Re: ukončení PP ze strany zaměstnance
Pan Karel citoval § 56, což je zrušení a také jsem v odpovědi zrušení napsala, tak v čem je podle vás problém? Ve slovíčku výpověď v dotazu? To jsem snad v odpovědi uvedla na správnou míru.
No v podstatě jde u mě o to, že mzda nebyla správně vypočtena. S vyčíslením si nejsem 100% jistý, tak jsem si myslel, že k důvodu ukončení jen připíšu obecně větu, že mi mzda a především příplatky ke mzdě nebyly vypláceny v souladu se ZP a tím bych to nechal a vše konkrétní by se řešilo pak u soudu.
>>>>>>>
>>>>>jsem
>>>>>si myslel, že k důvodu ukončení jen připíšu obecně
>>>>>větu, že mi mzda a především příplatky ke mzdě nebyly
>>>>>vypláceny v souladu se ZP a tím bych to nechal a vše
>>>>>konkrétní by se řešilo pak u soudu.
>>>>
>>>>Jsem laik, ale v zákoníku práce u §56 odst.1 písm.b
>>>>se
>>>>v komentáři píše přímo uvádí příklad, že
>>>>zaměstnavatel
>>>>nevyplatil zaměstnanci příplatek za práci v noci a že
>>>>takto může PP ukončit - jde o zákoník práce od Anagu.
>>>
>>>Můžete prac. poměr dle § 56 ZP okamžitě zrušit, ne
>>>dát
>>>výpověď, v tom je rozdíl, na který all poukázala.
>>
>>OK, jasně, to chápu.- moc díky
>
>To je totiž úplně na poblití, jak můžete být tak
>neuvěřitělně mimo a na diskusním fóru se ptát na něco, co
>nevíte :-) nevěště hlavu a jdětě raději jinam, tady
>jsou dost zlí.
Myslíte, že soudu je opravdu jedno, kdyby na ten papír napsal, že dává výpověď dle § 56 ZP ? Při výpovědi běží výpovědní doba, tohle opravdu není jen o slovíčkaření, tohle jsou dvě různé věci, které ze zákona na sebe vážnou různé skutečnosti. A taky se domnívám, že pro okamžité zrušení, těžko lze použít
" si myslel, že k důvodu ukončení jen připíšu obecně
>>>>>větu, že mi mzda a především příplatky ke mzdě nebyly
>>>>>vypláceny v souladu se ZP a tím bych to nechal a vše
>>>>>konkrétní by se řešilo pak u soudu."
protože zaměstnanec se jen domnívá, že mu něco nebylo vypláceno správně, nikoliv, že mu např. jak je uvedeno v Anagu, který cituje - nebyl prokazatelně vyplácen třeba přesčasový příplatek. Takže z těchto důvodů se obávám, že jím zvolený postup není ten nejlepší. Zrušit PP okamžitě není až tak banální věc, takže osobně bych konzultovala s právníkem, protože jinak by taky nemusel dopadnout dobře, protože i právníci říkají, že soudy rozhodují nezávisle - nezávisle na všem, tedy i na zákonech. A pokud to nebude mít patřičně podložené, tak se obávám, že naopak takovýto zaměstnavatel "to bude mít dobře ošéfované".
také bych být Vámi nebyla tak hrr a okamžité zruš. PP bych nedávala
nejprve bych vše zkonzultovala s právníkem a zjistila, jakou máte šanci
pokud Vám vyplatil zam-tel vše, co prošlo výplatní páskou, pak je to dobře
třeba zam-tel bude trvat na tom, že máte vyrovnávací období apod. - prostě nějakou kličku v zákoně si najde
právníka bude mít jistě i zam-tel - jste připraven na to, že soud prohrajete a budete platit soudní výlohy apod.?
Pátku, nejste náhodou zlý vy ? To by jste nechal tazatele napsat výpověď ? Já myslím, že tazatel může být ze srdce rád, že tu jsou takoví lidé jako je all, které neujde žádné slovíčko, které je formulované špatně, protože špatně formulované slovo může mít v konečném dúsledku katastrofální dopad. Takže buďme rádi, že tu all máme.
Takhle já mám pokazatelně v ruce svojí docházku a výplatní pásku a vidím, že mi minimálně na příplatcích za svátek a noční a přesčas zaměstnavatel vyplácí chybně hodiny a odpracované hodiny mi nesouhlasí na můj výkaz práce. Zkrátka celá firma víme, že to s náma takto mydlí a já již od roku 2009 co jsem nastoupil vidím, že to zkrátka není v pořádku, ale znáte to, byl jsem rád, že mám práci. Teď nás ale opravdu berou na hůl a já si to již nechci nechat líbit, nevím 100% jestli byla mzda za červen nebo červenec zcela v pořádku, ale vím, že v posledím roce - dokážu prokazatelně ukázat, že mi mzda nebyla správně vyplacena. Samozřejmě, že vše budu řešit s právníkem, mám na mysli vyčíslení částky (část mzdy) která zkrátka nebyla správně vypočtena. Teď mi jde jen o to, abych dnes ukončil PP a abych si to moc nepokazil, myslel jsem, že vylíčení skutkové podstaty ve výpovědi bude zkrátka takové obecné, protože u právníka chci řešit celý můj PP. Já děkuji za jakýkoliv názor, vždyť jsem opravdu laik a nechci něco pokazit.
