Re: Fakturace OSVČ do EU - nová pravidla
§ 94 (11)
Osoba povinná k dani se sídlem nebo místem podnikání v tuz., která poskytuje služby s místem plnění v jiném členském státě podle §9(1), se stává plátcem dnem poskytnutí těchto služeb, pokud povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká příjemci služby
§ 95 (6)
...osoby jsou povinny podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém se stanou plátcem
Z uvedeného mi vyplývá, že se zaregistrujete jako plátce DPH před vystavením faktury, na faktuře uvedete už vaše DIČ a taky povinnost příjemce služby přiznat daň.
Kromě přiznání k DPH pak podávate souhrnné hlášení dle §102(1)d a (5)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 8. 2012 9:52
Dobrý den,
pracuji jako architekt, jsem OSVČ a neplátce DPH. V minulosti jsem bez problémů vystavoval několik faktur firmě sídlící v Londýně, která je plátcem DPH.
Nyní zhotovuji výkresovou dokumentaci, kterou vytisknu a povezu do Londýna, nicméně jsem se doslechl, že podle současných pravidel bych musel být sám plátcem DPH, kdybych chtěl fakturovat firmě platící DPH. Nastala taková změna pravidel?
Smím tedy vůbec vystavit fakturu, nebo bych se musel nejprve stát plátcem DPH?
Dekuji za odpověď.
S pozdravem,
Jan Hladík