Re: Minimální zaručená mzda
přijali jste číšníky, stanovili jim mzdu - tak snad smlouvy, stanovení jejich mzdy a všechny potřebné úkony, které s tímto souvisí, dělá někdo, kdo má znalosti
Vy, která ani neví, že existují zákony, které musíte nastudovat, to snad nebude dělat
- jinak chudáci zam-ci a také firma při první kontrole může dostat takovou pokutu, že se již z toho nevzpamatuje a může zkrachovat
Děkuji za odpovědi. Tak pardon, že jsem se dovolila na něco zeptat, udělalo se vám lépe, když jste to napsal. Chtěla jsem se jen informovat a nečekala jsem, že dostanu takovou odpověď. Nevím proč mě uražíte, když mě neznáte a nevíte co dělám. Urazit člověka, kterého neznáte umí akorát chudák a to jste vy. Já zase lituji vás.
Vy se ptáte stále na stejnou věc, aniž byste četla odpovědi. V pondělí vám Karl odpověděl, že fond pracovní doby v plánovacím kalendáři platí pro pracovní dobu Po-Pá. Včera jsem vám odpověděla dost obsáhle, včetně toho, že měsíční mzdě 9800,- odpovídá podle NV 567/2006 Sb. 58,60 Kč/hod. Za chvíli jste zadala stejný dotaz a odpovídal vám někdo jiný. Teď už jsem to nenašla, pravděpodobně to později moderátor smazal. Navečer vám částku psala Lovela. Za několik hodin jste se opět zeptala na fond pracovní doby a hodinovou mzdu. Nedivte se, že někdo může reagovat podrážděně.
stále se ptáte na stejnou věc, dostala jste již několik odborných rad, ale mám takový dojem, že jste Zák. práce ani neotevřela (např. je zde na liště)
nevím, proč mi vkládáte do úst, že jsem Vás urazila
jen jsem Vás upozornila, že existují zákony, bez kterých se mzdy zpracovávat nedají a kontroly na takové jako jste Vy čekají, neboť ony potřebují vyvíjet činnost a dávat pokuty
ve Vašem případě byl nesmysl zavádět měsíční mzdu, měli jste dát hodinovou
na příplatky vč. so+ne, noční, přesčasy mají nárok a musíte je zaplatit
Tak se ještě jednou omlouvám, zákoník jsem četla, jenže mi to z toho nebylo úplně jasné, proto jsem se ptala. Zaměstnanci dostávají 9800 měsíčně + příplatky za noc. so a ne, přesčasy nemají. Ale moc se mi nezdálo, proto jsem se ptala, zda těch 9800 musí dostat i když neodpracují 40h týdně.
Už vám bylo několikrát odpovězeno, že pokud máte měsíční mzdu, musíte zaplatit i ty hodiny, které neodpracuje, protože je to překážka na vaší straně, že jste nepřidělili práci na tolik hodin, kolik jste měli. Také vám bylo několikrát napsáno, že výhodnější je hodinová mzda, nikoliv měsíční. Tak čemu ještě stále nerozumíte ?
Vaši zaměstnanci mají nějakou pracovní smlouvu. Pokud nemají sjednaný nějaký kratší úvazek, mají plný úvazek. Ten činí průměrně 40 h týdně, pokud ten zaměstnanec nepracuje ve dvousměnném nebo třísměnném nebo nepřetržitém provoze (předpokládám, že ne). Protože Vaši lidé nemají pravidelně rozvrženou pracovní dobu, ale mají ji rozvrženou nepravidelně, musíte si stanovit nějakou vyrovnávací dobu v počtu týdnů, maximálně ale 26 týdnů, ve které každému zaměstnanci rozvrhnete směny tak, aby měl naplněný svůj úvazek. Např. stanovíte vyrovnávací dobu 10 týdnů. 10 x 40 h = 400 h. Takže tomu člověku rozvrhnete do 10 týdnů směny v délce celkem 400 h čistého pracovního času. Přitom musíte dodržet ustanovení zákoníku o odpočinku mezi směnami a odpočinku v 7 dnech po sobě jdoucích.
