Re: mzda a odměna jednatele
Odměna za jednatelství nemá s pracovní smlouvou a mzdou za ní nic společného. Vyplácí se na základě obchodního zákoníku a sepsané jednatelské smlouvy. Podmínky pro tuto odměnu jsou:
- SP se platí při částce 2500,- a vyšší
- ZP se platí z jekékoliv částky
- daň vždy zálohová 15%
Tak to jste ty diskuze asi špatně pochopila. Odměna jednatele se musí posoudit, zda jde nebo nejde o ZMR. Záleží na znění smlouvy. Např. pokud má ve smlouvě, že odměna jednatele bude každý měsíc 2500 nebo více Kč, pak nejde o ZMR a kdyby náhodou měl některý měsíc 2000, platit SP se bude. Pokud je ve smlouvě, že odměna jednatele činí měsíčně do 2499, pak jde o ZMR a v případě, že nepřesáhne 2499, SP se neodvádí. Když dosáhne 2500 a více, SP se odvádí. ZP se z jednatelské odměny odvádí vždy.
Dobrý den,
prosím o kontrolu. Jednatel je zároveň zaměstnanec pobírá mzdu ze které odvádí SP,ZP a daň, zároveň ale také pobírá odměnu jednatele ve výši 2400,- Kč měsíčně ze které odvádí pouze ZP a daň. Je to tak správně? Program mi hlásí, že částka nezakládá povinnost odvádět ZP, ale když se mi oba příjmy sečtou do jedné výplatnice, tak se ZP vypočítá. Jak to tedy je? Děkuji
Odměna za jednatelství nemá s pracovní smlouvou a mzdou za ní nic společného. Vyplácí se na základě obchodního zákoníku a sepsané jednatelské smlouvy.
Podmínky pro tuto odměnu jsou:
- SP se platí při částce 2500,- a vyšší
- ZP se platí z jekékoliv částky
- daň vždy zálohová 15%
Děkuji za radu. Dělám to tedy správně, ale některé diskuze tady mě zmátly, že se odměna jednatele posuzuje jako ZMR a do 2499,- se nemusí odvádět ani ZP.
Tak to jste ty diskuze asi špatně pochopila. Odměna jednatele se musí posoudit, zda jde nebo nejde o ZMR. Záleží na znění smlouvy. Např. pokud má ve smlouvě, že odměna jednatele bude každý měsíc 2500 nebo více Kč, pak nejde o ZMR a kdyby náhodou měl některý měsíc 2000, platit SP se bude. Pokud je ve smlouvě, že odměna jednatele činí měsíčně do 2499, pak jde o ZMR a v případě, že nepřesáhne 2499, SP se neodvádí. Když dosáhne 2500
a více, SP se odvádí. ZP se z jednatelské odměny odvádí vždy.
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o kontrolu, zda výše uvedená diskuze je stále aktuální i pro rok 2016?
Jednatel na základě pracovní smlouvy pobíra mzdu, ze které je odváděno ZP,SP a zálohová daň, dále uplatňována sleva na poplatníka i na děti.
Na základě smlouvy o výkonu funkce jednatele ve výši 1.000,- Kč odváděno ZP a zálohová daň. Z důvodu nízké odměny neodváděno SP a neuplatňována sleva na poplatníka ani na děti (uplatňováno již ve mzdě na základě pracovní smlouvy). V přehledu pro OSSZ zaškrtnuto, že jde o ZMR. Předem Vám velice děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
9. 8. 2012 12:08
Dobrý den,
prosím o kontrolu.
Jednatel je zároveň zaměstnanec pobírá mzdu ze které odvádí SP,ZP a daň, zároveň ale také pobírá odměnu jednatele ve výši 2400,- Kč měsíčně ze které odvádí pouze ZP a daň. Je to tak správně? Program mi hlásí, že částka nezakládá povinnost odvádět ZP, ale když se mi oba příjmy sečtou do jedné výplatnice, tak se ZP vypočítá. Jak to tedy je? Děkuji