Re: čerpání dovolené z předchozího mateř
zam-tel nemá povinnost Vám oznamovat, že Vám vznikl nárok na dovolenou.... Dovolenou z roku 2010 a z roku 2013 budete čerpat (pokud o to písemně zam-tele zažádáte) po skončení mateřské v roce 2013, před nástupem na rodičovskou dovolenou.... Budete mít současně 2 příjmy - jednak rodičovský příspěvek, který budete pobírat od úřadu práce a ten bude ihned po skončení mateřské a druhý příjem bude od zaměstnavatele - čerpání dovolené....
Vím, že zaměstnavatel nemá tuto povinnost, ale několikrát jsem se na to účetní ptala a ta mi tvrdila, že mám nárok pouze na dny do 8.3.2010 než nastoupím na mateřskou - což je cca 4 dny(nevím přesně). Mám jen obavu, zda mi dovolená z roku 2010 nepropadne a opravdu jí budu moci vyčerpat s dalším nárokem na dovolenou za rok 2013.
Děkuji Vám za odpověď
Podle ZP, který platil loni, by vám nástupem na další mateřskou dovolená propadla, ale protže jste byla 1.1.2012 ještě na RD, dovolená z roku 2010 se vám převedla. Vyčerpáte si ji po skončení další MD nebo RD.
§ 218:
(4) Nemůže-li být dovolená vyčerpána ani do konce následujícího kalendářního roku proto, že zaměstnanec ... z důvodu čerpání mateřské anebo rodičovské dovolené, je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání této dovolené po skončení těchto překážek v práci.
Určitě jí na to upozorním! Jen potřebuji získat všechny potřebné informace, abych mohla něčím argumentovat.
Našla jsem na netu, že podle ZP § 218 ods. 3 si vyčerpám dovolenou za rok 2010 po skončení rodičovské. Na druhou stranu ZP §223 píše, že by se mi dovolená měla krátit o 1/12 za prvních 100 dní, atd.
TAkže teď nevím, zda se mi dovolená bude o něco krátit, či nikoliv?
Děkuji
MD vám končila asi v září, takže do konce roku to 100 zameškaných pracovních dnů není. Záleží tedy na tom jestli jste před nástupem na MD chodila do práce nebo měla neschopenku. Musíte nasčítat všechny zameškané směny za kalendářní rok.
Za rok 2013 se vám krátit nebude, pokud požádáte tak, aby vám navazovala na MD. Před MD to 100 dnů není a za RD po MD se v takovém případě nekrátí.
Ano máte pravdu, MD mi končila někdy v září, a před nástupem na MD jsem pracovala. Takže to opravdu 100 dní není.
Takže teď jen zjistit, zda mohu zažádat o čerpání dovolené za rok 2010 společně s nárokem na dovolenou za rok 2013 nebo dovolenou za rok 2010 budu moci vyčerpat po návratu do práce někdy v roce 2016 - tedy po ukončení druhé rodičovské?
Jinak moc děkuji za rady. Moc mi pomohly.
paní má asi štěstí, že je novela Zákoníku práce, protože jí dovolená z r. 2010 nepropadne(?)
jen si nejsem jistá, kdy si dovolenou z r. 2010 bude moci vybrat - zda po této nové MD (v r. 2013) nebo až se vrátí z další RD v r. 2016? Určitě si bude moci požádat o čerpání dovolené ihned po MD v r. 2013 (nárok za r. 2013), ale nevím, jak bych postupovala ohledně dovolené, kterou nečerpala po 1. MD a nestačí ji vyčerpat po RD před nástupem na novou MD
>>>>>
>>>>>rok
>>>>>2013.
>>>>>Děkuji Vám za odpověď
>>>>
>>>>Řekněte vaší paní účetní, nechť prostuduje Zákoník
>>>>práce § 216 odst. 2. Tam má jasně napsáno, že
>>>>mateřská
>>>>dovolená se posuzuje jako odpracovaná doba.
>>>
>>>Určitě jí na to upozorním! Jen potřebuji získat
>>>všechny potřebné informace, abych mohla něčím
>>>argumentovat.
>>>
>>>Našla jsem na netu, že podle ZP § 218 ods. 3 si
>>>vyčerpám dovolenou za rok 2010 po skončení
>>>rodičovské.
>>>Na
>>>druhou stranu ZP §223 píše, že by se mi dovolená měla
>>>krátit o 1/12 za prvních 100 dní, atd.
>>>TAkže teď nevím, zda se mi dovolená bude o něco
>>>krátit, či nikoliv?