>>mzda nebyla správně vyplacena. Samozřejmě, že vše budu
>řešit s právníkem, mám na mysli vyčíslení částky (část
>mzdy) která zkrátka nebyla správně vypočtena. Teď mi
>jde jen o to, abych dnes ukončil PP a abych si to moc
>nepokazil, myslel jsem, že vylíčení skutkové podstaty
>ve výpovědi bude zkrátka takové obecné, protože u
>právníka chci řešit celý můj PP. Já děkuji za jakýkoliv
>názor, vždyť jsem opravdu laik a nechci něco pokazit.
- než cokoliv podniknete, radila bych se spojit s právníkem - píšete, že to chcete udělat, tak bych to obrátila - nejprve spojení s právníkem a pak teprve konat u zam-tele
- ostatní zam-ci nenamítají? Pokud se totiž tento případ dostane k soudu, budou asi muset vypovídat i ostatní zam-ci.
- už Vás na to upozornili i ostatní (kromě - pátka - ten si plete asi holinky s hodinkami, tomu je to fuk), ale opravdu není možné, abyste dával VÝPOVĚĎ, pokud chcete skončit na § 56. Píšete, že (cituji)..."vylíčení skutkové podstaty
>ve VÝPOVÉDI" bude zkrátka takové obecné, protože u
>právníka chci řešit celý můj PP...."
Je opravdu rozdíl mezi výpovědí a okamžitým zruš. PP - ale to Vám vysvětlí i právník, na kterého se obrátíte (příp. Vám pomůže okamžité zruš. PP napsat).
to, že se chcete bránit, je chválihodné a fandím Vám, bohužel dnešní doba nahrává podnikatelům, tzv. podnikavcům, protože si myslí, že se jim nic stát nemůže - bohužel, peníze dneska mají velkou moc, i když říkají, že se bojuje proti korupci, tak ta jen vzkvétá...
Vidíte - znovu opakuji VY NEBUDETE DÁVAT VÝPOVĚĎ - vy budete pracovní poměr OKAMŽITĚ RUŠIT.
Kdybyste dal výpověď, tak musíte ještě 2 měsíce pracovat - celou výpovědní dobu.
Takhle, když dáte výpověď a nebudete chodit do práce, tak vám to okamžité zrušení dá zaměstnavatel, protože vám bude psát "áčka".
Navíc náležitostí právního úkonu okamžitého zrušení pracovního poměru pro zaměstnance jsou:
- písemná forma pod sankcí neplatnosti
- vylíčení skutkového stavu - podstaty věci
- právní kvalifikace, tedy výslovné uvedení, že jde o okamžité zrušení pracovního poměru.
Z toho vyplývá, že nelze popsat pouze "obecně", že vám něco neplatí, stejně tak, jako napsat někdo slovo "výpověď".
Jinak vím, že patřím zde mezi ty "zlé", ale nijak mi to nevadí. Myslím, že lepší je důrazně na chyby upozornit, než miloučce přitakávat blbostem.
Jinak vám držím palce, ať to ze zaměstnavatele vytřískáte, protože opravdu na příplatky máte ze zákona nárok.
Jasně, já s Vámi souhlasím, ale všechno se to dá řešit normálně a slušně, např.jako vy nebo Líba, Vaše odpovědi jsou vždy velmi příjemné a člověk má pocit, že je tu někdo, kdo má pochopení. Myslím, že základy slušného chování jsou vždy na místě.
Ale tak jako se tu pořád omílá že výpověď dohodou neexistuje, tak já se pořád snažím naučit se lidi chovat slušně a ne arogantně :-)
Ne tohle opravdu není možné .... "dát výpověď dle §56 odst.1 písm. b. "
Já třeba vidím určité množství arogance v této odpovědi. Vy jste odborník na tyto věci a muselo Vám být jasné, že autor dotazu vůbec nebude vědět, co svou odpovědí vlastně myslíte.
Přitom stačilo lidsky doplnit ještě jednu větu - že používá špatnou terminologii u tohoto paragrafu a mohlo by se mu to u soudu vymstít.
