Společentví vlastníků - revitelizace BD

• (neregistrovaný)

9. 8. 2012 7:37

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jsem předsedou spol.vlastníků a nyní zateplujeme, jsme ve stadiu výběru barvy na fasádu. Používáme klasické vzorové stanovy vlast.jedn. nic vyjímečného a já nyní nevím, jak mohu jako předseda postupovat v případě, když se nebudeme schopni (24 majitelů) dohodnou jaký odstín zvolit.
    Cituji stanovy : Jde-li o stav.úpravy, spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách spol.částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvl.podílů na společých částech domu, dostačuje souhlas nejméně tříčtvrtinové většiny všech členů společenství... Platí to i pro výběr barvy, že pro ten či onen odstín musí být tříčtvrtinový souhlas ?
    Tímto jsme se řídili, když se rozhodovalo o tom, zda se bude a nebo nebude zateplovat, pro bylo 100% vlastníků BD.
    Jaké mám kompetence jako předseda, když se nebudeme moci dohodnout, může tuto situaci vyřešit "pouze výbor" ????
    Pokud by jsme revitalizaci zbytečně prodlužovali naší vinou, může nám být udělena dle Smlouvy o dílo sankce a toho se pochopitelně chci vyvarovat.
    Děkuji všem ... J.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2012 8:34

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Společentví vlastníků - revitelizace
      Járo,

uvedené ustanovení se podle mého názoru nevztahuje na výběr barvy. Nejde jen o barvu ale i o vzor. Na tom se 75% nemůže shodnout.

Vidím tam 2 základní možnosti:
      1) nechte udělat 3 návrhy a návrh s největším počtem hlasů se bude realizovat. Stejně se nezavděčíte, protože se najde několik požadavků na jinou barvu a jiný vzor.
      2)rozhodne výbor.

Jako daleko důležitější z technického hlediska vidím volbu omítky (silikon, silikát, akryl a jejich kombinace)

U nás máme 141 jednotek a o několik vlastníků více. Rozhodl výbor a byla jediná stížnost od jedné paní, jak to, že se nehlasovalo. Popovídali jsme si na shromáždění a je klid.

Pevné nervy.

Hezký den!

• 9. 8. 2012 8:43

Jára 22 (neregistrovaný)

Dobrý den Pavle, přesně takto jsem to zatím udělala, tři barevné návrhy a tady jsem právě začala přemýšlet, jestli na ten, který se bude realizovat potřebujeme těch 75% , protože to si neumím představit ... a říkala jsem si, že by se realizoval ten s nejvyšším počtem hlasů (podílů) a pokud by to fakt nešlo, musel by rozhodnout výbor, jelikož nás tlačí čas a firma, která zateplení realizuje čeká už jen na barvu ...
      Moc Vám děkuji za názor i slova povzbuzení J.

• 9. 8. 2012 8:44

Jára 22 (neregistrovaný)

Mimochodem, hodně nevděčná funkce ... :-( J.

• 9. 8. 2012 8:52

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

>>>
      >>>Járo,
      >>>
      >>>uvedené ustanovení se podle mého názoru nevztahuje na
      >>>výběr barvy. Nejde jen o barvu ale i o vzor. Na tom
      >>>se
      >>>75% nemůže shodnout.
      >>>
      >>>Vidím tam 2 základní možnosti:
      >>>1) nechte udělat 3 návrhy a návrh s největším počtem
      >>>hlasů se bude realizovat. Stejně se nezavděčíte,
      >>>protože se najde několik požadavků na jinou barvu a
      >>>jiný
      >>>vzor.
      >>>2)rozhodne výbor.
      >>>
      >>>Jako daleko důležitější z technického hlediska vidím
      >>>volbu omítky (silikon, silikát, akryl a jejich
      >>>kombinace)
      >>>
      >>>U nás máme 141 jednotek a o několik vlastníků více.
      >>>Rozhodl výbor a byla jediná stížnost od jedné paní,
      >>>jak
      >>>to, že se nehlasovalo. Popovídali jsme si na
      >>>shromáždění a je klid.
      >>>
      >>>Pevné nervy.
      >>>
      >>>Hezký den!
      >>Dobrý den Pavle, přesně takto jsem to zatím udělala,
      >>tři barevné návrhy a tady jsem právě začala
      >>přemýšlet,
      >>jestli na ten, který se bude realizovat potřebujeme
      >>těch 75% , protože to si neumím představit ... a
      >>říkala
      >>jsem si, že by se realizoval ten s nejvyšším počtem
      >>hlasů (podílů) a pokud by to fakt nešlo, musel by
      >>rozhodnout výbor, jelikož nás tlačí čas a firma,
      >>která
      >>zateplení realizuje čeká už jen na barvu ...
      >>Moc Vám děkuji za názor i slova povzbuzení J.

>Mimochodem, hodně nevděčná funkce ... :-( J.

Járo,

o tom, že se jedná o nevděčnou funkci mne nemusíte přesvědčovat. :-))

A bude hůř. Od 1.1.2014 má platit nový občanský zákoník, který přináší mnoho nejasných změn.

Mimochodem, Vy nemáte barevný návrh schválený stavebním úřadem? U nás schválení barvy SÚ chtěl v rámci stavebního řízení.

Hezký den!

• 9. 8. 2012 9:00

Jára 22 (neregistrovaný)

Ne nemáme, náš stavební úřad to nechtěl ...
      Zbývá mi jen doufat, že do té doby složím funkci, pokud funkce nesloží mě :-D
      I Vám pěkný den !!

• 9. 8. 2012 9:07

Veronika1 (neregistrovaný)

Loni jsme také rekonstruovali bytový dům. Schůze byla jen před zahájením rekonstrukce, to byl potřeba souhlas vlastníků bytů a pak k typu balkónů. O všem ostatním včetně barvy rozhodoval výbor.
      Manžel dělá předsedu. Když mu někdo něco vytýkal,tak měl připravenou odpověď - zvolili jste si nás, tak nám musíte věřit, že to děláme podle svýho nejlepsího vědomí a svědomí, a jestli se ti to nelíbí, můžeš dělat předsedu místo mě. A byl klid. Je to práce nevděčná, to je pravda a u nás zadarmo. Ale zvládli jsme to, barák máme hezkej, tak snad bude chvíli klid. Přeji pevné nervy.

• 9. 8. 2012 9:14

Jára 22 (neregistrovaný)

Dobrý den Veroniko, Vaši (manželovu) větu jsem si právě vryla do paměti, začnu ji používat !!!!!
      No a to je přesně ono, já si zase přidělávám zbytečné starosti tím, že chci, aby se lidé měly možnost k návrhům vyjádřit a nakonec se to otočí proti mě. Ale uvrdila jsem se, že pokud si nevyberou a nebo se nevyjádří, rozhodne výbor.
      Krásný den J.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).