>>>Děkuji
>>
>>MD vám končila asi v září, takže do konce roku to 100
>>zameškaných pracovních dnů není. Záleží tedy na tom
>>jestli jste před nástupem na MD chodila do práce nebo
>>měla neschopenku. Musíte nasčítat všechny zameškané
>>směny za kalendářní rok.
>>Za rok 2013 se vám krátit nebude, pokud požádáte tak,
>>aby vám navazovala na MD. Před MD to 100 dnů není a
>>za
>>RD po MD se v takovém případě nekrátí.
>
>paní má asi štěstí, že je novela Zákoníku práce,
>protože jí dovolená z r. 2010 nepropadne(?)
>jen si nejsem jistá, kdy si dovolenou z r. 2010 bude
>moci vybrat - zda po této nové MD (v r. 2013) nebo až
>se vrátí z další RD v r. 2016? Určitě si bude moci
>požádat o čerpání dovolené ihned po MD v r. 2013 (nárok za
>r. 2013), ale nevím, jak bych postupovala ohledně
>dovolené, kterou nečerpala po 1. MD a nestačí ji vyčerpat
>po RD před nástupem na novou MD
Nám bylo na školení řečeno, že tahle dovolená ještě propadá, protože nárok vznikl v době, kdy by se musela vyčerpat po první RD, což nástupem na novou MD nelze. Naštěstí takový případ nemám, tak to nemusím zkoumat, jestli je to tak nebo jestli už se vztahuje nový způsob - vyčerpání až po návratu z druhé MD,RD.
Tak jsem zvědava, jestli se ozve třeba paní VH , jaký by na to měla názor.
>
také mě mate nárok z r. 2010 (proto ten otazník u mé předchozí odpovědi), protože v té době, pokud byla paní na MD přešla hned na RD a pak šla znovu na MD a dovolenou z 1. MD nevyčerpala, tak nárok na dovolenou propadl
uvidíme, zda se ozve někdo znalý této problematiky - jistě to bude zajímat více lidí
Zaměstnavatele jsem o čerpání RD nepožádala, ale někde jsem četla, že je možná i ústní domluva. Když jsem odcházela na MD, tak mě účetní ubezpečila, že je vše vyřízeno. U nás se na formality moc nehraje.
Myslím, že nyní je již zbytečné nějakou žádost o RD zaměstnavateli posílat, ale při druhém dítku si to pohlídám.
Tak jsem si znovu přečetla váš původní dotaz a je to tak, kdybyste rodila cca o 2 měsíce později, tak by to šlo, protože po skončení RD - den po třetích narozeninách dítěte byste měla nastoupit do práce, ale vy byste ihned čerpala tu dovolenou, potom šla na MD s druhým dítětem a po skončení této MD budete čerpat nově vzniklý nárok na dovolenou. Ale tím, že vlastně nastoupíte na druhou MD PŘED skončením první RD, tak nesplníte podmínku zákoníku práce, že dovolenou bylo možno čerpat PO skončení RD. Protože vám ta RD skončí předčasně.
Jedinou, ale pro vašeho zaměstnavatele asi nepřístupnou možnost vidím v tom, že byste požádala o přerušení nynější RD tak, abyste PŘED nástupem na MD stihla vyčerpat tu dovolenou vzniklou za první RD. Ale to zaměstnavatel není povinen umožnit.
Ano, máte pravdu. Dítě bud mít 3 roky kocem dubna. Termín mám na 15.3.2013. Pokud bych přerušila MD kvůli čerpání dovolené, tak si teda myslím,že by to bylo pro mě spíše nevýhodné, ne?
Jen mě trošku mate ten ZP, že jakoby nastoupím na další MD a RD a tudíž je to zase překážka v práci, která jakoby bude pokračovat, tak proč bych si nemohla dovolenou za rok 2010 vyčerpat po návratu v roce 2016 a měla by mi propadnout? Ještě k tomu, když tady někdo psal, že od 1.1.2012 je novala ZP a tam dovolená nepropadá - v této době jsem stále na RD.