Pokračování níže.
Začátek viz výše, všechno se tam nevešlo.
Pokračování: Když bude pracovat víc, půjde o přesčasové hodiny, za které mu náleží mimo mzdu za práci ještě příplatek 25% z průměru (pokud si nevybere náhradní volno - to by mu přesčasový příplatek nenáležel). Dále za každou hodinu nebo část hodiny, odpracovanou v sobotu nebo neděli, náleží příplatek víkendový 10% z průměru. Za každou hodinu nebo její část, odpracovanou mezi 22 h a 6 h, náleží příplatek noční 10% z průměru. Za každou hodinu nebo její část, odpracovanou ve státní svátek, náleží příplatek 100% průměru.
Co se týká odměňování, tak to je opravdu vhodnější hodinové.
Nejpozději po 6 h práce musí být půlhodinová přestávka, která není pracovní dobou, je neplacená.
Takže když např. bude státní svátek v sobotu a zaměstnanec bude v tuto sobotu pracovat od 12 do 24 h (tj. 11,5 h čistého času), dostane: 11,5 x hodinová mzda + 11,5 x 100% hodinového průměru (tj.příplatek za práci ve svátek) + 11,5 x 10% hodinového průměru (tj. příplatek za práci o víkendu) + 2 h x 10% hodinového průměru (tj. noční příplatek).
A když ve vyrovnávacím období odpracuje víc než svůj rozvržený úvazek, jedná se o přesčasové hodiny a buď si vybere náhradní volno nebo mu za ty přesčasy dáte příplatek 25%.
Už je to trochu jasnější?
Další kapitola by se mohla nazývat přepočítání nároku na dovolenou.
Studuji zákony podvojného účetnictví , bylo na mě nyní hozeny mzdy v podniku, kde to nebylo pořádně vedeno, kde nic tu nic. Fakt se omlouvám, že jsem se zeptala, neměla jsem tento měsíc čas to vše prostudovat. Vy zřejmě máte nastudované všechny zákony co existují, já bohužel ne. Do příštího měsíce vše nastuduji a nebudu unavovat svými dotazy.
já paní obdivuji její optimismus, že vše nastuduje za jeden měsíc a bude vše vědět a nebude potřebovat žádnou radu
dovolím pochybovat, neboť člověk, který má i několik let praxe(možná i desítky) někdy zapochybuje, že moc toho neví
zvláště při frekvenci novel všech zákonů - než něco pořádně prostuduje, už je nová změna
proto je tu tato diskuze - věřím, že i mnoho lidí s letitou praxí zde nachází nové podněty, odpovědi a řeší zde své problémy z praxe
možná jo, ale blbě. milá dámo, zkuste pochopit, že váš dotaz nevzbudil nevoli. to, že mzdovky dělaj lidi, kteří neví co je zákoník práce jsme zvyklí. nevoli vzbudilo to, že jak tupan pořád i po odpovědích opakujete stejný dotaz. pokud nechápete psané slovo a tím odpověď, zkuste to jinde.
Teda Vladimíre, nepřeháníte to? Proč urážíte a nadáváte někomu do tupanů? Člověku, který o věci nic neví, je potřeba věc vysvětlit polopatě a když ještě něco nepochopí a zeptá se znova, tak proč mu hrubě nadávat? Buď se rozepíšu, nebo napíšu, že už nevím, jak líp to vysvětlit nebo prostě nereaguju. Umím si představit sebe, že kdybych se tady ptala na něco, v čem se vůbec nevyznám, tak bych se taky možná ptala "jako tupan". A mrzelo by mě a urazilo by mě, kdyby se mě tu někdo sepsul, že se blbě ptám.
Nikomu nenadávím, nic nepřeháním, nikoho neurážím.
