Re: rodičák a dovolená
Spočítejte si prac. dny od 1.1.2009 do 9.7.2009 - budete celoroční nárok dovolené krátit za zameškané dny za tuto dobu. Za 100 PD a každých 21 PD bude krácení o 1/12 celor. nároku. Pokud jste nepožádala o neplac. volno, dítěti byly již 3 roky, tak jste měla hned 1. PD po 3. naroz. dítěte nastoupit zpět do práce. Být Vámi, tak se urychleně kontaktuji se zam-telem a snažím se s ním domluvit, aby Vám za zameškané dny od 3.8.2012 (doposud) psal dovolenou. Ale počítejte s tím, že budete muset nastoupit zpět do práce nebo pokud se nemůžete vrátit do práce nějak řešit. Neoml. absenci není povinen zam-tel povolit čerpat. Pokud se Vás bude chtět zbavit, tak pro Vás jedině schůdné bude se domluvit na uk. PP (bez odstupného). Mohl by Vám psát třeba neoml. absenci, pokud nechodíte bez řádné omluvy do práce a ani nijak s ním nekomunikujete.
Re: rodičák a dovolená - oprava
>>Přeji pěkný den.
>>Prosím poraďte mi. Dne 9.7.2009 jsem nastoupila na
>>nemocenskou, hned na rizikové těhotenství (nemocenská
>>nebyla přerušena). Dne 10.7.2009 jsem nastoupila na
>>PPM,
>>dítě se narodilo 2.8.2009. PPM skončila 2.1.2010, pak
>>hned následovala RD. Nyní byly dítěti 3 roky, o
>>neplacené volno jsem nepožádala - zapomněla jsem. Jaký
>>mám
>>nárok na dovolenou? Když mi ji firma zaplatí po
>>ukončení tří leté RD, mohu potom ještě požádat o
>>neplacené
>>volno? Může mi dát firma výpověď a prosím podle
>>jakého
>>§? Moc děkuji
>
>Spočítejte si prac. dny od 1.1.2009 do 9.7.2009 -
>budete celoroční nárok dovolené krátit za zameškané dny za
>tuto dobu. Za 100 PD a každých 21 PD bude krácení o
>1/12 celor. nároku. Pokud jste nepožádala o neplac.
>volno, dítěti byly již 3 roky, tak jste měla hned 1. PD po
>3. naroz. dítěte nastoupit zpět do práce. Být Vámi,
>tak se urychleně kontaktuji se zam-telem a snažím se s
>ním domluvit, aby Vám za zameškané dny od 3.8.2012
>(doposud) psal dovolenou. Ale počítejte s tím, že budete
>muset nastoupit zpět do práce nebo pokud se nemůžete
>vrátit do práce nějak řešit.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Neoml. absenci není povinen
>zam-tel povolit čerpat.
Omlouvám se: Správně má být:
Neplac. volno není povinen zam-tel povolit čerpat.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Pokud se Vás bude chtět
>zbavit, tak pro Vás jedině schůdné bude se domluvit na uk.
>PP (bez odstupného). Mohl by Vám psát třeba neoml.
>absenci, pokud nechodíte bez řádné omluvy do práce a ani
>nijak s ním nekomunikujete.
Pokud se s ním nedomluvím, jakým způsobem mi může ukončit PP? A prosím, dovolená (krácená )je jen za nemoc a PPM a nebo je nárok i za rodičák. Omlouvám se za tak (blbý) dotaz, ale nerozumím tomu. Díky
Máte nárok na dovolenou za r. 2009. Špatně jsem přečetla původní dotaz, myslela jsem, že jste byla nemocná celý rok než jste šla na MD. Jelikož jste byla nemocná jen asi měsíc před MD, tak se nic za r. 2009 nekrátí a můžete si nyní vybrat celých 20 PD z r. 2009. Z r. 2010, 2011 nárok nevznikl (byla jste na RD a jenom pár dnů na MD a za tuto dobu nárok na D nevznikl). Za letošní rok budete mít nárok - dle odprac. dnů a také podle toho, jak Vám nyní vede docházku. Každopádně se bude krátit za dobu rodič. dovolené. Mohl by Vám letošní dovolenou za neoml. absenci krátit. Je třeba urychleně dojít k zam-teli a nastalý problém vyřešit.
