Dohadná položka pasivní

• (neregistrovaný)

14. 8. 2012 17:18

Dobrý den,
    v srpnu 2012 jsme obdrželi vyúčtování spotřeby elektrické energie za 8/11 - 8/12. Zapomněla jsem za rok 2011 vytvořit dohadnou položku pasivní. Jak mám zaúčtovat spotřebu el. z roku 2011?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2012 20:35

VeronikaKA (neregistrovaný)

Re: Dohadná položka pasivní
      pokud nedaňová el. energie tak 502.AE (já mám 999)... účet 549 jsou manka a škody...

jinak by to šlo následovně, ale záleží, jestli můžete ještě pracovat v roce 2011 a zda máte vytisknuté konečné sestavy k 31.12... - pokud máte za rok 2011 vytvořenou nějakou dohadnou položku 389, tak bych v roce 2011 udělala nový interním doklad na alespoň nepatrnou el. energii 2011 s tím, že původní zaúčtování účtu 389 bych o tuto částku ponížila, tak aby Vám účet 389 k 31.12. seděl s konečnou rozvahou... tím budete mít dohadnou položku na el. energii + to ostatní, konečná rozvaha se Vám nezmění a vy můžete zbývající hodnotu el. energie dle FA dát letos do dań. nákladů... samozřejmě pokud máte vytisknuté sestavy interních dokladů 2011 nebo saldo 2011 (nebo jestli ještě jinou sestavu), tak tu musíte znovu vytisknout a jestli převádíte do roku 2012 rozepsané salda, tak toto v roce 2012 o nový INTD z roku 2011 doplnit, tak aby Vám sedělo saldo 389 roku 2011 na rok 2012... je to trošku složitější, ale pokud Vám to na el. energii dělá větší hodnotu, tak bych to takto upravila... snad je to k pochopení....

• 15. 8. 2012 11:02

JirkaZ (neregistrovaný)

Dost riskantní podnik, do toho bych nešel ...

Co je komplikovaného na tom zaúčtovat nedaňově a podat dodatečné daňové přiznání za rok 2011 ?

• 15. 8. 2012 21:40

VeronikaKA (neregistrovaný)

mě se to nezdá riskantní, vím, co mi musí sedět a co vše si znovu vytisknout včetně nové přílohy k inventuře účtů... lepší než na sebe upozorňovat FÚ podáním dodatečného DP....

• 16. 8. 2012 10:09

JirkaZ (neregistrovaný)

To "upozorňování" není žádné negativum. Nám se někdy poštěstí podat několik dodatečných DP v průběhu roku. FÚ k tomu přistupuje tak, že vše je hlídáno a pod kontrolou a tak není třeba k nám chodit.

Ale k věci : pokud má tazatelka seriózně spočítané OP, tak opravdu najde jen velmi malý prostor na vytvoření doh. pol. na energii. A k vytvořené dohadné položce patří kalkulace, jak k této částce došla. A pokud je na faktuře např. částka v řádech desítek tisíc a dodatečně vytvořená položka je v řádu jednotek tisíc - jak potom sestaví věrohodný výpočet dohadné položky ?
      Myslíte, že dohadné položky FÚ nekontroluje ?

Jinak samozřejmě záleží na tom, o jaké částce diskutujeme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).