Přečetla jste si dobře odpovědi ZDE a také u minulých dotazů? Až vy se takto 3x zeptáte (což u vás je velice
nepraděpodobné) a 3x vám bude odpovězeno, tak s vámi
budou odpovídající i další diskutující jednat také jako s tupanem. Hezký den
Každý máme občas zatmění, pomaleji chápeme nebo to prostě potřebujeme vysvětlit ještě polopatičtěji. Kdyby se mnou tady diskutující začali jednat jako s tupanem a ještě mě tak i nazvali, přestala bych sem chodit. A provozovatel tohoto fóra přece nestojí o to, aby mu sem lidi přestali chodit.
Souhlasím s Vladimírem 2 (ode mne se asi nic jiného ani nečeká), protože kdyby paní konkretně se zeptala na to, čemu v odpovědi nerozuměla, to bych pochopila, ona ale tupě kopírovala stále tentýž dotaz. Tudíž to, že odpovídající odpovídali stále totéž opravdu k ničemu nevedlo. A myslet si, že za měsíc pochopím danou problematiku, jak si paní o sobě myslí, tak to by musela pochopit už první odpověď, ne 3x denně a furt nic.
Děkuji Karo za podporu.
Pro pana Vladimíra a vás ostatní co jste mě uráželi: Jsem tupan a blondýna, jste spokojeni. Prostě jsem se několikrát zeptala na stejnou věc, no a co, snad se svět nezboří. Chápu, že pro vás nesmírně inteligentní lidi, co vše vědí, to muselo být něco nepochopitelného, ale to se tupanům stává. Já s tím žít dokážu.
Každý máme občas zatmění, pomaleji chápeme nebo to
>prostě potřebujeme vysvětlit ještě polopatičtěji. Kdyby
>se mnou tady diskutující začali jednat jako s tupanem a
>ještě mě tak i nazvali, přestala bych sem chodit. A
>provozovatel tohoto fóra přece nestojí o to, aby mu sem
>lidi přestali chodit.
Paní "Karo" vašich rad si nesmírně vážím (stejně jako řada
zdejších diskutujících i těch co rádi a zadarmo se dělí
o své znalosti a pomáhají těm, co potřebiují poradit).
Proto jsem nasr.... když kdokoliv tyto rady doslova zneužívá (i vaše) a přitom se tváří jako by "sežral" Šalamounovo h...) To že málokdo používá to co stanoví pravidla - bod 4 je jiná otázka. Proč znovu a znovu se nezeptat, comkdyby někdo řej´kl neěco jiného než ten co mě poradil již dříve. Proto vaše odpovědi ( i jiných) by neměly být pro toho kdo toto forum jenom zneužívá
ale pro fšechny ostatnbí tazatele, kteří na ně čekají.
K vaší poznámce:
A provozovatel tohoto fóra přece nestojí o to, aby mu sem lidi přestali chodit.
To je pravda a byl jsem již několikrát zabanován za poznámkuy, že buď si budeme na tomto foru radit
tak, jak neporušovat zákony jednat podle jejich ustanovení, nebo zde budeme jenom žvanit ,aby byl rovozovatel tohoto fora spokojen s co největším
počte !prohlížečů! reklam To tu již jednou bylo a jiste si to pamatujete. Prostě s tím aby toto forum fungovalo podle syndromu hospodského Plivce: dej si pivo a žvaň si ci chceš, my živnostníci na poliiku nekoukáme.
Jsem přesvědčen, že nai vám by to nevyhovovalo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 8. 2012 22:42
Dobrý den,
mám dotaz ohledně minimální mzdy číšníků. Zaměstnáváme číšníky na směny, mají buď ranní 12h nebo noční 7h, pracují so i neděle.
Např. v červenci odpracovali např. 16 dní 151hodin. Zajímá mě jak to vypočítat, když číšníci mají mít 9800 měsíčně, ale neodpracují celkový měsíční pracovní fond např 160hodin. Mám jim vyplatit 9800 ať pracují tolik nebo tolik hodin, nebo to propočítat na hodinovou sazbu, ale nevím kolik tato hodinová mzje je, nebo jak to počítat. Děkuji za jakoukoliv odpověď.