To ano, ale novela se nevtahuje na dovolenou, na kterou vznikl nárok v roce 2010. Ta se čerpá ještě podle starých pravidel, a tam musíte vyčerpat PO skončení RD, a to vy nevyčerpáte, protože nastoupíte na MD. Tímto nástupem dovolenou již nelze čerpat, propadla.
zatím jsem výklad k takovému případu nečetla
pokud je to opravdu tak, že byste o tuto dovolenou z r. 2010 přišla (v té době platila jiná novela Zák. pr. než platí dnes)
třeba se některá z postižených ozve ombudsmanovi a ten bude apelovat na zmírnění zákona
kdo ví, jak to opravdu bude, protože nejste jediná v republice, koho se toto týká
radím těhotným: - zažádejte si o čerpání dovolené ihned po MD, máte to jisté hned teď, že o žádné peníze nepřijdete
3 roky jsou velmi dlouhá doba, do té doby se může změnit Zák. pr. (a nejen ten) několikrát
Myslím, že tady žádná tvrdost zákona není. Prostě to tak vyšlo. Ženy, které porodí v blbém termínu někdy na podzim taky jim nevznikne nárok na celou dovolenou za další rok a těm, které porodí 1. ledna vznikne. Bohužel s věčnými změnami to vždycky někoho postihne a někoho ne.
Já mám v živé paměti, když se ještě dávaly odměny za odpracované roky - měla jsem 2 zaměstnankyně, jedna pobrala odměnu několikrát, druhá vůbec a přitom pracovní poměr měly stejnou dobu. Jenže každá jiný počet dětí a jednou se (tedy mateřská a další mateřská) považovala za dobu, která se do odpracované doby pro odměnu počítala a pak zas období, kdy tato doba a doba vojny nepočítala. Takže jedna měla odměnu 2x , poprvé když se mateřská počítala a podruhé, když nepočítala a došla k těm rokům později a druhá vůbec.
Stejně tak, jako dřív když byl PP u důchodců jen na dobu určitou při pobírání důchodu. Ten, kdo měl PP vždy na dobu určitou si klildně požádal o výplatu i několik let zpětně, ten kdo měl na neurčito a důchod taky nepobíral, tak mohl jen rok zpětně. Takových nerovností bychom našli spousty.
Napadla mě ještě jedna možnost: Dnes je přece možné přejít na novou verzi RD, což znamená, že bych si šla zažádat o zkrácení RD např. jen do konce roku 2012. Celý leden bych tedy čerpala dovolenou za rok 2010 a od 1.2.2013 bych nastoupila na MD - což by bylo 6. týdnů před porodem. Je tato varianta možná?
ale Vy motáte dohromady RP (peníze od státu), ano tam je změna od r. 2012 a RD je volno u zam-tele a nejsou na sobě přímo závislé. Jediné, co můžete udělat, je domluvit se v zaměstnání, zda by šlo ukončit čerpání RD (nynější) dříve a do doby, než budete čerpat další MD (pobírat PPM), čerpat dovolenou. Ale nemůžete si to od zam-tele vynutit. Může, ale nemusí na tuto Vaši žádost přistoupit.
RD se čerpá, je to volno u zaměstnavatele. RP se pobírá, jsou to peníze od státu. Vašemu zaměstnavateli do rodičovského příspěvku nic není. Rodičovskou dovolenou a řádnou dovolenou současně mít nemůžete. Ani po mateřské ani před mateřskou.
Tak jsem dala dotaz do právní poradny a odepsali mi toto:
Dobrý den.
Pro výpočet dovolené je sice důležitý kalendářní rok, ale následně v praxi se pak nerozlišuje za který rok je tato dovolená. Posuzuje se jako celek. Takže požádáte-li ke konci vaší druhé mateřské dovolené o čerpání dovolené v souladu s § 217 odst. 5 zákoníku práce, budete čerpat jak dovolenou z roku 2010 (bude krácena za dobu čerpání rodičovské dovolené v roce 2010, viz. vysvětlení dále), tak nekrácenou dovolenou za rok 2013.
Zbytek zde nekopíruji, jelikož se to tady nevleze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 8. 2012 7:32
Dobrý den, 8.3.2010 jsem nastoupila 8. týdnů před porodem na mateřskou. Bohužel jsem nevěděla, že vzniká nárok na celých 20 dní za kalendářní rok a zaměstnavatel mě také na to neupozornil. Nyní jsem stále na rodičovské do 30.4.2013. Podle ZP §218 dovolená nepropadá a lze jí vyčerpat po návratu do zaměstnání. Jak se postupuje v případě, že jsem opět těhotná a termín mám stanovéný na 15.3.2013 - v tomto roce budu mít opět nárok na 20 dní dovolené a zažádám o její čerpání. Lze v roce 2013 zažádat o čerpání dovolené za rok 2010 nebo jí budu moci čerpat až v roce 2016 po návratu do zaměstnání? A v případě, že by zaměstnavatel ukončil se mnou smlouvu po druhé rodičovské dovolené, je možné požádat o proplacení dovolené za rok 2010?
Děkuji za odpověď.