DDHM

• (neregistrovaný)

9. 8. 2012 0:05

Dobrý den,
    účtuji pro OS, kde se velká část majetku skládá z majetku pod 3tis. Četla jsem, že byl účet DDHM r. 2002 zrušen. Co jsem se pokoušela najít, tak mám několik možností, co s majetkem s nízkou hodnotou, dvě z nich:
    - zaúčtovat rovnou do spotřeby, tzn. v rozvaze se sníží stav peněz v pokladně, ale čím to mám vyrovnat?
    - odepsat je při pořízení... jak? na jakých účtech? a projeví se to v rozvaze?

Máte někdo zkušenosti, co by bylo nejlepší a jak? Díky moc!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2012 14:02

xyz (neregistrovaný)

Re: DDHM
      Nejčastěji se takto levné DDHM odepisuje rovnou do spotřeby jako materiál tj.pokladna nebo BU D a 501... MD. Takto můžete odepisovat do ceny 39 999. 40 000,- už je DHM odepisovaný.
      Máme určeno vnitřní směrnicí, že nad 20 000,- odepisujeme dva roky pře časové rozlišení. 1/2 ceny v roce pořízení, drunou polovinu následující rok.

• 9. 8. 2012 17:48

Topící se Účetní (neregistrovaný)

Aha, takže 501/211, v Rozvaze se sníží kr.fin.maj. (A) a vyrovná se to přes VZZ v hosp.výsledku (P).

A když sestavuji zahajovací rozvahu a mám nějaký drobný majetek, dám ho na straně A do "B.I.1. Materiál na skladě" a na druhé straně? Podotýkám, že se jedná o neziskovku a zmiňovaný DDHM vložili do majetku členové.

Dík za pomoc! :-)

• 10. 8. 2012 13:51

xyz (neregistrovaný)

účty 5... a 6... nejsou účty rozvahové ale výsledkové do rozvahy se přenese až hospodářský výsledek (zisk/ztráta) zjištěný rozdílem
      právě těchto dvou skupin. V rozvaze na straně aktiv jsou účty hovořící o majetku organizace a na straně pasiv jsou účty hovořící o způsobu jeho krytí. Aktiva jsou hmotný majetek, zásoby, peníze Pokladna,BU), zúčtovací vztahy aktivní, pasiva pak jsou fondy,úvěry,zúčtovací vztahy pasivní. Je to vysvětleno velmi zjednodušeně. Při běžném měsíčním účtování se rozvaha většinou nesestavuje pouze výsledovka, rozvaha čtrtleně nebo až ročně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).