Re: kdo vyplácí PPM a rodič. příspěvek
PPM je dávka nemocenského pojištění, vyplácí ji OSSZ a žádá se o ni prostřednictvím zaměstnavatele (jako nemocenská).
Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory, má na starosti příslušné oddělení ÚP, žádá rodič (tam, co žádá o přídavky na děti).
Moc děkuji za odpověď já si to potřebovala ujasnit, protože zaměstnanec bude od 7 týdne pobírat PPM, tedy asi 22 týdnů a potom bude pobírat rodičovský příspěvek. Tak že po dobu PPM by se mělo vztahovat to stejné jako na ženu předpokládám ? Tedy hlavně to, že nemůže pracovat. Do zaměstnání by tedy mohl zpět až po těch celkem 28 týdnech. Je to tak ?
Myslím, že se mu 22 týdnů bude krátit o dobu, kdy matka pobírala PPM před porodem. To si raději ověřte, já ty změny nestíhám sledovat. Otec si může vydělávat i po dobu PPM, ale v nějakém jiném vztahu, např. DPP na jinou činnost nebo u jiného zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
6. 8. 2012 12:34
Můžete mi prosím sdělit, kdo vyplácí penežitou pomoc v mateřsví a kdo rodičovský příspěvek ?