Oběd v restauraci

• (neregistrovaný)

9. 8. 2012 12:13

Máme tady teď na business tripu naše kolegy z Polska, kteří přijeli bez peněz. To znamená, že naše hodná firma jim platí ubytování a dává jim peníze na obědy. Na obědy s nimi šéf poslal i další dva lidi, kteří jsou naši zaměstnanci a mají nárok na stravenky. Myslím si, že tito dva naši by měli použít svoje stravenky na oběd, ale jedí za firemní peníze. Dle mého názoru bych jim to měla nějak dodanit. Myslím si to správně? Nebo mám prostě dělat, že nevidím a dát to na 513?
    Děkuji za názor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2012 12:47

Gabuna... (neregistrovaný)

Re: Oběd v restauraci
      Můj názor je, že bych to brala jako pracovní oběd na 513, proč si přidělávat starosti a práci!!!

• 9. 8. 2012 15:03

Mandy (neregistrovaný)

Tak šéf chce, aby si to proplatili dneska, oni už byli včera a to považovali za speciální situaci, ale dnes už ne.
      Děkuji za radu.

• 9. 8. 2012 13:14

Daniela K. (neregistrovaný)

Souhlasím :-) na 513. Případnou oporu najdete v ZDP § 6 odst 7a). Když to "jednoduše přeložím", tak z toho vyplývá, že pro vaše zaměstnance poskytnutí bezplatného jídla/pití při takové akci není příjmem podléhajícím dani z příjmů ani odvodům na SP a ZP.
      Z praktického hlediska je dle mne vhodné, aby účet z restaurace byl společný na všechny účastníky a aby byl účtován jako samostatný doklad z pokladny. Ne jako výdaj zaměstnance na pracovní cestě v rámci cestovného a stravného. Aby bylo zřejmé, že se nejedná o proplacení výdaje zaměstnanci, ale o platbu zaměstnavatele. Zdánlivé slovíčkaření, ale je nutné pro vyhnutí se, aby se nejednalo o peněžité plnění zaměstnanci, které zakládá zdanění i odvody pojistného. A je docela kuriozní, že by tato akce mohla být považována i za pracovní cestu viz. ZP § 42 odst.1, protože zaměstnanci jsou vysláni zaměstnavatelem k "výkonu práce" mimo sjednané místo výkonu práce - předpokládám, že restaurace není určitě v PS uvedena jako místo výkonu práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).