Re: Průměrný čistý měsíční příjem u DPČ?
Neptám se na reálnost odměny... ptám se na výpočet do potvrzení pro úřad práce !!!! Ani to nevím, jak jsem koupil, tak prodávám, byl jsem tázán na výpočet, nevím si moc rady, protože dle legislativních postupů samozřejmě vyjde šílená částka... proto touto cestou prosím zkušenější o radu, jak v takovémto případě počítat.
A navíc.. nikdy se vám nestalo, že se vám zhroutil počítač a dali byste půl království za jeho okamžitou opravu? a nějaký šikovný "student", který tomu narozdíl od nějakého rádoby IT managera rozumí vám ho spraví? dáte mu 75 Kč za hodinu práce?
Už příště nepřijde.. Nebo když potřebujete vynosit septik plný neptejte se čeho, v nepřístupném terénu, za bouřky a deště, kdy to pomalu jednou stranou vynášíte a druhou se vám to plní?? to vám taky málokdo za 75 Kč udělá... možná spíše DPP,ale to opravdu nevím, proč firma zvolila tuto variantu.. Na to se tu prosím neptám.
děkuji.
Omlouvám se, nešlo prý o studenta,ale o někoho, kdo je vedený na ÚP (??-také mi to nějak nesedí.... když si vydělá takovouhle částku, tak přeci nepobírá podporu nebo jo?? se do toho nějak zamotáváme)
a tvrdí (ti co se mne ptali) že to byl jeho jediný příjem, takže předpokládám, že mají i podepsané prohlášení. Nevím, nemohu se s nimi spojit. děkuji
Ano, možná... ale to není (naštěstí) můj problém.Já se jen snažím dopídit, jak vypočítat tu správnou částku.. Ať už je důvod výplaty jakýkoli.... Požádal mne známý, a protože mne to samotného zajímá, eventuelně "pro příště", tak hledám správnou odpověď.
http://www.spcr.cz/pracovnepravni-a-socialni-legislativa/slozitosti-pri-vypoctu-prumerneho-cisteho-mesicniho-vydelku-u-dohody-o-provedeni-prac
http://www.spcr.cz/pracovnepravni-a-socialni-legislativa/zapoctovy-list-v-roce-2012
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d37489v47386-zakladni-zmeny-ve-vypoctech-mezd-a-platu-v-roce-2012-dil-ii/
Jeden takový formulář mám na stole a je tam, že...pravděpodobný výdělek byl vypočítán dle Zák. č.262/2006 Sb. Zákoníku práce. Tam se u mzdy a odměn z dohod dočtete, že výše částka musí být stanovena ve smlouvě nebo mzdovém výměru.
Takže, pokud má ve smlouvě hodinovou sazbu 75 Kč u HPP by se to násobilo úvazkem, ale u DPČ ....To by chtělo přečíst tu smlouvu co tam má vlastně napsáno. Hodinovou mzdu 75 kč? Nebo měsíční 9000 Kč?
Jinak bych neviděla problém s tím dát studentovi víc než IT, ale ten způsob výplaty je zvláštní. Proč to neudělat např. 100h *93 Kč/h a bylo by to dle pravidel.
JJ, máte pravdu. U DPČ je to jen do 2.500 bez odvodů. U nás mají všichni měsíční mzdu, takže když má ve smlouvě 15 000 brutto a odpracuje 1 den, tak na ÚP vyjede papír, že pravděpodobný měsíční výdělek je 12 405,- za předpokladu, že stihnul podepsat prohlášení k dani a nemá děti. Na ÚP se mu pak počítá podpora z této částky.
Myslím, že by výchozí bod měla být ta smlouva a ten odborný rozsah práce. Pokud by tam bylo sjednání práce na 4 hodiny měsíčně, tak by pravděpodobný výdělek byl 4*75
Pravděpodobný je nejvíce podobný pravdě, nemusí to být jen ten sjednaný nebo určený základ, může se počítat i s odměnami, které by býval dostal, kdyby v předešlém čtvrtletí pracovat apod. Nejprve se určí pravděpodobný hodinový příjem, ten se vynásobí týdenním úvazkem a dále se vynásobí 4,348 (průměrný počet týdnů v měsíci). Vyjde pravděpodobný hrubý měsíční, ze kterého se obvyklým postupem vypočítá čistý příjem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
7. 8. 2012 12:02
Prosím o radu,
studentovi, který v daném měsíci nikde jinde nepracoval, bylo vyplacena na DPČ za odpracované 4 hodiny sazba 75 Kč/hod.
K tomu odměna-prémie 9000 Kč.
4x75+9000= 9 300 Kč hrubého
Jak vypočítat, respektive, jaký uvést
"Průměrný (popř. pravděpodobný) čistý měsíční výdělek zjištěný podle platných právních předpisů činil...." do tiskopisu pro pracovní úřad?
Student pracoval pouze jeden konkrétní měsíc.
DĚKUJI, Karlos