnavatele a délka bude záviset na tom, kolik tam odpracujete dnů, přesně jak výše píše paní Líba. To, že se budete pracovat u původního zaměstnavatele na tom nic nemění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 8. 2012 15:14
Dobrý den,chtěla byh poradit jaký budu mít nárok na dovolenou po návratu do práce. Pracovní poměr mi skončil 8/2006,když jsem nastoupila na první MD,od 6/2009 jsem na 4leté variantě RD,nemohla jsem si zvolit jinou variantu. Od 1.10.2012 nastupuji zpátky do práce. Děkuji Zárybnická