Líbí se mi, jak je tu spousta kritiků toho, co druzí píší "arogantně", ale sami neporadí vůbec nic, natož aby upozornili na odborné chyby. Moje odpověď zněla přesně na dotaz - zda je nebo není to takto možné. Samozřejmě, jak jste jistě četli dále, pokud tazatel má zájem - rozeberu podrobně. Ale ze zkušeností zde, kdy tazatel se často ani neobtěžuje pořádně dotaz napsat - snažím se odpovídat přesně na dotaz. Budu se těšit, jak a jakým způsobem budete radit vy. A až dle vašich IP adres uvidím, že opravdu radíte dobře, nejen kritizujete, tak se klidně i omluvím. Zatím nemám za co.
Omlouvat se nemusíte, to po Vás snad nikdo nechce. Vy radíte, to nikdo nepopírá, ale arogantní jste až hanba. Když vidím váš nick u nějakého dotazu, hned vím, že to bude zase sekec mazec a tazatel z toho jen tak zadamo nevyjde. Hlavně u těch ne úplně správně položených dotazů. Jak říkám, vy jste tu od toho dělat z lidí blbce a já tu budu od toho, abych se do vás za to obouvala :-) každý máme, zdá se, svou roli na tomto fóru :-)
all, nenechte se odradit - možná jste některé lidi zachránila před zbytečnými problémy
třeba začli přemýšlet nad rozdílem mezi výpovědí a okamzitým zruš. PP, mezi výpovědí a dohodou apod.
pokud by se řídili radami některých, že je to vlastně jedno, že je to slovíčkaření, jak se snaží někteří zlehčovat, tak by se tazatelé možná divili, co dostali za odpověď
>>>>>>>>>ukončit pracovní poměr a pak ještě dát celou věc k
>>>>>>>>>soudu, protože jsem si odhadem spočítal o kolik jsem
>>>>>>>>>za
>>>>>>>>>dobu trvání v této firmě přišel a nechci to tak
>>>>>>>>>nechat.
>>>>>>>>>Poradíte mi prosím, zda je to takto možné?
>>>>>>>>
>>>>>>>>Ano, je to možné. Ve zdůvodnění okamžitého zrušení
>>>>>>>>pracovního poměru uveďte, pokud máte vyčísleno,
>>>>>>>>kolik,za
>>>>>>>>co a za jakou dobu vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu
>>>>>>>>nebo její část.
>>>>>>>>O tom, jestli jste v právu rozhodne soud.
>>>>>>>
>>>>>>>No v podstatě jde u mě o to, že mzda nebyla správně
>>>>>>>vypočtena. S vyčíslením si nejsem 100% jistý, tak
>>>>>>>jsem
>>>>>>>si myslel, že k důvodu ukončení jen připíšu obecně
>>>>>>>větu, že
>>>>OK, jasně, to chápu.- moc díky
>>>
>>>To je totiž úplně na poblití, jak můžete být tak
>>>neuvěřitělně mimo a na diskusním fóru se ptát na
>>>něco,
>>>co
>>>nevíte :-) nevěště hlavu a jdětě raději jinam, tady
>>>jsou dost zlí.
>
>Jasně, já s Vámi souhlasím, ale všechno se to dá řešit
>normálně a slušně, např.jako vy nebo Líba, Vaše
>odpovědi jsou vždy velmi příjemné a člověk má pocit, že je
>tu někdo, kdo má pochopení. Myslím, že základy slušného
>chování jsou vždy na místě.
>Ale tak jako se tu pořád omílá že výpověď dohodou
>neexistuje, tak já se pořád snažím naučit se lidi chovat
>slušně a ne arogantně :-)
Omlouvám se, mám samozřejmě na mysli celou dobu "okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnance" jen si to ulehčuji slovem výpověď a to je tedy pak opravdu pro vás odborníky věci znalé, chaos.
Ostatní zaměstnanci samozřejmě remcají, řada z nich již odešla z firmy a dokonce došlo i na nějaké vyrovnání mezi 4 očima, protože firma si je jistě vědoma co vyvádí. Všem moc díky za rady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 8. 2012 8:11
Dobrý den,
pracuji ve firmě, která nedodržuje zákoník práce, neplatí nám všechny přesčasy, nedává žádné příplatky na které máme nárok, automaticky nám snižuje odměny (což může) ale kolikrát se mi dostane odměna do mínusu (což si myslím, že bez mého souhlasu nejde) no prostě mi došla trpělivost a chci se zeptat, jestli i v tomto okamžiku můžu dát výpověď dle §56 odst.1 písm. b. Tím pádem ukončit pracovní poměr a pak ještě dát celou věc k soudu, protože jsem si odhadem spočítal o kolik jsem za dobu trvání v této firmě přišel a nechci to tak nechat. Poradíte mi prosím, zda je to takto možné?