Re: DDHM
Nejčastěji se takto levné DDHM odepisuje rovnou do spotřeby jako materiál tj.pokladna nebo BU D a 501... MD. Takto můžete odepisovat do ceny 39 999. 40 000,- už je DHM odepisovaný.
Máme určeno vnitřní směrnicí, že nad 20 000,- odepisujeme dva roky pře časové rozlišení. 1/2 ceny v roce pořízení, drunou polovinu následující rok.
Aha, takže 501/211, v Rozvaze se sníží kr.fin.maj. (A) a vyrovná se to přes VZZ v hosp.výsledku (P).
A když sestavuji zahajovací rozvahu a mám nějaký drobný majetek, dám ho na straně A do "B.I.1. Materiál na skladě" a na druhé straně? Podotýkám, že se jedná o neziskovku a zmiňovaný DDHM vložili do majetku členové.
Dík za pomoc! :-)
účty 5... a 6... nejsou účty rozvahové ale výsledkové do rozvahy se přenese až hospodářský výsledek (zisk/ztráta) zjištěný rozdílem
právě těchto dvou skupin. V rozvaze na straně aktiv jsou účty hovořící o majetku organizace a na straně pasiv jsou účty hovořící o způsobu jeho krytí. Aktiva jsou hmotný majetek, zásoby, peníze Pokladna,BU), zúčtovací vztahy aktivní, pasiva pak jsou fondy,úvěry,zúčtovací vztahy pasivní. Je to vysvětleno velmi zjednodušeně. Při běžném měsíčním účtování se rozvaha většinou nesestavuje pouze výsledovka, rozvaha čtrtleně nebo až ročně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
9. 8. 2012 0:05
Dobrý den,
účtuji pro OS, kde se velká část majetku skládá z majetku pod 3tis. Četla jsem, že byl účet DDHM r. 2002 zrušen. Co jsem se pokoušela najít, tak mám několik možností, co s majetkem s nízkou hodnotou, dvě z nich:
- zaúčtovat rovnou do spotřeby, tzn. v rozvaze se sníží stav peněz v pokladně, ale čím to mám vyrovnat?
- odepsat je při pořízení... jak? na jakých účtech? a projeví se to v rozvaze?
Máte někdo zkušenosti, co by bylo nejlepší a jak? Díky moc!