Re: Odměny z fondu vedoucího
S tímto způsob odměn nemám zkušenotii, ale když by jsem to musela zpracovat, tak bych do výplaty bych zahrnula vypočtenou částku hrubého a částku proplacenou přes pokladnu bych zaúčtovala jako poskytnutou zálohu na mzdu. Jinak moc zdravím p.
v.e.n.d.y už jsem se mockrát řídila vaší radou a vždy to bylo správně.
Re: Mzdovky,Váš názor?
se šeky nemám zkušenost, ale pokud něco takového ve firmě je zavedené, tak musí být daná jasná pravidla, jak máte postupovat
neumím si dost dobře představit, kdyby se měly vydávat peníze z pokladny v čistém, abyste měla tuto částku dopočítávat (jakým způs., hlavně jak byste započítala daň z příjmů - slevu/y ano nebo ne?) do hrubé mzdy - to je přece nesmysl, když má ve mzdě ještě mnoho jiných položek
chápu vyplacenou zálohu, tam vyplatíte to, co někdo z nadřízených schválí (samozřejmě max. ve výši, aby zbylo na SP, ZP, daně) a pak ji zaúčtujete do mzdy
proč ale vyplácíte šeky na nějakou odměnu, když ta odměna stejně musí projít přes mzdu, to nechápu - copak jim to nestačí zaplatit až celé ve výplatě a odeslat na účet, příp. vyplatit celou výplatu v hotovosti?
Proč Vám přidělávají starosti a zbytečné problémy?
teď mě napadlo, že pokud to budete vydávat v čistém, tak to bude záloha na mzdu (nemusí se tato záloha týkat jenom tohoto šeku), ale kolik máte zaplatit v hrubém, Vám stejně někdo musí posvětit (dát písemně)
stejně nechápu, proč vydáváte část peněz v nějakých šecích - co to má za smysl?
Trochu to nadlehčím. Víte jaký je pan majitel frajer, když sáhne po šekové knížce a ubohému dělníčkovi napíše 500,- Kč, aby si s tím zaskočil do poklady a hned je dostal na ruku? :-)))) Jenomže dělníček pak bombarduje mě, proč má nějakou zálohu na mzdu, protože si myslí, že mu to pan majitel vyplatil jaksi bokem a já vysvětluju, že mu z té pětistovky po zdanění a odvodech moc nezbyde........No a šéfová si zas nutí ruční přepočet z čisté na hrubou odměnu., chjo
jo, tak to už je mi jasné, zam-ec myslel, že dostal 500 Kč bokem a ejhle, ono se mu na výplatní pásce těch 500 Kč odečetlo a on má o to menší doplatek mzdy
to je ale zlá mzdová účetní...
možná to některým zam-cům vysvětlíte, některým to budete vysvětlovat tíž a s některými raději neztrácejte čas a nervy
spíš se snažte domluvit s majitelem (ředitelem), že takováto gesta jsou na nic a nic neřeší - jen Vám to přidělává práci
pevné nervy přeji
ještě k té paní šéfové, co chce ruční přepočet z čisté na hrubou, tak jí řekněte, že Vy tam nejste od toho, abyste určovala výši odměn - od toho tam je jen někdo jiný
a pokud pan majitel dá zam-ci 500 Kč z pokladny, tak to berete jako zálohu na mzdu, kterou pak z podkladů, které obdržíte od nadřízeného dotyčného zam-ce, srazíte a dopočítáte do čisté mzdy
výplaty se počítají z hrubého do čistého a ne naopak!!!! Každý zam-tel platí zaměstnance v hrubém a mzdová účetní pak tuto HM spočítá dle daných pravidel do čistého.
nezlobte se, ale sjednávat čistou mzdu je nesmysl
to by mohlo zavánět diskriminací, neboť za stejnou práci by při sjednané čisté mzdě mohli mít zam-ci jinou hrubou mzdu (a řádově by se mohlo jednat i o desetikoruny za hod.), neboť, někdo má slevu na ZP (dopočet do ZM), jiný má slevu jen na sebe, ostatní má daň. zvýhodnění na dítě/i, někdo nemá podepsané daň. proh. vůbec
a když je sjednaná čistá mzda, tak jak by se počítal každý měsíc, pokud by měl dovolenou, nemoc, náhradu za svátek apod.? Takový nesmysl může vymyslet jen někdo, kdo nemá ponětí, jak se mzdy počítají a nebo by to mohli vymyslet poslanci. Jako inovaci, až se budou nudit a budou schvalovat některé pozměňovací zákony. Takovovouto pitomost by mohli schválit - to bych se nedivila.
Za svojí praxi jsem se ještě s tímto způsobem vyplácení nesetkala, ale logika mi říká, že částka na šeku by měla být v hrubém, protože v jednom měsíci může mít podepsané prohlášení, v dalším nemusí mít podepsané a to by jste v tom měla slušně řečeno guláš. Nemluvě o různých slevách na dani. Ikdyž někdy v účetnictví platí, že logika postrádá smysl.
takže on vlastně dostane část mzdy v hotovosti v hrubém, projde to výplatní páskou jako např. odměna, pak do zálohy na mzdu dá vyplacenou částku a o to méně dostane jako doplatek mzdy v čistém - buď v hotovosti nebo na účet
stále to bude ale záloha na mzdu, ať se vyplatí v hrubém nebo čistém - o to pak bude buď vyšší nebo nižší doplatek mzdy
proč ale tolik složitosti?
