Prohlášení vlastníka

• (neregistrovaný)

10. 8. 2012 4:06

Dobrý den, prosím o radu. Vlastním 3 nebytovéprostory v bytovém domě. K těmto nebyt. prostoram vedou 2 vstupy, jeden hlavním vchodem do bytového domu a druhý bočním vchodem, který je jen pro tyto prostory. Vzhledem k tomu, že mám 2 nájemníky, potřebuji oba dva vtupy, jak přes hl, vstup do domu - pro jednoho nájemníka, tak ten boční vstup pro toho druhého. Problém je v tom, že i když řádně plním povinosti spoluvlastníka nemovitosti, platím příspěvky do fondu oprav, na osvětlení společných prostor v domě, tak mě SVJ nechce pouštět hlavním vchodem, vyměňuje zámky a tak se do jednohoho z prostorů vubec nedostanu. Nutí mě chodit bočním vchodem. Prosím o radu, jak mám postupovat a jaká jsou má práva.
    Děkuji moc Adam

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 8. 2012 9:05

právníik1 (neregistrovaný)

Re: Prohlášení vlastníka
      Za předpokladu, že vchodové dveře a chodby domu jsou společnými částmi domu, máte jako jejich podílový spoluvlastník nezpochybnitelné právo tyto společné části/věci užívat úměrně velikosti svého podílu. Toto své užívací právo můžete postoupit třetí osobě, třeba nájemní smlouvou. Za tuto třetí osobu pak vůči domu a SVJčku nesete odpovědnost. Rozhodnutí shromáždění SVJ, kterým bylo rozhodnuto o omezení Vašich práv není platné pro rozpor s právem. Pohrozte, že nebudete-li mít možnost přístupu ke svému majetku, zjednáte si jej pomocí zámečníka a náklady budete vymáhat po tom, kdo Vám v přístupu k Vašemu majetku brání. Můžete také podat soudu návrh na předběžné opatření, s tím se ale už musíte obrátit na advokáta.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).