Vdovský důchod, dopčet ZP zpět

• (neregistrovaný)

15. 8. 2012 7:41

úmrtí manžela zaměstnankyně, jelikož vyřízení důchodu trvá nějakou dobu a rozhodnutí o přiznání bylo doručeno včera, za měsíc 7.2012 jsem odvedla ZP do minima i když již za ni byl plátcem stát. Četla jsem v diskuzi, že někdy to účetní neřeší, že to není jejich chyba, chtěla bych paní ty peníze vrátit.

Dám nyní v 8/2012 dopočet mínusem od oprav a částku také, aby se připočetla ke mzdě a byl přeplatek vyplacen zaměstnanci. O to méně odvedu na ZP a vše bude v pořádku?
    Nebo musím opravný přehled atd.?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2012 8:24

jasná (neregistrovaný)

Re: vdovský důchod, dopčet ZP zpět
      Musíte požádat o vrácení přeplatku na váš účet a pak vrátíte zaměstnankyni. Musíte napsat důvod, proč o přeplatek žádáte. Pak musíte poslat opravné přehledy a zaměstnankyni nahlásit kódem D.
      Na ZP nemají rádi, když si snížíte odvod, protože jim to tam dělá zmatky, proto musíte požádat o vrácení přeplatku.

• 15. 8. 2012 10:33

markov (neregistrovaný)

Opr
      Opravné Přehledy samozřejmě ano, stejně tak přihlásit paní zpětně kódem D.
      Ale s nemožností snížení odvodu nesouhlasím, měla jsem během minulého roku dva případy - oba ID přiznané s půlroční prodlevou zpětně a přímo na ZP mi řekli, že si mám snížit následující odvod - že díky změnám v Přehledech se v tom vyznají - proto jsou taky Přehledy značené jako řádné a opravné. Šlo o VZP a ZPMV.

• 15. 8. 2012 10:40

jasná (neregistrovaný)

Tak to máte opačnou zkušenost. Taky jsem letos dělala opravu u RBP a bylo mi řečeno, že mám požádat o vrácení, odvody nesnižovat. Peníze jsme dostali vrácené během 14 dnů. Asi bude nejlepší, když si tazatelka zavolá na ZP a zeptá se. Asi každá pojišťovna požaduje jinak, jak to mají zřejmě zaběhnuté.

• 15. 8. 2012 11:05

Katka H. (neregistrovaný)

VZP chce opravný přehled, kopii rozhodnutí o důchodu a a peníze vrátí nemám stahovat

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).