Silniční daň

• (neregistrovaný)

11. 8. 2012 14:04

Dobrý den, nejdříve bych chtěl poděkovat za tyto stránky. Můj dotaz se týká silniční daně.
    1, Firma zakoupila dne 20.7.2012 vysokozdvižné vozíky. Oba vozíky jsou určeny pro přepravu nákladů v rámci hlavní činnosti firmy. Firma je registrovala ve své evidenci
    Myslím si, že tyto vozíky nejsou předmětem daně, na který paragraf se mohu odkázat, popř. odstavec
    2, mohl by mi prosím někdo vysvětlit rozdíl v paragrafu 2 odst. 1 a to „povolená hmotnost nad 3,5tuny, určená výlučně k přepravě nákladu registrovaná v čr. Mohu tomu rozumět tak, jestliže mám vozidlo na 3,5 tuny v opravně,tak přesto musím zaplatit za toto vozidlo SD? A paragraf 6 odst. 9. Mohu tomu rozumět tak, že více než 3,5tuny a méně než 12 tun, jestliže jsou určeny zcela pro soukromé účely, tak se mi zálohy snižují o 100% a za toto vozidlo neplatím žádnou SD, jestliže je to tak promítne se mi to v přiznání? A dále paragraf 6 odst.10
    3 jestliže automobil bude v opravně, tak nemusím platit SD, ale také si nemůžu dávat žádné náklady za toto auto do účetnictví PHM, opravy…. A co odpisy za auto, mohu po dobu co bude v opravě auto odepisovat? A fakturu, kterou dostanu za opravu si pak můžu dát do nákladů?
    4, pro moji pouze zvídavost, paragraf 3 písmeno c, bod tímto bodem si neumím nic představit, mohl by mi někdo říci nějaký příklad.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2012 8:57

Líba (neregistrovaný)

Re: silniční daň
      >Oba vozíky jsou určeny pro přepravu nákladů v rámci
      >hlavní činnosti firmy. Firma je registrovala ve své
      >evidenci
      Nevím, jestli vaše VZV mají SPZ. Naše ji nemají, zakže nejsou registrované v ČR, neplatíme proto za ně silniční daň.

>2, mohl by mi prosím někdo vysvětlit rozdíl v
      >paragrafu 2 odst. 1 a to „povolená hmotnost nad 3,5tuny,
      >určená výlučně k přepravě nákladu registrovaná v čr. Mohu
      >tomu rozumět tak, jestliže mám vozidlo na 3,5 tuny v
      >opravně,tak přesto musím zaplatit za toto vozidlo SD?

Ano, vozidla nad 3,5 t neplatíte jedině, když dáte SPZ do depizita.
      A
      >paragraf 6 odst. 9. Mohu tomu rozumět tak, že více než
      >3,5tuny a méně než 12 tun, jestliže jsou určeny zcela
      >pro soukromé účely, tak se mi zálohy snižují o 100% a
      >za toto vozidlo neplatím žádnou SD, jestliže je to tak
      >promítne se mi to v přiznání?

Nepromítne. Pokud nejste podnikatel a jezdíte si jen sám sobě (např. pro materiál na stavbu rodinného domu) nepodáváte přiznání k silniční dani.

A dále paragraf 6
      >odst.10
      >3 jestliže automobil bude v opravně, tak nemusím
      >platit SD, ale také si nemůžu dávat žádné náklady za toto
      >auto do účetnictví PHM, opravy…. A co odpisy za auto,
      >mohu po dobu co bude v opravě auto odepisovat? A
      >fakturu, kterou dostanu za opravu si pak můžu dát do
      >nákladů?

Jestliže je automobil (do 3,5 t) dlouhodobě v opravně, tak na něj samozřejmě žádné náklady na provoz nemůžou v té době vznikat. Fakturu za opravu do nákladů dáte, odpisy si uplatníte.

>4, pro moji pouze zvídavost, paragraf 3 písmeno c,
      >bod tímto bodem si neumím nic představit, mohl by mi
      >někdo říci nějaký příklad.

To jste šťastná žena, když nevíte, co je "linková osobní vnitrostátní přeprava". To je, když každé ráno ve 4,30 hod. vstanete, abyste si za vesnicí na zastávce počkala na autobus, který má podle jízdního řádu přijíždět v 5,10 hod. a odveze vás do fabriky, kde si v 5,50 hod. odpíchnete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).