Re: DPP - kdo odvádí daň
Dohodář z dohody dostane 8.500Kč čistého. 1.500 Kč srazíte dohodářovi a odvedete ty "dohodářovi peníze" na FÚ. Šéf tam nic nepřidává. I účtování to dokazuje. 521/331 10 tis. Kč, 331/342 1.500 Kč. Odpovídám na tento dotaz proto, že mzdy a PAM není tak úplně moje parketa. Tak třeba laik laikovi lépe porozumí vysvětlení. To jen na vysvětlení pro opravdu skvělé odpovídatele na otázky mezd a PAM na tomto fóru :-)
Děkuji, takhle jsem mu to říkala, ale on mi tvrdil, že firmu to stojí dalších 15 % navrch. Nevysvětlím mu to :-).
Pracovala jsem cca dva roky jako mzdovka, tak mě to docela mrzí :-).
Víte, on mi asi nevěří, to máte těžké. Spletla jsem se u DPH u montážních prací (omylem ho málem naúčtovala ve zvýšené sazbě), no taky nejsem neomylná. Spíše bych mu přeposlala zákon o dani z příjmu, kde se o tom mluví. Ale mám teď právě dost práce, tak se mi nechce řešit žabomyší války. Ale zamrzí to, to víte .. :-)
Jak pravila Líba výše, otázka je, co on myslí těmi 10000. Opravdu jsou lidé, kteří si domluví částku čistého, a MÚ pak musí dopočítat HM, aby to vyšlo. Lidem, co se v tom nepohybují, ač jinak IQ vyššího, taky leckdy hlava nebere, co je vlastně HM za číslo. Zam-tel zaplatí 27, zam-nec dostane 17, a co tam dělá HM 20 ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 8. 2012 9:59
Dobrý den,
mám tu problém :-). Vím, že šéf má vždycky pravdu a maminka ale nemohu se přenést přes to, že mi tvrdí (šéf, ne maminka), že z Dohody o prov.práce platí 15 % firma.
Tedy že 10 tis. z DPP za zaměstnance ho stojí o 1500 navrch.
Jak mu vysvětlit, že to tak není.
Děkuji Majda