Re: zaměstnat bývalou ředitelku?
Já jsem ve funkci velice krátkou dobu a těch informací, zákonů a vyhlášek se na mě sype ze všech stran "mraky". Já jenom jsem chtěla vědět, že pokud je to funkce ředitelky daná "jmenováním" a podle § 73a ZP je odvolána z funkce a současně je již v důchodu, jestli jí musím dál zaměstnat. Děkuji
No já myslela, že znalost vámi jmenovaného je jedním ze základních předpokladů pro výkon této funkce . To je jako byste šla k lékaři a on teprve studoval anatomii. Taky je toho dost. Jinak tedy § 73, odst. 2 , pobírání důchodu není výpovědním důvodem - viz § 48 až 73a)ll
Nejsem řed. MŠ ani pedagogický pracovník, jen mě udivuje, co by podle Vás měl ředitel MŠ všechno znát (předpoklady pro tuto funkci jsou dané 563/2004 Sb a zde se nic o ZP nepíše). Kromě toho si myslím, že paní ví, kde hledat, ale potřebuje poradit s výkladem pracovního práva a to není důvod k osobním útokům. Komentář o lékaři mi přijde trochu mimo..
A to je ředitel bez personální pravomoci ? To mu někdo jiný přijímá a propouští zaměstnance ? Sice možná na to má personalistu nebo účetní, ale i tak je znalost ZP nezbytná pro jakoukoliv vedoucí funkci. Protože jinak si s ní budou zaměstnanci dělat, co chtějí.
Je znalost a znalost. Znalost by měl mít každý (a to si myslím, že paní ředitelka má.) Ale vzhledem k tomu, že i zde se setkávám s rozdílnými názory na výklad pracovního práva ( a to předpokládám, že se k tématům vyjadřují ti, kteří by tu znalost měli mít poněkud hlubší), tak mě udivuje v jakém rozsahu by ho podle vás měl mít "znalost vedoucí pracovník", který by měl mít především možnost obrátit se na svého personalistu nebo mzdovou účetní a ten by mu měl podat správnou odpověď. Diskuze tohoto typu by měly sloužit jako poradní a nikoli jako fórum, kde dotazující dostane "čočku" za to, že něco neví.
Pro info, právní povědomí mám, (zkoušky nejen z prac. práva - VŠ, rekvalifikace, semináře několikrát ročně), přesto nevím všechno, a tak se také ráda ptám. Většinou rovnou na MPSV.
¨
Jo jo, já si taky myslím, že někteří lidé sem chodí jen ponižovat ostatní. Nevím proč vůbec do nějakých diskusí lezou, když nejsou ochotni pomoci, ale jen štěkají. Od toho je přeci diskuse, pokud se jim nelíbí dotazy, odpovídat ani reagovat nemusí, ne? Měli by si zajet na měsíc do Thajska, snad by se jejich nas*ané nahlížení na svět trchu vyléčilo. Tam jsou všichni milí, usměvaví, zvyšování hlasu je tam nepřípustné.
Naprosto souhlasím, diskuze je od toho, abychom si ujasnili, zda jsme se rozhodli správně. Nikdo přece nemůže vědet všechno. Ten kdo se nechce s ostatními podělit o své zkušenosti, ať tak nečiní, nikdo ho k tomu nenutí. Ale shazovat ostatní za to, že se slušně zeptají, je opravdu nefér. Naštěstí je tady plno takových, kteří rádi pomohou.
Milá dámo, vás jsem tady ještě poradit neviděla, jen kritizovat.
Jinak, když se podíváte na dotaz, tak paní ředitelce stačilo si jen přečíst NÁSLEDUJÍCÍ odstaveček toho, co zde citovala. Spíše šlo o potvrzení, že důchodkyni nemusí zaměstnávat. A myslím si, žer ve školce určitě žádný personalista není, ale personální věci zajišťuje ředitel/ka. Alespoň v naší MŠ to tak je.
Děkuji všem, kteří se snažili prodiskutovat můj dotaz. Mrzí mě, že se zde našli i tací, kteří jen kritizovali. Myslela jsem, že na těchto stránkách je diskuze o tom, abychom si vzájemně pomáhali a žádný učený z nebe nespadl. Jsem si vědoma toho, že jako vedoucí pracovník musím znát veškerou legislativu, která se dotýká mé pozice, ale pokud si nejsem jistá raději si to ověřím, než abych udělala něco chybně. Žádného personalistu ani mzdovou účetní nemám, protože jsme malá obecní mateřská škola, která má velmi omezené finanční prostředky (podle počtu dětí a krajského normativu), a proto ani nemohu dále zaměstnávat bývalou ředitelku na částečný úvazek. Ještě jednou děkuji za pomoc a přeji všem hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
6. 8. 2012 10:13
Dobrý den,
nastoupila jsem po řádném konkurz na pozici ředitelky MŠ. Stávající ředitelka ukončila svoje funkční období a zároveň je již ve starobním důchodu. Jsem povinna ji zaměstnat na pozici učitelky na zkrácený úvazek, i když pro ni nemám pracovní místo ani finanční prostředky? Domnívám se, že tím že je již ve starobním důchodu, ukončením funkce nemám žádnou povinnost vůči její osobě, ani zaměstnání ani odstupné. Je to tak správně ? Děkuji za Vaše názory