Re: Nevyčerpaná dovolená za rok 2011 a 2
§218 odst. 3: není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení.
>Dobrý den,
>
>v červenci 2011 jsem nastoupila do zaměstnání a do
>konce roku jsem měla nárok na 8,5 dne dovolené, které
>jsem nevyčerpala. Za roka 2012 mi připude dalších
>nevyčerpaných přibližně 20 dní, jelikož vím, že v roce 2013
>budu potřebovat více dní dovolené. Ve mzdové účtárně mi
>sice řekli,že mi žádný z těchto "nasbíraných" dní
>nepropadne, ale personální útvar má na to jiný názor.
>
>Můžete mi tedy říci, jak to vlastně je? Může mi být
>převedena dovolená za rok 2011 a 2012 do roku 2013, aniž
>by mi nějaká propadla?
>
>Děkuji
>
>Jonášová
>§218 odst. 3: není-li čerpání dovolené určeno
>nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má
>právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec.
>Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit
>zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne
>se zaměstnavatelem na jiné době oznámení.
>
To je sice hezké, ale zaměstnavatel má POVINNOST vám čerpání určit v kalendářním roce, ve kterém právo na dovolenou vzniklo. Převádět se má pouze ve vyjímečném případě pro nemoc atd. Musíte si přečíst všechny příslušné § zákoníku práce.
Tudíž personální oddělení správně upozorňuje na to, že takto nelze.
Dokonce jsem četla teď právní názor, že dovolená sice ze zákona nepropadá, ale pokud není pro nečerpání vážný důvod - nemoc, RD, MD, tak se právo na dovolenou promlčí.
Zřejmě by musel rozhodnout soud.
>
Normální zaměstnavatel by vám to v žádném případě nepovolil a nevystavoval se riziku pokuty od inspekce práce.
>
>>
>>
No, já jsem měla a neměla možnost si dovolenou vybrat. Hodně se mi měnili kolegové, které bylo potřeba zaučit a přes prázdniny si moc brát dovolenou nemůžeme, kvůli návalu práce. Ale příští rok vím, že budu potřebovat více dovolené, než mám nárok, proto bych si ji ráda nechala převést. Takže to není tak, že mi to zaměstnavatel vůbec neumožní, spíš já nechci. Vím, že jsou nějaké změny v převodu dovolené od roku 2012, ale nějak jsem se do toho zamotala... Tak se raději poradím... Ale ve firmě má na to každý jinou odpověď...
To je docela zajímavé, paní all. Už proto, že já znám pár lidí, kteří si po novu chtějí spořit dovolenou. A zaměstnavatel s tím zatím nemá problém. Což neznamená, že v budoucnu to tak i nadále bude. Mohu se zeptat, kde jste to vyčetla? Díky.
zaměstnavatel s tím nebude mít problém do první pokuty. Jinak je to zde :
http://www.mesec.cz/clanky/prevod-proplaceni-dovolene-nova-pravidla-do-dalsiho-roku/
..........
Není však zcela zřejmé řešení situace, kdy zaměstnavatel neurčí dovolenou, ani zaměstnanec si neurčí čerpání dovolené, nestanoví tedy její termín tak, jak s tím počítá ust. § 218 odst. 3 zákoníku práce, a rovněž ani neskončí jeho pracovní poměr, jelikož pouze v tomto případě je ve smyslu ust. § 222 odst. 2 zákoníku práce zaměstnavatel povinen uhradit zaměstnanci náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou. Nelze vyloučit, že pokud nebude dovolená včas vyčerpána ani z rozhodnutí zaměstnance nebo neskončí pracovní poměr, že dojde k promlčení práva na náhradu mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou.
Re: není zač
>>>>>>>>>
>>>>
>>>>Normální zaměstnavatel by vám to v žádném případě
>>>>nepovolil a nevystavoval se riziku pokuty od inspekce
>>>>práce.
>>>>>
>>>>
>>>>>>
>>>
>>>To je docela zajímavé, paní all. Už proto, že já znám
>>>pár lidí, kteří si po novu chtějí spořit dovolenou. A
>>>zaměstnavatel s tím zatím nemá problém. Což
>>>neznamená,
>>>že v budoucnu to tak i nadále bude. Mohu se zeptat,
>>>kde jste to vyčetla? Díky.
>>
>>zaměstnavatel s tím nebude mít problém do první
>>pokuty. Jinak je to
>>zde
>>:
>>
>>http://www.mesec.cz/clanky/prevod-proplaceni-dovolene-nova-pravidla-do-dalsiho-roku/
>>
>>..........
>>Není však zcela zřejmé řešení situace, kdy
>>zaměstnavatel neurčí dovolenou, ani zaměstnanec si
>>neurčí čerpání
>>dovolené, nestanoví tedy její termín tak, jak s tím
>>počítá ust. § 218 odst. 3 zákoníku práce, a rovněž
>>ani
>>neskončí jeho pracovní poměr, jelikož pouze v tomto
>>případě je ve smyslu ust. § 222 odst. 2 zákoníku
>>práce
>>zaměstnavatel povinen uhradit zaměstnanci náhradu
>>mzdy
>>nebo platu za nevyčerpanou dovolenou. Nelze vyloučit,
>>že pokud nebude dovolená včas vyčerpána ani z
>>rozhodnutí zaměstnance nebo neskončí pracovní poměr,
>>že dojde k
>>promlčení práva na náhradu mzdy nebo platu za
>>nevyčerpanou dovolenou.
>>
>
>Ano, přesně tak jsem to myslela, zaměstnavatel je
>benevolentní jen do výše první pokuty. :-)
>
>A za odkaz děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 8. 2012 12:27
Dobrý den,
v červenci 2011 jsem nastoupila do zaměstnání a do konce roku jsem měla nárok na 8,5 dne dovolené, které jsem nevyčerpala. Za roka 2012 mi připude dalších nevyčerpaných přibližně 20 dní, jelikož vím, že v roce 2013 budu potřebovat více dní dovolené. Ve mzdové účtárně mi sice řekli,že mi žádný z těchto "nasbíraných" dní nepropadne, ale personální útvar má na to jiný názor.
Můžete mi tedy říci, jak to vlastně je? Může mi být převedena dovolená za rok 2011 a 2012 do roku 2013, aniž by mi nějaká propadla?
Děkuji
Jonášová