Prodej nemovitosti v majetku

• (neregistrovaný)

9. 8. 2012 9:54

V roce 1994 byl koupen dům za 804166,- Kč a vložen do majetku FO. Nyní se bude prodávat za 650.000,- Kč. Stále jsou prováděny odpisy- ZC je 156.799,-Kč. Můžete mi prosím poradit, jaké mám povinnosti při prodeji nemovitosti ohledně daňové evidence? Moc děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2012 10:53

Vladík (neregistrovaný)

Re: Prodej nemovitosti v majetku
      Příjem z prodeje bude daňový, výdajem daňovým bude ZC, dále zaplacená daň z převodu nemovitostí, vše uvedete v DE a promítne se v DP, musíte podat přiznání k dani z převodu nemovitostí ...

• 9. 8. 2012 11:14

d.w. (neregistrovaný)

Moc děkuji. Jen se ještě zeptám, šlo by tuto budovu v daňové evidenci bezplatně převést na fyzickou osobu-ta je v katastru nemov. zapsána jako majitel budovy společně s manželkou. Jde mi o to vyhnout se zdanění příjmu z prodeje. Pokud by to šlo, jaké by to mělo dopady v daň. evidenci?

• 9. 8. 2012 13:43

Vladík (neregistrovaný)

Budova je FO pořád, ať v OM nebo ne, takže nechápu jak ji chcete "převést". Budovu lze vyřadit z OM, ale prodej takového majetku je osvobozen až po 5 letech od vyřazení. Jediný rozdíl je, že by to byl příjem dle § 10 a nepodléhal by SP a ZP. Dále je nutno řešit DPH, pokud je FO plátcem. Já vždy FO upozorňuji, ať si pečlivě rozváží, jestli budou soukromý majetek vkládat do podnikání, je nutno si předem probrat všechny varianty podle toho, co se bude v budoucnu s majetkem dít.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).