Dovolím si tentokrát s Vámi nesouhlasit, mám s tím dlouholetou zkušenost :
Celý tento manévr je postavený na principu "kdo rychle dává, dvakrát dává". Tj. pokud zaměstnanec provede nějakou mimořádnou práci nebo se o něco zaslouží nad svoje prac. povinnosti, ředitel či jiný vedoucí vypíše IHNED šek. Příjemce dostává za svůj extra výkon odměnu ihned a ne až někdy za několik týdnů při zúčtování mezd, kdy již loví v paměti, za co to vlastně bylo. Psychologicky to působí na zaměstnance dobře, ale jen za předpokladu, že se šeky nevypisují jak na běžícím pásu. Pak se kouzlo vytrácí.
Toto se nechá dotáhnout k dokonalosti ještě tím, že vedoucí předá hotové peníze zaměstnanci osobně (proti podpisu, samozřejmě) a vrcholným číslem je, když částka je předána v obálce v drobnějších bankovkách. Vymyslet se dá cokolliv, jen je třeba pohlídat, aby to mělo žádoucí efekt.
Aby mzdová účetní a pokladní s tím neměli tolik práce, bylo stavoveno, že částka na šeku je součást hrubé mzdy a zároveň je zálohou na mzdu. Pak je byrokracie s tímto spojená celkem jednoduchá..
Je samozřejmě věc názoru, někomu se to líbí, někomu ne. Provozování takého systému je personální záležitostí a mělo by být promyšlené, velmi promyšlené. Jinak to nadělá víc škody než užitku a ještě je s tím práce.
>>
>>Dovolím si tentokrát s Vámi nesouhlasit, mám s tím
>>dlouholetou zkušenost :
>>
>>Celý tento manévr je postavený na principu "kdo
>>rychle
>>dává, dvakrát dává". Tj. pokud zaměstnanec provede
>>nějakou mimořádnou práci nebo se o něco zaslouží nad
>>svoje prac. povinnosti, ředitel či jiný vedoucí
>>vypíše
>>IHNED šek. Příjemce dostává za svůj extra výkon
>>odměnu
>>ihned a ne až někdy za několik týdnů při zúčtování
>>mezd,
>>kdy již loví v paměti, za co to vlastně bylo.
>>Psychologicky to působí na zaměstnance dobře, ale jen
>>za
>>předpokladu, že se šeky nevypisují jak na běžícím
>>pásu. Pak
>>se kouzlo vytrácí.
>>Toto se nechá dotáhnout k dokonalosti ještě tím, že
>>vedoucí předá hotové peníze zaměstnanci osobně (proti
>>podpisu, samozřejmě) a vrcholným číslem je, když
>>částka
>>je předána v obálce v drobnějších bankovkách.
škoda, že již nejsou papírové desetikoruny (dřív byly i pětikoruny, ne?), ale určitě Vy byste dávali i mince, takže i pětníky by šly, co? Škoda, že byly zrušené - ono počítat 500 Kč v pětníkách, to by také zabralo MÚ dost času a jistě by za tu námahu zasloužila nějakou odměnu:)
>>Vymyslet
>>se dá cokolliv, jen je třeba pohlídat, aby to mělo
>>žádoucí efekt.
>>
>>Aby mzdová účetní a pokladní s tím neměli tolik
>>práce,
>>bylo stavoveno, že částka na šeku je součást hrubé
>>mzdy a zároveň je zálohou na mzdu. Pak je byrokracie
>>s
>>tímto spojená celkem jednoduchá..
>>
>>Je samozřejmě věc názoru, někomu se to líbí, někomu
>>ne. Provozování takého systému je personální
>>záležitostí
>>a mělo by být promyšlené, velmi promyšlené. Jinak to
>>nadělá víc škody než užitku a ještě je s tím práce.
>>
>>
>>
>Už mi tam chybí jen ta nastoupená jednotka a iluze je
>dokonalá...
Tehdy to bylo trochu jinak, ta odměna z fondu vedoucího byla
při výplatě rovnou zdaněná tuším 10 %, takže co dostal zaměstnanec (tehdy pracovník) už bylo zdaněno. Váš majitel je asi letitý pán.
Většinou se psávalo tak 300 - 500 brutto, zaměstnanec dostal v pokladně 270 - 450 Kč čistého.
Ale dostávali jsme to taky třeba za to, že kontrola neshledala žádnou závadu, coby mimořádné poděkování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2012 10:31
Nevím, jestli někde používáte tzv. šeky z fondu vedoucího? Jde o poukázku na výplatu peněz v hotovosti z pokladny. Jde mi o to, zda považujete částku na šeku za hrubou výši odměny, nebo zda je to čistá odměna? Já se domnívám,že je to jen druh přiznané prémie, tedy hrubá výše, a výplata je typ zálohy na mzdu. Ale v novém zaměstnání mě nutí počítat, kolik by to bylo v hrubém tak, aby zůstallo zaměstnanci v čistém to, co má napsáno na šeku. Prosím o názory a děkuji!