Re: vdovský důchod, dopčet ZP zpět
Musíte požádat o vrácení přeplatku na váš účet a pak vrátíte zaměstnankyni. Musíte napsat důvod, proč o přeplatek žádáte. Pak musíte poslat opravné přehledy a zaměstnankyni nahlásit kódem D.
Na ZP nemají rádi, když si snížíte odvod, protože jim to tam dělá zmatky, proto musíte požádat o vrácení přeplatku.
Opr
Opravné Přehledy samozřejmě ano, stejně tak přihlásit paní zpětně kódem D.
Ale s nemožností snížení odvodu nesouhlasím, měla jsem během minulého roku dva případy - oba ID přiznané s půlroční prodlevou zpětně a přímo na ZP mi řekli, že si mám snížit následující odvod - že díky změnám v Přehledech se v tom vyznají - proto jsou taky Přehledy značené jako řádné a opravné. Šlo o VZP a ZPMV.
Tak to máte opačnou zkušenost. Taky jsem letos dělala opravu u RBP a bylo mi řečeno, že mám požádat o vrácení, odvody nesnižovat. Peníze jsme dostali vrácené během 14 dnů. Asi bude nejlepší, když si tazatelka zavolá na ZP a zeptá se. Asi každá pojišťovna požaduje jinak, jak to mají zřejmě zaběhnuté.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 8. 2012 7:41
úmrtí manžela zaměstnankyně, jelikož vyřízení důchodu trvá nějakou dobu a rozhodnutí o přiznání bylo doručeno včera, za měsíc 7.2012 jsem odvedla ZP do minima i když již za ni byl plátcem stát. Četla jsem v diskuzi, že někdy to účetní neřeší, že to není jejich chyba, chtěla bych paní ty peníze vrátit.
Dám nyní v 8/2012 dopočet mínusem od oprav a částku také, aby se připočetla ke mzdě a byl přeplatek vyplacen zaměstnanci. O to méně odvedu na ZP a vše bude v pořádku?
Nebo musím opravný přehled atd.?