Jestli jste na nemocenské byla od 1.1.2009 (asi překlep?) do 9.7.2009, tak se dovolená za rok (na MD jste byla víc jak 60 dnů), bude krátit za dny nemoci (odhaduji o 2/12). Za dny RD se vám dovolená krátit nebude, protože na tu jste nastoupila až v roce 2010. V roce 2010 vám žádný nárok na dovolenou nevznikl.
Omlouvám se za přreklep, nemocná jsem byla od 23.2.2009 do 9.7.2009, od 10. 7. 2009 mástup na PPM. Do práce jsem nezapomněla nastoupit, nevěděla jsem, že musím požádat zaměstnavatele o neplacené volno od 3 let věku dítěte do 4 let. Je to moje chyba.
Rodičovská dovolená je maximálně do 3 let dítěte. Pokud jste chtěla být doma i nadále, měla jste se dohodnout se zaměstnavatelem na neplaceném volnu. Pokud byste se nedohodli (zaměstnavatel není povinen nepl. volno povolit), tak byste musela navrhnout dohodu o skončení pr. poměru. Teď Vás zaměstnavatel možná vede na neomluvené absenci a mohl by Vám zrušit okamžitě pracovní poměr dle § 55, takže se s ním rychle spojte.
Jestli dobře počítám, tak v tom případě ke krácení dovolené ani nedojde. Domluvte se zaměstnavatelem, aby vám od 3.8. napsali čerpání dovolené. Jestli přistoupí na neplacené volno nebo se dohodnete na ukončení PP, to těžko soudit. V každém případě to začněte řešit hned.
To je určitě vaše chyba, ale stejně to nějak pořád nechápu. Požádala jste si o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte, nebo nepožádala a zaměstnavatel tak vyhodnotil, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. opět do 3 let věku dítěte, takže jste musela vědět, že buď musíte nastoupit do práce, nebo si vyřídit neplacené volno. To, že jste nevěděla, že o ně musíte žádat, nehraje žádnou roli, protože zaměstnavatel vám stejně vaší žádosti nemusel vyhovět. Takže pořád nerozumím tomu, co jste si vlastně myslela, že můžete být doma jak dlouho budete chtít ?
paní neodpovídá, ale domnívám se, že si zvolila RP do 4 let dítěte a tím automaticky myslela, že může být do této doby doma
a se zam-telem nic neřešila a teď jí možná začínají shánět v práci, proč nenastoupila, tak se ptá
ale to je jen můj názor, skutečnost ale asi nebude daleko
Máte pravdu, RP jsem si zvolila do 4 let a myslela jsem, že je to automaticky. Nyní jsem se od kamarádky dozvěděla, že to tak není a ona mi poradila, abych se obrátila na toto forum, že jste zde velice ochotní poradit. V práci mně nikdo neshání, ale chtěla bych to dát do pořádku. Takže když mi nevyhoví s neplacenou dovolenou, tak bude lepší ukončit prac.poměr dohodou, aby mi nenapsali absenci, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 8. 2012 11:20
Přeji pěkný den.
Prosím poraďte mi. Dne 9.7.2009 jsem nastoupila na nemocenskou, hned na rizikové těhotenství (nemocenská nebyla přerušena). Dne 10.7.2009 jsem nastoupila na PPM, dítě se narodilo 2.8.2009. PPM skončila 2.1.2010, pak hned následovala RD. Nyní byly dítěti 3 roky, o neplacené volno jsem nepožádala - zapomněla jsem. Jaký mám nárok na dovolenou? Když mi ji firma zaplatí po ukončení tří leté RD, mohu potom ještě požádat o neplacené volno? Může mi dát firma výpověď a prosím podle jakého §? Moc děkuji